Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УПА постала у... Білорусі

Є така відома пісня вояків УПА «Гей, на півночі, на Волині».  Починається вона словами:”Там десь далеко на Волині створилась армія УПА». Але Волинь це не лише Волинська область. Волинська земля набагато ширша. Зокрема, до північної частини  Волині включають південну частину сучасної Брестської області Білорусі, що знана, як українська етнічна територія — Берестейщина.

Досліджуючи історію УПА, Благодійний фонд «Україна-Русь» дійшов висновку, що перші загони україн­ських повстанців під проводом ОУН (р) у жовтні 1942 року постали у лісі поблизу села Дивин Кобринського району сучасної Білорусі, що за декілька кілометрів від українсько-білоруського кордону. Влітку я з родиною особисто побував у Дивині, спілкувався з місцевими мешканцями. Старше покоління розмовляє українською мовою, але українцями себе не вважає — називають себе «тутейшими». Про УПА нічого не вдалось довідатись. Можливо досі перебувають у страху.

З нагоди 70-річчя УПА я звернувся до білоруського президента за дозволом встановити біля села Дивин пам’ятний знак УПА. 

Ростислав Новоженець

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com