Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Буде ГМО-хліб?!

У Великобританії вивели новий сорт злака, який відлякує шкідливих комах. Правда, для цього вченим довелося втрутитися в природу рослини: вони штучно змінили генотип зерен. На Туманному альбіоні вже почалася хвиля протестів проти генно-модифікованої пшениці. Але держава захищає дорогий проект, бо упевнена: за генною інженерією - майбутнє.

Вчені вважають, що незабаром природа вже не зможе прогодувати людей. Міста розростаються, грунти виснажені, прісної води не вистачає. А потреба людства в їжі вже через 20 років зросте на половину.  Тому у  лабораторії вони виростили пшеницю, якій не страшні комахи. Рослина виділяє феромон, що відлякує попелюху - головного шкідника зернових. До того ж притягає ос і петриків - для додаткового захисту.

Директор дослідницького центру Ротемстед М. Молоуні: «Ми перевіряємо абсолютно нову для науки ідею: чи можна створити рослину, яка буде сама себе захищати, відлякуючи шкідливих комах».

Учені змінили генотип рослини, додавши в нього нову, створену в лабораторії, синтетичну одиницю. Схожий ген вже існує в природі - наприклад, він є у корови. Тому супротивники генно-модифікованих продуктів зробили емблемою свого руху буханець хліба, схрещений з парнокопитною твариною.

Але серед супротивників ГМО-культур є багато фермерів. Вони бояться, що опиняться у рабстві у великих корпорацій: доведеться постійно купувати ГМО-насіння.

Активісти визнають: вони не знають, яку саме шкоду ці продукти можуть заподіяти здоров’ю. Але саме невідомість лякає найбільше: а раптом ГМО приведе до мутації самої людини.

Але довгострокові дослідження ГМО-продуктів ще ніколи не проводилися. Ми не знаємо, як саме ГМО впливатиме на людину. 

Цієї весни учені посіяли ГМО-зерно на полі недалеко від Лондона і з нетерпінням чекають перший урожай генно-модифікованої пшениці. Хочуть проаналізувати, як рослина поводиться в природному середовищі.

Супротивники ГМО спробували прорватися на поле, щоб затоптати увесь посів. На підступах до поля з генно-модифікованою пшеницею протестуючих зупинив кордон поліції. Цього разу активісти не стали прориватися силою. Втім, так вони поступають не завжди.

Члени Грінпісу вже не раз зривали подібні експерименти.  Тепер територію експерименту надійно захищають: колючий дріт, буферна зона, висока огорожа, постійне спостереження. У дослідження вкладені мільйони - тому і охороняють його як надсекретний об’єкт державної ваги. Автори експерименту запевняють: усе під контролем - у тому числі перенесення пилку з ГМО-пшениці на інші рослини в регіоні. Але учені з табору супротивників цьому не вірять.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com