Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРАВОВИЙ ВСЕОБУЧ

В редакцію нашої газети часто звертаються за правовою допомогою пенсіонери, ветерани ВВВ, інші категорії громадян. Чому? Тому, що не можуть знайти захисту в установах, обов’язком яких є забезпечення прав та законних інтересів людей.

Нас завжди хвилювало, як допомогти людині, як зменшити, а краще позбавити її страждань. Хотілось багато зробити — біду відвести, справедливість поновити, вселити в потерпілого впевненість, що зрештою перемагає добро. Однак не так часто потічки цього добра зливаються в одну повноводну ріку, яка відшліфовує його від розшарувань бюрократизму, бездіяльності, непрофесіоналізму, зловживань. Здається, у нас це виходить. З нашою газетою співпрацюють професор МАУП Василь Перець та Головний редактор наукових праць Всесвітньої Інтернет — Академії держави, права, політики та економіки Вікторія Степанова. Зараз  вони започатковують в нашій газеті нову рубрику  «Захист в Європейському суді українців». Сподіваємося, що рубрика не стане монологом фахівців, а їх діалогом з читачами, допомогою у вирішенні конкретних справ, школою захисту своїх прав кожним із нас. Безумовно, сумно від того, що ми в своєму домі не завжди можемо знайти правду та змушені шукати її в чужих землях, в чужих установах — аж в Європейському суді. Але, повторюючи вислів відомого політика: «Маємо те,що маємо!» — ми, дорогі читачі, даємо Вам те, що можемо. Читайте, звертайтеся, пишіть, телефонуйте. Ми працюємо для Вас!

Перша публікація рубрики — ознайомча. Ведучі бажають познайомитися з Вами, дорогі читачі, та викласти свої підходи, своє бачення проблеми. Зараз багато нарікань на адресу наших судів та їх рішень. Їх критикують державні діячі, представники міжнародних установ, громадян. Рівень довіри до судів, згідно соціологічних опитувань, в середньому складає 10 відсотків. Судові керівники пояснюють цю обставину так: «Судовими рішеннями завжди половина учасників процесу буде незадоволена». Дозволимо собі не погодитися з цим. Справедливе судове рішення майже завжди привносить в душі протиборствуючих сторін спокій, розуміння програвшого, що сталося незворотнє і воно є справедливим. Це відома істина. Ведучі рубрики ще і зараз продовжують розглядати цивільні та господарські справи як третейські судді. Ми спеціально вивчаємо після судову поведінку сторін. Зрозуміло, що з судового засідання вони не виходять товаришами. Але зі спливом певного часу вони поновлюють нормальні відносини.

Чому наші співвітчизники часто не знаходять захисту в національних судах? Причини лежать в глибинних пластах соціально-економічного й політичного життя. Однак не можна обійти і причин, які лежать на поверхні, бо законодавство України суперечливе і недосконале.

 Як приклад, наведемо цивільну справу про визнання особи такого, що втратила право на користування комунальною квартирою. Фактичні обставини цієї справи такі. Пенсіонер Л. народився і 70 років проживав в квартирі зі своєю 95-річною мамою. Влітку він знаходився на дачі в селі, зрідка приходив до дому впевнитися, що з мамою все добре. Осінню він повернувся, але на цей час суд заочно визнав його таким, що втратив право на користування квартирою у зв’язку з відсутністю більше 6 місяців. Спритники за цей час встигли використати судове рішення для приватизації, а потім і для відсудження квартири. Постраждалий пройшов два кола судових розглядів, які можна назвати колами аду. Спочатку він дійшов до Верховного суду України, а потім започаткував розгляд справи за ново виявленими обставинами і знову дістався касаційної інстанції. Всі вони відмовили добропорядній людині, ставши на сторону порушників закону. Ми підрахували: у розгляді справи приймали участь не один десяток суддів, адвокатів, інших юристів. І ніхто з них не звернув увагу га такі обставини: Житловий кодекс (ЖК) прийнято до затвердження Конституції, тому ст. 71 цивільного кодексу на підставі якої вирішувалась справа, а фактично доля людини, суперечить Основному Закону держави; зазначена стаття також суперечила статтям 310, 311, 312 Цивільного кодексу, прийнятим значно пізніше ЖК; державі, зокрема суду також, забороняла втручатися в житлові права пенсіонера Л. ст.8 Конвенції про захист прав людини та основних свобод, яка ратифікована ВРУ і є складовою частиною національного законодавства України. Так поважна юридична спільнота просту для фахівців справу довела до Європейського суду з прав людини. Автори цієї рубрики здійснюють її супроводження в поважній міжнародній судовій установі.

Автори цієї рубрики  рубрики  готують проекти Конституції України, Конституції людства, Екологічної Конституції планети Земля, Концепцій судової, земельної, житлово-комунальної та інших реформ в Україні, розробляють  законопроекти тощо. Запрошуємо небайдужих до наших творчих колективів. Серед практичних справ найбільше спорів про визнання депозитних валютних договорів недійсними, про поділ майна, незаконні забудови та інші. В Європейському суді з прав людини зараз супроводжуємо близько десяти справ. З найскладніших питань застосування законодавства, економіко-фінансових проблем, визначення грошового еквіваленту моральної шкоди тощо надаємо Висновки науково-правових та інших експертиз вчених.

Сподіваємося, що рубрика стане школою навчання для практикуючих юристів, студентів юридичних вузів, а також для широкого кола населення. Чекаємо, дорогі читачі, на Ваші повідомлення. Прагнемо бути Вам корисними, зробимо усе, щоб Вам допомогти!

Василь Перець, професор МАУП
Вікторія Степанова, Головний редактор Наукових праць, доктор права ВІАДППЕ
                096 262 68 80 (044) 227 77 18 perez_vi@ukr.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com