Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Греція потягне багатьох

Вихід Греції з європейського валютного союзу, якщо він станеться, матиме безліч наслідків в самих різних площинах. Деякі з них відомі. Наприклад, це прямі збитки німецьких банків, або можливі втрати, пов’язані з міжбанківською платіжною системою Target 2. Але виникають ще і два інші ризики. Простій, але, ймовірно, не найважливіший приклад — наявність грецького біржового індексу в індексних кошиках південно-східної Європи. Що станеться, якщо грецький індекс вилетить або зміниться валюта, на основі якої він розраховувався? Що станеться, якщо дійде до безладів, які перекинуться на сусідні країни? Усі ці риски відомі, але прорахувати їх неможливо.

Крім того, можливі і незліченні побічні ефекти. Наприклад, виникає питання: чи будуть інвестори після виходу Греції взагалі сприймати єврозону як валютний союз? Чи вони використовуватимуть її як механізм зафіксованих обмінних курсів, в який можна вступити і з якого можна вийти? Якщо це так, то наслідки виявляться у багато разів серйозніше. Тому що ринки виходитимуть з того, що з єврозони можуть вийти ще і Іспанія, Португалія і навіть Німеччина. Якщо у свідомості затвердиться те, що країна може покинути єврозону і залишитися при цьому в ЄС, події можуть почати розвиватися за власним сценарієм і втрати можуть виявитися в кілька разів вище, чим ті прямі витрати, які розрахували міністр фінансів ФРН Вольфганг Шойбле і його колеги.

У разі, якщо валютний союз розвалиться, то тоді мало що залишиться і від внутрішнього ринку. А без валютного союзу і внутрішнього ринку Євросоюз стане не більше ніж вивіскою.

Газета Frankfurter Rundschau розглядає положення Швейцарії у зв’язку з кризою євро.

Дії Швейцарії показують, наскільки ризикований курс проводить канцлер Меркель у зв’язку з кризою євро — Швейцарія веде підготовку екстрених планів на випадок розвалу валютного союзу.

З часу фінансової кризи 2007 року швейцарці страждають від того, що їх валюта — не євро. У Швейцарії репутація «тихої гавані», тому міжнародний фінансовий капітал став віддавати перевагу франку. Його курс злетів так швидко, що постраждала конкурентоспроможність країни. Вже два роки Швейцарія, активно купуючи євро, в односторонньому порядку пов’язана з євро. Це обходиться дорого, але все таки дешевше за можливий крах економіки із-за завищеного курсу франка.

Як тут ні крути, членство в єврозоні — дороге задоволення, але і перебування за межами валютного союзу обходиться не дешевше. Отже і про це повинні замислитися прибічники повернення до німецької марки.

  DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com