Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Знайшли сліди вибухівки

Польські прокурори та експерти, які впродовж місяця вивчали уламки літака у Смоленську, в якому загинув президент Польщі Лех Качинський з численною делегацію, виявили сліди вибухових речовин, — пише «Rzeczpospolita».

Цю інформацію виданню підтвердив генеральний прокурор Польщі Анджей Серемет.

Як зазначає газета, польські прокурори сумнівалися у російській експертизі. Запропонований росіянами аналіз не відповідав процедурним вимогам. Відтак польські експерти відмовилися підписувати остаточний висновок про причини загибелі екіпажу без ретельного вивчення уламків літака. Поляки вимагали повторного виїзду до Смоленська. Стверджували, що польські експерти, які проводили обстеження раніше,  мали замало зразків, щоб виключити наявність вибухових речовин.

До Смоленська з прокурорами поїхали експерти з піротехніки з Центральної лабораторії криміналістики та Центрального бюро розслідувань, оснащені сучасним обладнанням. Вже перший зразок показав позитивний результат – аж на 30 стільцях було виявлено сліди тротилу та нітрогліцерину.  Ці речовини були також виявлені на інших уламках  літака. Було їх стільки, що один із приладів  для вимірювання аж зашкалював. Аналогічні результати були при  тестуванні місця авіакатастрофи.

Анджей Серемет особисто передав цю інформацію голові уряду Дональдові Туску і вже протягом двох тижнів тривають інтенсивні консультації щодо подальших дій. Видання вказує, що не можна виключати гіпотези про те, що джерелом слідів вибухових матеріалів могли стати снаряди з часів Другої світової війни.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com