Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Український народ біднішає, а кількість мільярдерів зростає

Згідно зі «Звітом про світове багатство за 2012 рік», укладеним німецькою страховою компанією Allianz,  за рівнем доходів українці посідають у світі 49 місце з 52-х можливих, а відтак є одними з найбідніших. Для складання рейтингу було відібрано 52 країни світу, чий ВВП сукупно становить 90% загального світового ВВП. На першому місці у рейтингу опинилась Швейцарія, де власність одного громадянина в грошовій формі у 2011 році в середньому становила 138 тис. євро. В Україні, яка посіла 49 місце, кожен громадянин у 2011 році мав в своєму розпорядженні в середньому 928 євро. При цьому в близькій до України Литві доходи громадян за той самий період становили 1,4 тис. євро, у Росії – 1,55 тис. євро.

 За версією журналу Forbes, сумарний статок сотні найбагатших українських бізнесменів за 2011 рік склав 54 млрд. дол. Капітал найбагатшого серед багатіїв – Р.Ахметова – оцінено в 16 млрд. дол. Порівняно з 2010 роком, коли Forbes нарахував у нас лише вісьмох мільярдерів, нині їх побільшало майже втричі – до 21 особи. Ситуація, коли понад 90% населення України стрімко біднішає, а кількість мільярдерів при цьому зростає майже втричі, свідчить про стрімке розшарування суспільства, що, безумовно, не сприяє розбудові демократії у суспільстві, основу якого традиційно становить середній клас, й до того ж збільшує ризики соціального вибуху.

 Спробуйте відповісти на просте запитання: яким чином лише за два роки 13 українських мільйонерів перетворилися на мільярдерів в умовах загальносвітової економічної кризи?  Серед цих новоспечених українських олігархів немає комп’ютерних магнатів.  Жоден з них не виграв на біржі і не винайшов новомодну комп’ютерну гру. Відповідно, вони могли стати багатшими лише за рахунок того, що хтось інший став біднішим. У нашому випадку біднішими стали громадяни України, котрі за рік не заробляють навіть тисячі євро! Оскільки ця статистика враховує і так званий середній клас України, то реальна цифра середньорічного доходу для багатьох українців є ще меншою.  

У будь-якому цивілізованому суспільстві факт збагачення за рахунок більшості вважається образою для держави. Іронія полягає в тому, що якби ці люди здобули статки завдяки торгівлі наркотиками чи фінансовим пірамідам, то сиділи б за ґратами разом зі своїми банкірами та юристами. Але систематичне масове обкрадання власної держави та народу злочином чомусь не вважається. Західні банки сьогодні радо надають притулок цим «платникам податків» та охороняють (за приблизними оцінками) близько 167 млрд. дол., вивезених з України за період незалежності.

Західним політикам і банкірам час прокинутись і збагнути, що вони підтримують брудний капітал.  Ринок нерухомості Лондона вже сьогодні значною мірою живиться за рахунок грошей зі східноєвропейських країн. Не сьогодні, то завтра настане час, коли великі банки потраплять у повну залежність від східноєвропейського капіталу. Але не варто забувати, що тутешній бізнес має залізну хватку…

Фонд «Спочатку Люди»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com