Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як міста права здобували

Магдебурзьке право, німецьке право виникло у ХІІІ ст. у німецькому місті Магдебурзі, звідки і пішла назва. Воно закріплювало права міських станів — купців, міщан, ремісників; було юридичним виявом успіхів міського населення в боротьбі проти феодалів.

Магдебурзьке право встановлювало порядок виборів і функції органів міського самоврядування, суду, купецьких об’єднань, цехів, регулювало питання торгівлі, опіки, спадкування, визначало покарання за різні види злочинів тощо. Воно мало чітко виражений класовий характер, узаконювало нерівність у правах, зважаючи на стать, походження, віросповідання.

1 листопада 2012 року в м. Бориспіль відбулася Всеукраїнська науково — практична конференція «Магдебурзьке право та розвиток місцевого самоврядування в Україні», приурочена до 400-річчя надання Магдебурзького права Борисполю, яка проводилася у рамках відзначення Європейського тижня місцевої демократії у Борисполі.

Конференція пройшла за участю Міністерства освіти і науки України, Головного управління освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, Виконавчого комітету Бориспільської міської ради, Управління освіти і науки Бориспільської міської ради а також Приватного вищого навчального закладу «Бориспільський інститут муніципального менеджменту при Міжрегіональній Академії управління персоналом».

Розпочинаючи конференцію, перший проректор з наукової роботи ПВНЗ «БІММ при МАУП» Леонтій Сандуляк так пояснив мету, яку поставили перед собою організатори зустрічі: розкрити сутність Магдебурзького права, його історичний аспект, проаналізувати витоки та сутнісні риси Магдебурзького права в історії українського державотворення, дослідити особливості місцевого самоврядування на Бориспільщині, визначити вплив Магдебурзького права на державотворчі процеси на теренах Лівобережної України у ХVІІ ст. а також охарактеризувати Магдебурзьке право як прояв самоврядування населення.

На ній обміркували і висловили свої тези відомі та почесні професори і науковці Київщини. Всього було заслухано одинадцять доповідей, які були присвячені історичній та соціальній сутності Магдебурзького права, національним особливостям становлення громадянського суспільства в Україні та місцевого самоврядування на Бориспільщині.

Особливо хотілося б відмітити доповідь доктора політичних наук, професора, проректора з наукової роботи Міжрегіональної Академії управління персоналом Миколи Головатого. Він розглянув засади консолідації сучасного українського консерватизму як об’єднуючої ідеології, розповів про те, яким має бути українське суспільство «називати українське суспільство на двадцять першому році його незалежності «перехідним», вже фактично зайва справа воно, це суспільство, вже склалося, а тому маємо і аналізувати його таким, яким воно є, визнаючи — чого і чому йому бракує аби бути більш стабільним і досконалим».

Микола Федорович також наголосив на тому, що при сучасній владі суспільство само виживає так як «держава живе сама по собі, а суспільство саме по собі».  

Вирішенням цієї проблеми пан Головатий вважає консерватизм, який забезпечить цілісність, єдність та прогресивний розвиток великих соціумів.

Докладніше про історію українського державотворення розповів Валентин Крисаченко, доктор філософських наук, професор, завідувач відділу геополітики та глобалістики ННДІУВІ, який розкрив значення Магдебурзького права для України та вказав основні його витоки і сутнісні риси.

Важливу роль, яку віді­грало Магдебурзьке право в становленні регіональної політики та місцевого самоврядування в Україні, під­креслив доктор економічних наук, професор Інституту економіки та менеджменту в університеті «Україна» Володимир Черняк. Він зазначив, що українське суспільство має завдання дати поштовх українській державі в подальшому формуванні сучасної державної політики пам’яті Магдебурзького права як частини української історії.

Член-кореспондент МКА, проректор з виховної роботи та питань розвитку ПВНЗ «БІММ при МАУП» Микола Боровко розкрив основні особливості місцевого самоврядування на Бориспільщині.

Особливостям соціальної суті Магдебурзького права присвятив свою доповідь доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедрою теорії і практики перекладу в Інституті філології Київського національного університету ім. Т. Шевченка Тарас Кияк.

Історичному аспекту Магдебурзького права та Магдебурзькому праву у м. Борисполі ХVІІ ст. були присвячені доповіді молодих науковців кандидата історичних наук, наукового співробітника ННДІУВІ Дениса Толочка та старшого наукового співробітника Бориспільського державного історичного музею Ярослава Костіна. Він на основі документів міського уряду 1612 — 1699 років дослідив специфіку тогочасного Борисполя, визначив форми Магдебурзького права в українських містах в цілому.

У межах конференції була представлена виставка фотодокументів «Бориспіль історичний», на якій учасники та гості мали змогу ознайомитися із історією м. Бориспіль від початку його заснування і до сьогодення.

Підсумовуючи конференцію, хотілося б висловити подяку учасникам та організаторам конференції, за цікаві та стислі тези, оскільки кожен доповідач підняв гострі питання які стосуються Магдебурзького права. Як із доповідей учасників, так із дискусій після них стало очевидно, що в цій сфері є ще багато недосліджених питань.

Доповіді, які були заслухані під час конференції, будуть опубліковані у Теоретичному науковому часописі «Актуальні управлінські і економічні проблеми сучасності».

Ольга Орлова,
секретар Вченої ради
ПВНЗ «БІММ при МАУП»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com