Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

НОВІ ПЕРЕВЕРТНІ У ВІДОМСТВІ ЛУЦЕНКА

Про зникнення наприкінці липня співробітника главку з боротьби з організованою злочинністю Романа Єрохіна преса повідомила лише через тиждень, і то досить скупо.

Романа Єрохіна, який розслідував злочинну діяльність конвертаційних центрів, викрали два колишні працівники податкової міліціїЛише 11 серпня ситуацію прокоментував міністр Луценко. З його слів, заарештовано двох учасників злочину, однак доля Єрохіна досі невідома. За інформацією «Теми», розвиток цієї справи обіцяє бути дуже гучним та може вивести на чергову банду перевертнів.

Отже, що відомо офіційно: приблизно 27 липня у Києві зник колишній заступник Донецького УБОЗу, а нині — керівник підрозділу з боротьби з незаконною конвертацією грошей УБОЗ України Роман Єрохін. Також повідомлялося, що 8 серпня було затримано двох підозрюваних у викраденні високого міліцейського чину. Мовляв, то після їх допитів знайшли закривавлений одяг Єрохіна та його мобільний телефон. Міліція відмовлялась коментувати інформацію до того часу, доки не прозвучали звинувачення на адресу міністра Юрія Луценка. Напередодні з’явилася інформація, де вказувалося, що Єрохін — «поплічник міністра» — нібито подарував Луценкові яхту і тепер УБОЗівця катують злі донецькі товариші, щоб вичавити компромат на нелюбого ними міністра (за іншою інформацією Єрохін став «гаманцем» міністра і перевозив значну суму грошей -вільноконвертованій ва люті).

І без цього досить сумнівну інформацію про яхту Луценко з радістю спростував: мовляв у його дружини стійка морська хвороба, тому яхта йому ні до чого.

Що стосується суті справи, ось як передала преса слова Луценка.

«Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляє, що до справи про зникнення колишнього заступника голови УБОЗ Романа Єрохіна причетні депутати Верховної Ради з обох сторін.

Про це Луценко заявив на прес-конференції  у п'ятницю.

Він розповів, що Єрохін займався розслідуванням економічних злочинів, зокрема конвертаційними центрами, що відмивають гроші.

Зі слів Луценка, з лютого Єрохін вийшов на слід «серйозного конвертаційного центру, який знаходиться при однієї з фінансових установ у Донецької області, яка є однією з найбільш підозрілих установ з відмивання брудних грошей в Україні».

«Замовником цього злочину є представник цієї фінансової установи. Він, якщо це буде підтверджено, має відношення до Верховної Ради».

Якщо ми встановимо замовника, це буде нищівний удар по методах формування партійних списків, яких не цураються політики і опозиції, і влади. Тому що у справі замішані представники ВР і з того, і з іншого боку», — наголосив Луценко.

Він також розповів, що виконавцями викрадення Єрохіна є два колишні працівники податкової міліції. Один з них прийшов з повинною.

Луценко розповів, що за їхніми свідченнями стало відомо, що Єрохіна, який зібрався до Донецька, до аеропорту мала підвезти службова машина.

«У машині його хотіли захопити двоє у чорних масках — працівники податкової. Коли Єрохін почав вириватися та виходити з автомобіля, у нього вистрілили один раз у ногу, двічі у живіт. Від больового шоку він знепритомнів. Після цього його закували в наручники і відвезли в ліс поблизу одного з райцентрів Київської області», — розповів Луценко.

«Там організатор отримав його та розплатився з виконавцями великою сумою грошей, достатньо великою навіть для замовних вбивств», — додав він.

«Зараз ми маємо справу про викрадення. В нас не має підстав говорити, що Єрохіна вбито. Ми знаємо, що його важко поранено, але сподіваємося що він все ще серед нас», — сказав міністр.

Луценко звернувся через ЗМІ до «ключового свідка» у справі — колишнього співробітника МВС Владислава Крюковського з проханням прийти у міліцію.

«Його життю загрожує надзвичайна небезпека з боку замовника. Як міністр я обіцяю гарантію безпе ки та чесне правосуддя, а також безпеку членів сім’ї», — сказав він.

Луценко також наголосив, що попри те, що йде у відпустку з суботи, він готовий приїхати до того, хто може вказати місце перебування Крюковського».

З приводу політиків, про яких побіжно згадав міністр, одне з наших джерел стверджує, що під час розкрутки цієї справи «на повну», під статтю підпаде добрий десяток депутатів від БЮТ. Ризикне чи влада та особисто Луценко завдати нищівного удару по відомій опозиційній силі — це питання політичних торгів. Але ми маємо намір розповісти про іншу силу, адже Юрій Луценко однозначно заявив, що «в справі замішані представники ВР і з того, і з іншого боку».

Але спочатку кілька слів про зниклого полковника УБОЗу Романа Єрохіна. За одностайними відгуками наших джерел, це був відчайдушний високопрофесійний офіцер, який рухався кар’єрними східцями виключно завдяки професіоналізму, а не інтригам. Займався найнебезпечнішою справою: боротьбою з конвертаційними центрами. Щоб було зрозуміло читачеві: «конверти» сьогодні діють повсюдно та виключно під потужним силовим та політичним прикриттям. Тут рахунок йде на мільйони, тут фігурують імена дуже відомих людей. Таких торкати не могли. Але Єрохін заліз доволі глибоко та, вочевидь, перейшов дорогу впливовим людям. Перед відправкою у Київ на його рахунку було кілька потужних «конвертів». Його стали «пресувати», виникла реальна загроза його життю. Офіцера треба було рятувати. З цієї причини з лютого 2006 року заступник керівника УБОЗ Донецька полковника Єрохіна було переведено у штат Головного управління з боротьби з організованою злочинністю МВС — у Київ. Він був не єдиним представником вугільного краю у штаті главку з боротьби з оргзлочинністю. Наприклад, у одній службі ГУБОЗ разом з ним працював Сергій Близников — теж з Донбасу. У Київ він потрапив разом з Анатолієм Волощуком, який призначив перевіреного донецького бійця заступником керівника УБОЗу ГУ МВС у Київській області. З опе-ративних даних він — чи не ключова фігура у справі про напад та викрадення Єрохіна. Цікаво, що з минулої п’ятниці (саме в той день Луценко на велелюдній прес-конференції заявив про зникнення Єрохіна), Близников знаходиться у відпустці та про його місце знаходження нічого не відомо. Хоча Близников змінив донецьку прописку на київську, він і досі залишається впливовою фігурою на батьківщині пива «Сармат».

Близников з перших днів зацікавив слідство, але його арешт відкладалися: треба було заарештувати та «поколоти» останніх учасників банди «перевертнів», які викрали Єрохіна. Хоча, судячи зі всього, на їх совісті не лише цей злочин. Бо навіщо тоді цілий арсенал з 19 стволів, який за даними міліції здали слідству два заарештованих члена банди?

Близников підозрюється у якості керівника викрадення. А це доказати процесуально більш складно, аніж провину виконавця. Але зі всього списку підозрюваних за гратами поки перебувають лише двоє податкових міліціонерів. У списку підозрюваних також офіцери Бєда, Скворцов, ілічевський... — всього шість осіб. І ще досить цікавою виглядає в цьому списку персона такого собі Кличковського, який також служив у УБОЗі Київської області, потім керував Ірпінським РУВС, звідки йому довелося піти на пенсію. Разом з Близниковим він — один з головних кандидатів на арешт. І ось що цікаво: вся ця бригада родом з Шахтарська та Тореза.

Ці люди опинилися у Києві після переведення колишнього начальника ГУВС Донецька генерал-майора Анатолія Волощука, який очолив ГУВС Київської області напередодні виборів 2004 року. Після революції Волощук «пішов на відпочинок», придбавши апартаменти у Києві на Оболонських Липках та побудувавши у столиці віллу для сина.

Члени його команди у більшості випадків зберегли мундири. Щоправда, не пощастило підполковнику Ігорю Герасименку, який опинився за  гратами.  У 2001  році він служив заступником керівника Управління карного розшуку УМВС України Донецької області. Найбільш активним чином брав участь у фальсифікації справи Александрова.

У цей час Герасименко звинувачується у фальсифікації справи Вередюка та його вбивстві влітку 2002  року. За оперативни ми даними, Герасименко є безпосереднім виконавцем отруєння Вередюка, що слідством не доказано. Проходить обвинуваченим у карній справі про отруєння співробітника міліції. У ході оперативних заходів було задокументовано телефонну розмову Герасименка з невідомим, у якій він просив останнього «та сама (отрута), що і для Вередюка». Також існують обґрунтовані підозри, що Герасименко є отруйником Кушніра — лідера банди, на рахунку якої цілий ряд резонансних вбивств, у тому числі Гетьмана, Щербаня, Аліка Грека. Герасименко навідував Кушніра у лікарняній камері СІЗО, коли останній був під крапельницею. Незабаром після цього Кушнір раптово помер.

Потім Герасименка перетягли у ГУМВС Київської області під крило Анатолія Волощука. Анатолій Волощук фігура незвичайна. Принаймні у вузькому колі однодумців він стверджував, що у випадку перемоги Януковича на виборах той віддасть йому Міністерство внутрішніх справ. Не склалося.

Волощук є кумом Косого, у миру — Михайла Михайловича Ляшка — лідера потужного донецького ОЗУ, його адміністративне зростання почалося з посади керівника Пролетарського райвідділу Донецька — саме в цьому районі народилась та зростала грізна банда Гіві (Немсадзе), якого сьогодні безуспішно шукають українські правоохоронні органи.

Виходячи з кола підозрюваних у справі Єрохіна, нескладно здогадатися, від кого могло поступити замовлення на викрадення УБОЗівця. Отже, розкручування цієї справи може вивести слідство на зовсім захмарні імена. А ось ця обставина змушує сумніватися у тому, що справі дадуть хід. Реальність свідчить, що у подібних справ одна «пер спектива»: у найкращому випадку — засудження ви конавців, а частіше — перехід у категорію вічних «висяків».

Іван СТЕПАНОВ,
за матеріалами інтернет-видань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com