Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Каратимемо корупціонерів рішуче і жорстоко»

З виступу Прем’єр-міністра України В.Януковича на засіданні уряду 22 листопада ц. р.

Серед стовпів, що тримають на собі небо нашої свободи, є і боротьба з корупцією — питання, якому ми на сьогоднішньому засіданні будемо приділяти особливу увагу. Ми будемо ухвалювати рішення, які допоможуть нам боротись з корупцією в бюджетній сфері. З цього приводу хочу наголосити, що хребет корупції в Україні за минулі два роки ще більше зміцнився. Особливо турбує корупція, яка переслідує людей в їхньому щоденному житті. Це корупція в охороні здоров’я, освіті, житлово-комунальному господарстві.

Перевіряючи факти корупції в бюджетній сфері, ми зіткнулися з вражаючими фактами. Як свідчать результати перевірок, проведених Державною контрольно-ревізійною службою, Генеральною прокуратурою, з боку окремих розпорядників та одержувачів бюджетних коштів, відповідальних працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування продовжується практика незаконного та нецільового використання державних коштів, поширення бюджетних правопорушень та корупції в бюджетній сфері. Наприклад, у Харківській області сума виявлених незаконних нецільових витрат, а також недостачі коштів і матеріальних цінностей перевищила 120 млн грн, в Херсонській області — понад 10 млн. Що найгірше? Ці порушення мають систематичний характер. Втрати державного бюджету з причини корупції у бюджетній сфері лише поточного року сягли 9 млрд грн. Порівняємо при видатковій частині бюджету на нинішній рік, що становить 140 млрд грн, — 9 млрд забирає корупціонер, а ми кажемо про те, що нам не вистачає в бюджеті 7 млрд, є дефіцит і шукаємо ці кошти.

Цей корупціонер — це не якийсь безіменний чиновник, це конкретні люди, імена яких, я цього вимагаю сьогодні, повинні бути оприлюднені. Ми маємо знати в обличчя корупціонерів і вони мусять бути покарані.

Одне слово, цілий букет надзвичайно серйозних зловживань та порушень. І запах цього, з дозволу сказати букету, сус­пільство відчуває сповна. Я прошу зробити ці документи доступними для преси. Будуючи відкритим суспільством, ми повинні потихеньку, як то кажуть, відходити від тієї практики, коли за закритими дверима говорили пошепки про корупцію і про корупціонерів. Ми повинні працювати прозоро і відкрито, бо свобода преси — це ще один стовп, який підпирає небо нашої свободи. І я сьогодні особливо хотів би наголосити на цьому і ще раз задекларувати свою прихильність до свободи преси.

Кожен чиновник, який спробує вчинити тиск на свободу слова чи якось обмежити доступ журналістів до інформації, не матиме шансу працювати в нашому уряді. Я кажу про це відверто.

Хотів би наголосити, що ми будемо карати корупціонерів рішуче і жорстко, без огляду на жодні обставини. Тому хочу попередити тих, хто і досі сидить на схемах відмивання державних коштів, що для них це закінчиться не просто погано, а дуже погано. Проблема, однак, є ширшою. Якщо ми хочемо її вирішити, необхідно боротися не з наслідками, а з причинами цього явища. Подолання корупції в бюджетній сфері — це не суто відомче питання. Навіть мобілізувавши всі наявні ресурси правоохоронних та контролюючих органів, ми не зможемо успішно боротися з хабарниками і розкрадачами бюджетних коштів, якщо не позбавимо їх грунту, який забезпечує їх існування.

Ідучи на вибори, всі політичні сили запевняли суспільство, що створять систему, за якої держава буде на службі у громадян, а не навпаки. Ми запевняли, що зможемо організувати відносини між громадянином і владою таким чином, щоб вона обслуговувала громадянина, який через систему виборчих та виконавчих органів доручив би владі виконувати цю функцію.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com