Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Українці схиляються до нейтралітету своєї держави

Як свідчать дані соціологічного опитування, проведеного на замовлення «Українського форуму» Інститутом соціології НАН України та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс», які представляє заступник директора Інституту соціології Олександр Шульга, більше половини громадян України (52,1%) висловлюється за вибір для неї нейтрального позаблокового статусу.

За опитуванням, 65,1% громадян ставляться негативно або дуже негативно до членства в НАТО, прихильниками є 23,5% опитаних. Негативно до вступу в НАТО ставляться 63,5% тих, хто готовий узяти участь у референдумі, і 53% не підтримали б відповідне рішення уряду чи Верховної Ради. Однак 24,8% респондентів готові проголосувати «за» НАТО на референдумі, а відповідне рішення владних інститутів підтримали б 31,9% опитаних.

Окрім переважання негативної позиції, опитування засвідчило, що громадянам простіше перекласти відповідальність за складний геополітичний вибір на органи влади.

Щодо членства України в Організації Договору колективної безпеки країн СНД (ОДКБ), то переважає позитивне ставлення — 44,9% і проти — 29,1%.

Більшість громадян вважає, що вступ України до НАТО призведе до значного збільшення бюджетних витрат на оборону (56,2%). Окрім того, майже половина опитаних (44,8%) переконані, що вступ до НАТО призведе до розвалу ВПК.

Також 80% опитаних пов’язують зі вступом в НАТО певне погіршення відносин з Росією, а 60% очікують поліпшення таких відносин у разі вступу України до ОДКБ. 44% громадян вважають, що позаблоковий, нейтральний статус України суттєво не змінить відносини України з РФ.

Найближчим часом будь-яке рішення щодо внутрішньополітичної інтеграції України може спровокувати подальший розкол країни.

Як зазначає соціолог, проведене дослідження чітко зафіксувало регіональні розбіжності у ставленні громадян до членства України у військово-політичних союзах. Так, вступ України до ОДКБ підтримує значна кількість мешканців південно-східних регіонів (у середньому 60%), у центрі та на північному сході кількість противників та прихильників цього рішення приблизно однакова (37,9% «за» і 35,3% «проти»), а в Західній Україні переважна більшість виступає проти вступу в ОДКБ (20,7%).

Ще більша регіональна різниця спостерігається у ставленні до вступу в НАТО. Прихильники переважають над противниками такого вступу тільки у Західній Україні (47,5% «за» і 32,1% «проти»).

У Центрі над позитивним ставленням вже домінує негативне — 60,7%, а на Півдні та південному сході — 76,6%, на Донбасі та Криму — 88,2%.

Показовим, за словами Шульги, є те, що регіональні розбіжності майже не супроводжують ставлення українців до ідеї конституційного закріплення Україною нейтрального позаблокового статусу: у західних регіонах її підтримують 49%, а у східних та південних — 54%.

Окрім того, результати опитування засвідчили, що 2/3 громадян оцінюють рівень загрози незалежності та територіальної цілісності України як незначний або відсутній. Низький рівень оцінки загроз має своїм наслідком впевненість відносної більшості опитаних (44,2%) щодо здатності України самостійно забезпечувати свою безпеку, залишаючись позаблоковою, нейтральною країною. За членство у якихось військово-політичних блоках (НАТО, ОДКБ) виступило 36,7% опитаних громадян.

На підставі даних соціо-логічного дослідження, «Український форум» робить висновок, що будь-яке остаточне рішення щодо зовнішньополітичної інтеграції України, схвалене найближчим часом, виявиться політично, а головне, соціально небезпечним, може спровокувати подальший розкол України.

Шульга зазначив, що громадяни роблять свій вибір щодо геополітичного майбутнього України здебільшого на підставі стереотипів, що склалися в них, а не раціонального зважування позитивних та негативних сторін відповідного державного рішення.

Опитування проводилося з 11 до 22 жовтня 2006 року в усіх областях України, АРК, містах Києві та Севастополі.

Загалом за квотною національною вибіркою було опитано 2 007 респондентів, які за статтю, віком, освітою, типом поселення та областями репрезентують населення України у віці понад 18 років. Похибка вибірки не перевищує 3%.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com