Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Сіамська принцеса з України

Катерині Десницькій, яка народилася 7 квітня 1886 року в Луцьку в бідній родині, випало раннє сирітство. Коли родичі поставили її на ноги, брат забрав дівчину до Петербурга, де вона вступила до училища сестер милосердя. У «північній столиці» й познайомилася з на диво освіченим та шляхетним у поводженні лейб-гусаром, і вже коли молоді люди заприязнилися, дізналася, що він — другий син сіамського короля Чакрабон. Особистий гість царської сім’ї, що мав апартаменти в Зимовому палаці, насамперед вразив Катю скромністю та любов’ю до мистецтва. Не допускаючи думки, що особа такого рангу може мати до неї серйозні почуття, Катерина Десницька у складі маньчжурської армії іде на Далекий Схід, де точилася російсько-японська війна. Чакрабон подає рапорт з проханням і його туди ж послати, але королівський особі відмовляють. Майже щодня він пише коханій листи, шле телеграми.

З війни Катерина повернулася з Георгієвським хрестом — солдатською нагородою, яку давали за особливу звитягу. Чакрабон пропонує їй руку і серце, й дівчина виставляє умову: ніякого гарему, становище «однієї з багатьох» — не для такої яскравої особливості, як вона. І все-таки їй довелося піти на ризик, приставши на чесне слово принца екзотичної країни, бо під час його пишних проводів на Батьківщину її сприйняли як наложницю.

Молоді люди одружилися в Константинополі за східним обрядом, і україночка стала називатися На Пітсанулок. Що далі? «Все можуть королі» — співається в пісні, окрім одного — одружуватися з коханими. Батько-король покарав сина тим, що відлучив його від утримання. До честі коронованих осіб, опала молодят тривала до народження онука Чули, після чого невістка-іноземка була запрошена до двору, й невдовзі полонила всіх не тільки красою, а й розумом та веселою вдачею. Знала кілька мов, а в невдовзі оволоділа й тайською — мовою місцевого населення. Її синові, в жилах якого текла й дещиця української крові, судилося стати видатним письменником та ученим.

Піраміндр-Мага-Чуладонгкорн, освічена та європейськи орієнтована людина, помирає від хвороби нирок, престол посідає його старший син, а Чакрабон стає офіційним наступником свого брата. Як офіційні особи, принц і принцеса представляють Сіам у Петербурзі, а 18 червня 1911 року відвідують Київ.

З яким захватом Катя показувала своєму доброму чоловікові Володимирську гірку, Софіївський собор, інші святі місця стародавнього міста. На цьому чарівна казка її життя закінчується, бо подальші роки життя цієї неординарної жінки затьмарюють хвороби й ускладнення стосунків між братами: король запідозрює свого наступника в підготовці перевороту.

1920 року помирає Чакрабон. Аж тоді На Пітсанулок відчула, що вона таки Катерина Десницька — чужинка, якій в Сіамі робити нічого. Пригнічена ворожістю королівського оточення, де вже нікому її захистити, Катерина виїздить спочатку до Америки, потім до Франції, де помирає 1960 року.

Ніна Остерка
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com