Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗНЕСЛИ ПАМ’ЯТНИК УКРАЇНСЬКОМУ ЛЬОТЧИКУ — ЗАХИСНИКУ МОСКВИ

У Росії в підмосковній Апрелівці знесли пам’ятник українському льотчику — лейтенантові Василю Пойденку, який захищав Москву. Монумент знесли у зв’язку з розширенням Київського шосе. Ця ділянка дороги, яка пролягає через Апрелівку, називається «Вулицею Пойденка». Тепер пам’ятник герою залишиться під асфальтом вулиці його імені.

Знесений монумент мав вигляд зламаних крил заввишки 5-6 метрів.

Втім, місцева адміністрація обіцяє пам’ятник відновити.

1941 року на Можайсько-Гжатському напрямі група літаків під командуванням Горбатюка вступила в нерівний бій з гітлерівцями. Один з радянських льотчиків збив чотири ворожі літаки, вступив в бій ще з чотирма іншими, а через 2-3 хвилини два літаки — радянський і німецький — впали на землю. Німецький літак вибухнув, а радянський впав у лісах. Його тоді не знайшли.

Влітку 1967 року в районі станції Апрелівка на торф’яних розробках виявили затонулий у болоті літак. Встановити прізвище загиблого льотчика не вдалося, але на грудях у нього був орден Червоного Прапора. За номером ордена й було встановлено його власника. Після запиту в Головне управління кадрів Радянської Армії звідти надійшла відповідь: орденом Червоного Прапора № 6316 за доблесне виконання бойового завдання 28 серпня 1941 року був нагороджений льотчик лейтенант Василь Федорович Пойденко, родом із міста Запоріжжя, робітник із заводу електроприладів.

Останки льотчика-українця доставили на батьківщину — в Запоріжжя, де героєві встановили пам’ятник, передає «Ехо Москви».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com