Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Старість — заразне захворювання?

Є спостереження, які наводять на таку думку. Давно відомо, що повії, крім того, що накопичують великий набір венеричних хвороб, ще й дуже швидко старіють. Зрідка трапляється, що в тридцять років виглядають на всі сімдесят. Швидко старіють і чоловіки, які зловживають послугами повій, чи провадять безладне статеве життя. Є також рідкісне фатальне дитяче захворювання — прогерія, коли організм дитини починає швидко старіти. У 10 — 12-річному віці хворі діти стають дідусями і бабусями, й помирають, як правило, від інсульту.

Вивчаючи зміни на клітинному рівні в тканинах старого організму, вчені знаходять цілу низку відмінностей, які можна розцінити, як особливе системне захворювання клітин. Багато клітин у старому організмі мають особливості, що ріднять їх з пухлинними, а також розвивається величезна кількість різних дрібних «доброякісних» пухлин. Тим часом, дуже ймовірно, що доброякісні пухлини і клітини, схожі на пухлинні, виникають при зараженні особливими вірусами. Вірусну природу невусів (родимок) та їхніх родичів — злоякісних меланом уже давно доведено, є дані про вірусну природу й інших «доброякісних» пухлин.

Клітини, що стали пухлинними, намагаються виконувати ті ж функції, що й здорові, але в них це зазвичай погано виходить. Деякі клітини за нормою виконують дуже важливі функції: виділяють різні регуляторні фактори. Але якщо з них утворилася пухлина і таких клітин стало в пухлині в 1000 разів більше, ніж їх має бути в організмі, то й фактора може виділятися неміряно... Чи навпаки, клітина поглинає якісь фактори — тоді цих факторів критично не вистачає. Ось і виходить, що в старому організмі є безліч клітинних змін, які порушують функції практично всіх тканин і це призводить у якийсь момент до смерті організму.

Особливі синдроми виникають під час порушення функцій нервових клітин, особливо у сфері вищої нервової діяльності. У глибокій старості це т.зв. старечий маразм, але й у більш ранньому віці можуть бути фатальні зміни, здатні коректувати соціальну поведінку людини. І якщо ця людина — відповідальний державний службовець, чи політик, чи олігарх-маразматик...

Віруси, що беруть участь у такій трансформації клітин, передаються зазвичай від матері до дитини через плаценту і з материнським молоком. Цих вірусів вистачає, щоб до 60 — 70-річного віку розвинулися основні ознаки старіння, а в 80 — 90-річному віці людина зовсім зістарилася. Але ці ж віруси передаються і статевим шляхом. А в різних популяціях людей є багато різних штамів цих «прогерійних» вірусів, і якщо їх колекціонувати через безладні зв’язки... Настає надто раннє старіння організму. А якщо жертвою такого передчасно зістарілого індивідума-педофіла стане мала дитина? Чи не так починається та страшна дитяча прогерія?

У далеких поселеннях, де всі тисячоліттями одружуються у межах великого роду, нові штами прогерійних вірусів практично не додаються. Мабуть, завдяки цьому, а також завдяки чистій екології і здоровому способу життя, там частіше спостерігається довголіття. Але в змішаних популяціях трапляється багато вірусних штамів з різних географічних зон, тому старіння пришвидшується. Кожен статевий зв’язок додає в «колекцію» нову порцію прогерійних вірусів, що одразу трансформують стовбурні клітини і прискорюють старіння тканин. У нашій країні деякі ЗМІ пропагують вільне сексуальне життя... Чого чекати розпусній дівчинці-школярці, яка дозволяє собі безладні статеві зв’язки з однокласниками? До тридцяти років вона виглядатиме на 50 — 60. А це неминуче призведе до вимирання всього нашого етносу!

Є ще одне цікаве спостереження, яке можна пояснити активністю вірусів. Це так звана телегонія. Забарвлення шкіри в коней, схоже, якось пов’язане з вірусною інфекцією, іноді драматично. Ветеринарам відомо, що кінь масті «сіра плямиста» дуже часто хворіє на злоякісну меланому і швидко гине.

Телегонія — це коли, наприклад, свійська кобила, покрита один раз жеребцем-зеброю, пізніше, будучи покритою свійськими жеребцями, протягом решти життя, народжує лошат з чітким смугастим забарвленням. Поясненнюється це явище просто: смугастість зебр викликається особливим вірусом, що успадковується в них не генетично, а через «вертикальне» зараження дитинчати через плаценту. Жеребець зебри здатний статевим шляхом заразити кобилу, а та, своєю чергою заражає своїх лошат, а також тих жеребців, які покривали її пізніше.

Імунна система організму зазвичай не атакує прогерійні вірусні частинки і не руйнує вражені вірусами клітини. Вірусних частинок таких типів занадто мало, щоб розвинувся активний імунний процес, а клітини не відчужуються, оскільки вони були вже в час розвитку плоду. Але тоді імунна система розвиває так називану імунологічну толерантність до всіх тканинних антигенів, з якими контактує. Потім протягом всього життя імунна система оберігає ці антигени. Тому й нагромаджуються в організмі трансформовані вірусами клітини. І саме з цієї причини не відчужуються «доброякісні» і злоякісні пухлини.

Імунологічну толерантність до трансформованих вірусами клітин, очевидно, можна перебороти. Один із способів — гіпертермія, чи дуже висока (більш як 43С°) температура тіла. У Міжнародному центрі здоров’я в Новосибірську вчені довели: якщо застосувати спеціальну підготовку, то температура тіла 44С° не тільки не згубна для людини, а й, як виявилося, дає змогу успішно боротися з такими захворюваннями, як рак, ВІЛ-інфекція, гепатит В, С, наркотична залежність, бронхіальна астма, алергійні захворювання та ін. Вони створили теорію стійкості савців до впливу так званих ксенотемператур, тобто охолодження тіла нижче 32С° чи нагрівання вище 43С°. На основі цієї теорії розроблено рішення, які дали змогу створити унікальний за своєю надійністю і безпекою метод анестезіологічного захисту хворого при гіпертермії 44 С° і вище.

Очевидно, саме після дії такої гіпертермії починається атака т-лімфоцитів на трансформовані вірусами клітини. Таку атаку описано, коли вивчали природу так званих невусів Саттона. Тканини родимки і вузької смужки шкіри, що його оточує, наповнюється т-клітинами-кілерами, які знищують вражені вірусами пігментні клітини. У результаті сама родимка депігментується, а згодом біліє. Так само біліє й вузька смужка шкіри навколо її...

Отже, старість — це радше заразне захворювання, яке передається статевим шляхом. Призупинити його розвиток можна у важкий і небезпечний спосіб гіпертермії вище 44 С°, а запобігти її ранньому прояву — тільки через здоровий, правильний спосіб життя.

Лев Поліщук
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com