Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЗУПИНИТИ ХАБАРНИКІВ!

Міністерство праці та соціальної політики України — це «бездонна діжка» для перетворення бюджетних коштів на готівкові гроші, та й «благодатний грунт» для отримання хабарів. Пенсійний фонд України вже відокремився від бюджетного. «Пенсійний фонд України є самостійною фінансово-банківською системою, не входить до складу державного бюджету України, формується за рахунок коштів, відрахованих підприємствами і організаціями....»

(«Про пенсійне забезпечення», №1788-Х11 від 5 листопада 1991 р.). З цього можна зробити висновок, що Пенсійний фонд України — це приватна організація, хоч її працівники мають звання державних службовців. А на якій підставі? Фонд відокремився від Міністерства праці та соціальної політики України, але ж залишилися організації, які займаються соціальною допомогою.

Основні трудомісткі функції з них знято: нарахування пенсій, персоніфікація тощо, тобто скоротилося коло обов’язків, тоді як штати державних службовців не зменшилися, навпаки — їм зараз суттєво поетапно підвищують заробітну плату. У посадовій інструкції головного спеціаліста Управління праці та соціального захисту населення райради Дніпропетровська говориться про його службові обов’язки: займатися розподілом для інвалідів /безплатно/ авт, житлових приміщень тощо. Цікаво, скільки ж це авт чи квартир отримали інваліди та соціально незахищені верстви населення у Дніпропетровській області торік? Гадаю, що набагато менше, ніж державні організації соціального захисту населення в тій самій області. А їх чимало! По-перше при кожному районі в області, районі у місті, а також обласні організації, такі як: Дніпропетровський обласний фонд інвалідів, Територіальне управління праці та соціального захисту населення в Дніпропетровській області тощо. І усе це державні службовці з категоріями, рангами і пільгами на оздоровлення. Десятки мільйонів гривень, якщо не більше, можна заощадити з державного бюджета країни, якщо зменшити хоч на третину кількість «соціальних організацій”! Ще одна можливість, яку використовують практично всі держбюджетні організації для отримання від держави додаткових грошей на зарплату — це відсутність людей, які насправді працюють за повного штатного розкладу. Посади є, а людей немає?! За ці штатні одиниці працівники отримують півставки за сумісництво, доплату за виконання обов’язків, премію з економії заробітної плати тощо. Якщо місяцями, а то й роками працівники отримують надбавки за «мертві душі», то чи ж потрібні ці одиниці!

І це стосується не тільки Мінпраці України, а й Міністерства охорони навколишнього середовища та ін. Другий рік поспіль я ходжу до Дніпропетровського управління охорони навколишнього середовища. Нині там близько десятка вакантних посад. Моя особиста справа форма П-2 ДС з повним пакетом документів лежить у них, але вакансії не заповнюються. То в них була реорганізація, то ще щось… А гроші, і то немалі, надходять міністерству, зокрема на зарплату! Це ж саме стосується управлінських апаратів відділів комунального господарства області, міста, районів. Не дарма ж у Дніпропетровській обласній адміністрації керує — чи то вже керував — заступник голови та начальник Управління житлово-комунального господарства Леонід Турчин, член «Сохнуту» чи то «Массаду». Мені ще не траплявся посадовець-єврей, який не співпрацював би з однією з цих організацій! І та, і інша ізраїльські організації, розташовані на території іншої іноземної країни, ворожі нашій державі, і діють вони, звісно, не для добробуту українського народу. Та, може, Л.Турчин виняток?

Й остання організація, на якій я хочу спинитися: Управління державної служби України, створене на підставі Постанови Кабінету міністрів, №842 від 5 липня 2004 р. за підписом прем’єр-міністра В.Яну­ковича, Управління Державної Служби, основне завдання якого: «забезпечення дотримання місцевими органами виконавчої влади Законів України «Про державну службу», «Про боротьбу з корупцією», інших нормативно-правових актів з питань державної служби та боротьби з корупцією; вимог щодо професійної відповідності кандидатів на заняття посад державних службовців...». Тобто контроль, контроль... та заходи на забезпечення дотримання законодавства з питань державної служби, а потім вже методично-консультаційна допомога, якою нині займаються майже всі організації, відомства та цілі інститути.

Сотні мільйонів гривень можна заощадити для бюджету України, якщо позбавитися цих вад, зокрема ліквідувати посади, від яких немає користі країні. А ці гроші спрямувати на допомогу інвалідам, сиротам, дітям-калікам, тобто тим, хто потребує допомоги суспільства.

Ігор Швед
Дніпродзержинськ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com