Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ситуація загострюється

Об’єднання українців Росії, Федеральна національно-культурна автономія українців Росії та Регіональна громадська організація «Українці Москви», читацька громадськість знову змушені констатувати, що взято курс на повзучу ліквідацію бібліотеки.

З’явилося провокаційне, у гірших традиціях минулих часів, анонімне звернення «руху молодих політичних екологів Підмосков’я «мєстниє», які написали, по суті, політичний донос. Ніякої оцінки діяльності цього руху, що розпалює міжнаціональну ворожнечу, владні структури Росії вчасно не дали.

Хоча з наскоку бібліотеку ліквідувати не змогли, ініціатори цього наміру вдалися до інших методів для досягнення тієї ж мети (скасування відповідного наказу Комітету з культури Москви та формальне збереження Бібліотеки було лише камуфляжем справжніх намірів, введенням в оману громадськості).

Одразу почався поступовий розвал Бібліотеки. Було призначено нового директора, яка не знає ні української мови, ні української культури та літератури і, власне, є зовсім чужою для української справи, що й демонструє. За два місяці звільнилося семеро співробітників. Почалося цькування завідувача відділу російської україніки Ю.Кононенка, одного з небагатьох висококваліфікованих фахівців, що залишилися, який витратив два десятиліття свого життя на створення бібліотеки, збирання книжкового фонду.

З планів роботи бібліотеки вилучено Український історичний лекторій, припинено передплату для читачів на українську періодику, під загрозою організація передплати для самої Бібліотеки, поточне комплектування українськими книгами. Народний колектив «Українська хорова капела» попереджений про неможливість проведення репетицій у майбутньому в концертному залі Бібліотеки. Майже відверто ведуться розмови про те, що бібліотека не має співпрацювати з українськими організаціями.

Звісно, українська громадськість, читачі Бібліотеки української літератури не можуть спокійно дивитися на метушню, коли Бібліотека стала заручником сьогочасних політичних інтересів. Ми вдаємося до відповідних дій.

Українські організації знову надіслали листи Президенту Російської Федерації Володимиру Путіну та мерові Москви Юрію Лужкову з висловленням глибокої стурбованості ситуацією, проханням дати оцінку цим подіям, які вкрай негативно позначилися на роботі Бібліотеки, та діям посадових осіб.

Валерій Семененко,
 співголова Об’єднання українців Росії
та ФНКА українців Росії

Хронологія подій

Березень-квітень

Після призначення нового директора Бібліотеки звільнилося семеро працівників.

11 травня

Під час перетину державного кордону російські митники вилучають у Ю.Кононенка, завідувача відділу російської україніки Бібліотеки та першого заступника голови Об’єднання українців Росії, для проведення експертизи 28 відеодисків з українськими культурологічними програмами, 2 флеш-карти з резервними базами даних Бібліотеки та ксерокопію статті з газети «Літературна Україна». Перед експертами ставиться питання — чи немає у вилучених матеріалах ознак порушення авторського права або «чи не належать інформаційні продукти до таких, що пропагують націоналізм, фашизм, чи не мають вони антиросійської або націоналістичної спрямованості?». 29 травня експерти митниця дозволяє ввезення цих товарів та предметів у Російську Федерацію.

17 травня

На сайті «мєстних» з’являється провокаційний матеріал, спрямований проти Бібліотеки та особисто Ю.Кононенка.

Кінець травня — початок червня

Президенту РФ, меру Москви та іншим посадовим особам громадська організація «Українці Москви», а також читачі Бібліотеки надіслали листи. Його підписали, зокрема, доктор філологічних наук, професор, лауреат Державної премії Російської Федерації та Національної премії України ім. Т. Шевченка Юрій Барабаш, ветерани Великої Вітчизняної війни Олег Храбан, Ігор Смульський, соліст Московської державної академічної консерваторії, віце-президент Фонду ім.
І. Козловського Руслан Кадиров та ін. Обурення ситуацією навколо Бібліотеки висловив секретар правління Спілки письменників Росії Володимир Середін.

4 червня

На розширеному засіданні ради РГО «Українці Москви» прийнято звернення до діячів науки і культури Російської Федерації та України.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com