Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ласий шматок для «Привату»

Майже п’ятирічний конфлікт між мажоритарними акціонерами ВАТ «Київгума» і клієнтами фінансової компанії «Сократ» завершився більше місяця тому. Але говорити про перспективи підприємства — єдине, що має цікавити в цих подіях — можна лише зараз. Оприлюднені «Київгумою» підсумки загаль­них зборів акціонерів демонструють кардинальні зміни у складі органів правління. З нового керівництва повідомили, що довгоочікуваним інвестором, притягнутим підприємством для припинення рейдерської атаки, виявилася сумнозвісна група «Приват».

Кругова порука — майже як кіптява

Історія конфлікту почалася ще 2002 року, коли ФК «Сократ» вдалося сконцентрувати у своїй власності 16,6% акцій «Київгуми». Водночас паралельно з ФК купівлею акцій зайнявся і голова правління «Київгуми» Микола Кравець. Йому вдалося закріпити за собою понад 60% цінних паперів підприємства.

Спостерігачі вважають, що предметом боротьби стало не саме підприєм­ство, а вартісна територія «Київгуми» і база відпочинку в Конча-Заспі, загальною площею 16 гектарів, яка теж належить ВАТ.

Врешті-решт 2003 року «Сократ» вирішив продати свої акції. Вони потрапили до онуків пана Кравця — Антона і Романа.

Після загибелі 2004 року Миколи Кравця цінні папери колишнього голови правління перейшли членам його родини — голові Наглядової ради Інні Кравець (44,4% акцій), її синові Ігореві Кравцю (5,43% акцій) й онукам Антону і Роману Кравцям (по 14% акцій).

Потім ситуація змінилася і в «Сократі». У результаті проведеної 2006 року додаткової емісії Роман Сазонов, який керував компанією, втратив свій вплив, оскільки його пакет був розмитий з 90% до 40%. Представники нового керівництва ФК підрахували, що акції «Київгуми» «Сократ» продав за заниженою ціною, що порушило інтереси акціонерів фінансової компанії в одержанні дивідендів від угоди. А відтак зажадали визнати недійсними договори купівлі-продажу цінних паперів «Київгуми», після чого внести відповідні виправлення до реєстру підприєм­ства.

Результат не змусив довго чекати. Відповідно до рішення Комсомольського районного суду Херсона реєстратор «Київ­гуми» 5 квітня 2007 року зареєстрував передачу «Сократу» права власності на 16,6% акцій від Антона і Романа Кравців.

Але на цьому неприємності «Київгуми» не закінчилися. Ще за одним судовим рішенням на користь інвесткомпанії відійшли 5,1% акцій, що належали батькові — Ігореві Кравцю. Крім того, за позовом одного з мінорітарних акціонерів той самий Комсомольський райсуд Херсона наклав арешт на 44,4% акцій Інни Кравець. Відтак у родині залишилося лише 11,73% акцій підприємства. Це під час проведення позачергових зборів акціонерів робило їхні позиції програшними.

Тож не дивно, що родина Кравців звернулася у різні судові інстанції, а також до МВС, Генерального прокурора, голови СБУ, звинувачуючи «Сократ» у рейдерстві.

Але ФК завбачливо, ще після отримання контролю над 16,6% акцій онуків, знайшов зручного профільного інвестора в особі столичного ТОВ «Валеофарм», після чого нібито вже не мав стосунку до цих акцій.

Темна конячка

Здавалося б, що на швидке вирішення конфлікту годі й чекати. Однак «голубом миру» виступила третя сторона — інвестор, якого залучила «Київгума». Навесні на прес-конференції голова правління ВАТ Андрій Острогруд заявив, що компанія веде переговори з інвестором, який має дуже великий досвід з протистояння рейдерським атакам.

За його словами, згідно з досягнутими домовленостями, «Київгума» отримує в цього інвестора гроші, необхідні для придбання земельної ділянки в районі Броварів, будівництва на цій території нового виробничого майданчика і перенесення туди протягом кількох років виробництва, що зараз розташоване в районі Московської площі. «Інвестора цікавить земельна ділянка. Він не входитиме до складу акціонерів або співвласників», — сказав голова правління. Водночас назвати ім’я «рятівника» пан Острогруд відмовився.

На початку червня цей інвестор викупив 16,6% акцій у клієнта «Сократа», визнавши таким чином легітимність ланцюжка повернення цих акцій. Понад те, після цієї події Антон, Інна і Роман Кравці написали заяви про те, що в них немає підстав для розгляду апеляційних скарг, поданих ними в Апеляційний суд Херсонської області, і що вони відкликали свої заяви в інші інстанції. Однак назву інвестора так і не було розголошено.

Вовк в овечій шкурі

Ситуація ж прояснилася зовсім недавно, коли після чергових зборів акціонерів компанії оголосили зміни у керівництві підприємством. Зокрема, великою несподіванкою стало звільнення з посади голови Наглядової ради Інни Кравець — чи не найбільш вагомого акціонера підприємства, яка обіймала цю посаду протягом трьох років. Її місце зайняв Станіслав Шейхетов, котрий, за офіційною інформацією, до останнього часу керував маловідомою компанією «Сонора». Однак за детальнішого вивчення його біографії з’ясувалося, що він є чоловіком сестри одного із засновників КБ «Приватбанк» Геннадія Боголюбова.

Відтак логічно було б припустити, що цей невідомий інвестор і є саме групою «Приват». Підтвердження знайшлося за подальшого озвучення нових керівників. Так, першого заступника голови правління Олександра Буткевича, який обіймав цю посаду десять років, змінив екс-заступник голови прав­ління все того ж «Приватбанку» Олег Семенко.

Цікаво, що паспорти всіх інших нових членів керівних органів підприємства видано в Дніпропетровській області.

Що далі? На думку експертів, ситуація навколо підприємства може розвиватися за двома прямо протилежними сценаріями. Перший: куплені «Приватбанком» у клієнта «Сократа» акції буде передано родині Кравець у рахунок частини коштів за земельну ділянку. Інші кошти підприємство теж отримає і благополучно переїде на новий майданчик за межі Києва. За словами нового керівництва «Київгуми», виробництво не буде зупинено.

Другий, не менш вірогідний, стосується сумнівної репутації так званого рейдера №1 групи «Приват». Її підозрюють у тому, що вона не передаватиме вказані акції родині Кравців, а, маючи такий значний відсоток у статутному фонді підприємства і багаторічний рейдерський досвід, змусить продати акції «інвесторові» за заниженою вартістю.

Довідка: «Київгума» є правонаступником заводу «Червоний резинщик», створеного 1930 року. У ВАТ підприємство перетворено 1994 року. Крім товарів медичного призначення, «Київгума» виробляє спортивні товари (ласти і маски для підводного плавання). Аналогічний асортимент у СНД випускає тільки АТ «Альфа-пластик» (Москва, РФ). В інших країнах (Німеччина, Австрія, Малайзія, Індія) конкурентами київського підприємства є фірми, що поставляють хірургічні рукавички.

За інформацією інтернет-видання «Економічна правда»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com