Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Таємні товариства: міфи та реальність

Ми продовжуємо публікацію книжки Миколи Сенченка та Валерія Гастинщикова "Таємні товариства: міфи та реальність"

Терористичні групи і рухи опору

Лашкар-і-Джангві — кашмірська сепаратистська група, пов’язана з Аль-Каїдою і Джейш-е-Мухаммед. Підозрюється в участі у викраденні й убивстві репортера «Вол-стріт Джорнел» Д.Перла у лютому 2002 року.

Тигри звільнення Таміл Ілама (LTTE) — революційна група Шрі-Ланки.

Дисиденти Патріотичного фронту Мануеля Родрігеза (FPMR/D) — збройне крило чилійської Компартії, яке нападало на американські бізнес-структури в Чилі, здебільшого на ресторани на кшталт мережі «Макдональдс».

Організація Муджахедін-е-Кальк (MEK, MKO) — радикальні іранські бойовики Іраку.

Національно-визвольна армія (ELN) — марксистська повстанська група Колумбії. Її члени викрадають задля наживи закордонних підприємців.

Палестинське ісламське угруповання Джихад/Шакакі PIJ) — войовничі палестинці, що діють у смузі Гази. Зараз розширили зону своїх дій на весь Близький Схід.

Фронт звільнення Палестини/фракція Абу Аббаса (PLF) — здійснює акції проти Ізраїлю. 1985 року напала на круїзний корабель Achille Lauro, вбивши громадянина США Л.Клінгхофера. Лідер групи Абу Аббас помер 2004 року в Іраку в американському ув’язненні.

Народний фронт звільнення Палестини (PFLP) — група в Сирії, Лівані й Ізраїлі. Нападає на ізраїльські і помірні арабські цілі.

Народний фронт звільнення Палестини — Головне командування (PFLP-GC), розміщене в Сирії, активно діє з 1968 року. Вважає ефективним засобом боротьби з Ізраїлем застосування проти нього сили.

Революційні Збройні Сили Колумбії (FARC) — військове крило колумбійської Компартії, що з 1964 року здійснило цілу низку терористичних актів у Колумбії.

Революційна організація 17 листопада — організація, що базується в Греції, названа так у пам’ять про студентське повстання 1973 року. Виражає радикальні погляди, займається організацією замахів і вибухів.

Революційна народно-визвольна партія/Фронт (DHKP/C) — гілка Турецької народно-визвольної партії/фронту, радикальна антиамериканська група, що нападає на турецькі військові об’єкти (та американські під час війни в Іраку).

Революційна боротьба народів (ELA) — грецька ліворадикальна група. Організовує вибухи грецьких урядових і економічних об’єктів.

Салафістська група заклику до бою (GSPC) — воєнізована алжирська група, що нараховує, ймовірно, кілька сотень бойовиків. Вона оголосила, що уникає цивільних цілей і нападає лише на урядові й військові об’єкти. Попри ці заяви є факти загибелі цивільного населення від рук членів групи. Відомо, що ця група підтримує контакти з північноафриканськими екстремістами, що симпатизують Аль-Каїді.

Саліфія-Джихадія — марокканська терористична група. ЦРУ вважає її відповідальною за п’ять вибухів у Касабланці в травні 2003 року.

Сяючий Шлях (Сендеро Люміносо, SL) — маоїстська група в Перу. Організовує вибухи і терористичні акти. На її рахунку 30 000 життів у Перу.

Революційний Рух Тупак Амару (MRTA) — радикальна перуанська група, що поставила за мету позбавити Перу від імперіалізму, здійснює викрадення, терористичні акти, диверсійні операції.

Терористичні групи в Сполучених Штатах. Найвідоміший приклад тероризму — вибух 1995 року в Оклахомі, у результаті якого загинуло 168 осіб і поранено понад 500. До акції причетна реакційна екстремістська група Арійська республіканська армія. ФБР класифікує терористичні акти як політичні акції, поділяючи їх на три основні категорії: ліворадикальні, праворадикальні і ті, які мають конкретну мету. Релігійні секти іноді використовують опір без лідера, вони також бувають причетними до терористичних акцій. Праворадикальні терористичні групи протистоять федеральному оподаткуванню і законодавству, ООН, іншим міжнародним організаціям, уряду США, а також національним меншинам. У ліворадикальні терористичні організації входять антикапіталістичні революційні групи. Ці групи були найактивнішими у 1960-ті роки й під час війни у В’єтнамі. Єдиною такою групою, що діє й досі, є пуерто-ріканські сепаратисти. Терористи, які переслідують конкретні цілі — це ті, які борються, наприклад, з абортами, виступають на захист довкілля чи тварин.

Короткий перелік діючих і колишніх груп:

Збройні сили національного звільнення Пуерто-Ріко (FALN) — таємні терористичні групи, що відстоюють незалежність Пуерто-Ріко. 1950 року члени FALN намагалися убити президента США Г.Трумена. FALN також відповідальний за більш як 50 нападів на політичні і військові об’єкти США у 1974 — 1983 роках.

Фронт звільнення Землі — «еко-терористи», здійснюють терористичні акти на знак протесту проти знищення екології Землі. Про свою організацію її лідер К.Федір сказала: «У ній немає ієрархії, жодного членського списку. ФВЗ діє малими групами однодумців». 1998 року група взяла на себе відповідальність за знищення двох місць годівлі лосів у Колорадо на знак протесту проти знищення природного середовища північноамериканської рисі. Це гілка іншої групи — «Спочатку Земля» — радикального екологічного руху, члени якого розгорнули «широкий фронт діяльності задля досягнення конкретних результатів».

Симбіоністська армія звільнення — «Symbio­nese» означає «об’єднана». Американська підпільна радикальна група 1970-х років. Її емблема — зображення змії.

Weather Underground — антирасистська група, що виступала також проти війни у В’єтнамі. Діяла у США у 1960 — 1970-х роках. Звичайною справою для них було здійснення вибухів і масових протестів. Вони ставили перед собою мету скинути уряд США.

Tехнократія. Рух на підтримку вчених. Заснований 1918 року Говардом Скоттом і групою архітекторів, інженерів, вчених. Слово «технократія» було 1919 року увів в обіг американський інженер В.Смітт. Воно стало популярним 1941 року після використання його Джеймсом Дурхемом у праці «Революція у сфері керування». Технократія — це переконання, що уряд має зосередити свої зусилля не на політиці, філософії, а передусім на науці. Члени руху мають бути представниками Північної Америки. «Чужинцям» вхід до нього закрито. Нині до складу руху не входить жоден політик.

Спочатку група називалася «Технічний Альянс» і вважала себе дослідницькою організацією. Вона поділяється на спеціалізовані секції, кожна з них нараховує як мінімум 50 членів. Щорічні членські внески — 15 доларів. Члени носять яскраво-червоні хромовані емблеми — Монади, стародавній символ, що означає баланс, рівновагу.

Організацію зареєстровано 1934 року в штаті Нью-Йорк. Цього ж 1934 року Говард Скотт зробив своє перше лекційне турне. У більшості штатів США і провінцій Канади було створено спеціалізовані секції. Багато членів були в збройних силах. Пропагандистське гасло групи: «Якщо ти патріот Північної Америки, ласкаво просимо в Технократію».

На веб-сайті читаємо про технократію, що це рух, заснований на трьох умовисновках його засновника: «(1) На північноамериканському континенті є фізичний потенціал ресурсів для виробництва товарів і послуг високої якості для всіх громадян, розроблено високі технології для перетворення цих ресурсів на товари споживання в достатній кількості, для цього є необхідний кваліфікований персонал. Однак у нас ще безпрецедентний рівень небезпеки, бідності і злочинності. (2) Наша поточна економічна і політична модель (система ціноутворення) уже не може надійно функціонувати як спосіб виробництва і споживання товарів. Винахід могутньої техніки уможливив виробництво надлишку товарів з відносно невеликими витратами людської праці. Оскільки техніка витісняє людей, втрачається купівельна спроможність. Ми виявляємося в парадоксальній ситуації: що більше працюємо, то менше можемо спожити. (3) Тому варто створити нову розподільну (дистрибутивну) систему, що враховує необхідні потреби оточення і технологічну доцільність, ця система жодним чином не пов’язана з функціональним внеском особистості в суспільний розвиток».

Ознаками технократичного суспільства є:

— науковий метод контролю технології континенту;

— демократичний контроль над усіма нетехнічними проблемами і рішеннями;

— усунення чинників дефіциту, таких, як гроші, борг, податок і процентна ставка;

— заміна цих чинників емпіричним обліком усіх фізичних ресурсів, продуктів і послуг;

— виробничий потенціал, що перевищує нинішній, без додаткового оснащення;

— скорочення людської праці за рахунок відповідного використання автоматизації;

— підвищення життєвого рівня всіх громадян;

— усунення суттєвого зниження різних соціальних лих: бідності, злочинності, забруднення довкілля, хвороб.

 

Тонг. Група організованої злочинності в Китаї, Тайвані, Гонконгу. Назва у перекладі на російську мову означає «зал засідань».

За істориком Х.Бею, «Тонг» — це товариство людей, які займаються нелегальною діяльністю або перебувають у небезпечній близькості до неї. Багато китайських членів «Тонгу» втягнуті в контрабанду чи займаються підпільним контролем комерційної діяльності (напротивагу державному контролю), або керуються політичними, релігійними цілями.

Основною метою «Тонгу» є збір і вкладення членських внесків та вступних грошових зборів у страхові фонди для нужденних, безробітних, вдів і сиріт померлих членів організації. Нині, коли бідняки виявилися між враженою хворобою Сциллою страхової промисловості і швидко зникаючою Харибдою добробуту й охорони здоров’я, ця мета таємного товариства бачиться особливо привабливою (за цим принципом було організовано масонські ложі, перші нелегальні професійні союзи і «військові ордени» для працівників і ремісників). Ще однією загальною метою таких товариств були банкети — але навіть ця, на перший погляд, невинна розвага набувала змовницького характеру. У різних французьких революціях, наприклад, обідні клуби часто відігравали роль радикальних організацій, коли всі інші форми спілкування було заборонено.

Тонг існує в США з 1847 року, з моменту появи перших груп у Сан-Франциско, що були свого роду відгалуженням комерційних організацій. Групи займалися вирішенням соціальних питань їхніх членів і захистом їхньої культурної самобутності. Хоч з самого початку в групи входили кримінальні елементи, однак не всі члени займалися злочинною діяльністю.

З’явившись у Сан-Франциско, ці групи протягом останніх 50 років поширилися по всій території США. Вони зараз є у найбільших містах США. Їхнім центром є «Тонг» у Чикаго, штат Іллінойс. За Джимом Бонжелю, який є фахівцем з питань азійської організованої злочинності, великі грошові суми відмиваються через різні банки Чикаго бізнес-структурами, що використовують у своїй назві слово, «міжнародна». Азійські банди підтримують тісні зв’язки з такими кримінальними організаціями, як «14K Тріада» — найбільша тріада на китайському материку. Вони займаються відмиванням грошей, нелегальною грою в азартні ігри, фальшивомонетництвом, піратством у сфері комп’ютерного програмного забезпечення, нелегальним ввезенням іноземців у країну.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com