Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Формула Юлі: перемога понад усе

Тиждень тривалого збудження, непродуктивної напруги і пошуку розрядки. Він запам’ятається безладною промовою Юлії Тимошенко напередодні голосування по її кандидатурі на посаду прем’єр-міністра України. Промовою, яку одні намагатимуться подати як виступ кандидата у президенти, другі — знайти прихований смисл, коли загал — дивуватиметься більш ніж невдалій «футбольній метафорі».

Тиждень, коли вербальний посил Юлії Володимирівни закінчиться таким виразним рухом Арсенія Яценюка. Голосування, що викличе шквал овацій «меншовиків» і ентузіазм мас-медійників, які із задоволенням прокручуватимуть щодня «підсумовуючий» рух спікера і показуватимуть Нестора Шуфрича, у якого очі від подиву на лоба вилазять.

Тиждень нестерпної сверблячки, коли руки шукатимуть діла, а сідниці — місця. Він все ж добіг кінця. «Переконаний, що кожний високодостойний міністр із попереднього складу уряду знайде місце і буде забезпечений достойним місцем для застосування своїх якостей», — обіцяє Президент і вимагає «молодого м’яса», пробачте, «свіжу кров, свіжі погляди, свіжу механіку». Не зрозуміло, як то так можна, адже «м’ясо з душком». «Це все повинно бути єдине поняття, єдиний контекст», — наголошує він. «Моя умова: я можу назвати імена, колеги, але зустрічна вимога — ви повинні одноголосно їх підтримати. Якщо такого симбіозу не виникає, я буду поважати вибір фракції. Колеги, формуйте позицію, формуйте кандидата, підтримуйте його одноголосно. Якщо це вам вдається, будь ласка, рухайтеся», — зазначає Президент. Без коментарів…

«Виявилося, що список кандидатів від НУ-НС формувався не фракцією, а якимось позапарламентським органом — чи то Президентом, чи то Секретаріатом Президента», — обурюється парламентарій і «народний самооборонець» Олесь Доній. «Взаємини з головою Секретаріату дійшли до критичної межі. Як розвиватиметься ситуація, залежить і від самої фракції, і від подальшої поведінки Балоги», — підсумовує його колега Тарас Стецьків. Ну що ж, бардак…

Отже «зробити міністерство оборони міністерством, яке більше відповідає за боєздатність, ніж за колгоспи, радгоспи, лісгоспи, 42 заводи по ремонту когось чи чогось» може лише свіжа кров, яку уособлює … Єхануров. «Міноборони зараз — це міністерство реформування. Якщо ми залишимо його таким, як воно є, тільки педалювати на фінанси буде велика помилка», — вважає Президент. От, тому армії і потрібен Єхануров!.. Без коментарів…

«Переконаний, що сьогодні вирішується не доля Єханурова, бути йому … чи ні. Це вирішується доля президента, парламенту ефективно, адекватно протестувати на здатність забезпечити стабільність в країні. Це тест, який повинен пройти парламент. Повірте, я знаю, як сьогодні ніч пройшла, і в якому лісі, і з якими потугами», — говорить Президент.

«Я вас прошу, друзі, сьогодні присягти, виключно керуючись моральними моментами. Друзі, я прошу, щоб сьогодні працювали державні і моральні моменти, — продовжує Віктор Андрійович. — Потім я хотів пояснити, що відбувається. Я переконаний, що в країні задіяний цинічний план руйнації влади, причому до цього плану залучилися дехто і з майдану і дехто тих, хто хотів його розігнати. Такий дивний альянс, і ми рухаємося до руїни, шановні друзі. Той авторитет, той імідж, який у нас був, сьогодні невблаганно скорочується. І це тест для всіх нас, і тому я хотів би пояснити ряд кроків, які мною як президентом були здійснені, в тому числі по відношенню до уряду. Хотів би зупинитись на деяких речах, які декого тривожать. Як президент, я вам гарантую, що не допущу політичних репресій, політичних переслідувань. (З ци­ми словами в залі парламенту пройшов гул.) Цю іронію я можу прокоментувати таким чином, що в цій залі, можливо, дуже рідко між деякими командами було порозуміння. Основні події робилися за кулісами через авантюри. Це не моя політика… Що відноситься до механізму формування уряду. Механізм є відкритий: шляхом проведення взаємних політичних консультацій між фракціями. Я підкреслюю, що в уряді не буде осіб, які пов’язали себе з бізнесом, які себе дискредитували, осіб, які не є в контексті тих політичних домовленостей, які ми формуємо в рамках формування уряду. Що стосується політичної реформи. Я, як президент, даю гарантію, що буде той хід політичної реформи, який намічений. Не буду творити дії деструктивного характеру. Те, що підтверджено на папері, я буду тою стороною, яка буде виконувати ці дії».

Це пісня стара, ці дві цитати з другої опери, вистави під назвою «Даєш прем’єром Єханурова!». Хоча, коли ніщо не змінилося, навіть за умов, що інше положення прийме Тимошенко і по іншому пристосовуватиметься Єхануров. Зміна позицій, і все той же бардак…

«Відкрита, чітка демонстрація підтримки або несхвалення кандидатури Юлії Тимошенко на посаду керівника уряду дасть однозначний підсумок, який буде неможливо поставити під сумнів. Бездоганність обрання прем’єр-міністра необхідна зі всіх точок зору», — зазначає Глава держави. Його позиція, як завжди, прозора і, відповідно, зрозуміла. «Досвід розвинених демократій показує, що в критичних ситуаціях такий підхід дає можливість вийти з глухого кута… зніме напругу…», — повчає Віктор Андрійович.

Тиждень уся країна переймається цнотливістю Системи «Рада». Її підтверджують і спростовують. На її захист стає Президент. Але все той же НУ-НС ставить слова свого почесного голови під сумнів. Все закінчується прямим звинуваченням особи з оточення самого Гаранта. Народний депутат України, член фракції Блоку «Наша Україна — Народна Самооборона» Олесь Доній заявляє, що йому відомо ім’я хакера, який зламав систему «Рада» під час голосування за кандидатуру Юлії Тимошенко на посаду прем’єр-міністра України. Про це він заявив у програмі «Свобода» на телеканалі «Інтер».

За словами депутата, йому в перерві програми «Свобода» подзвонив відомий український журналіст Володимир Бойко. Журналіст повідомив народному депутату, що йому відоме прізвище хакера. Представник НУ-НС розповів, що журналіст назвав йому це ім’я, але сам він в ефірі називати його не хоче. Він лише сказав, що ця людина свого часу була одним з помічників народних депутатів, після того ця людина працювала в Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій, коли його очолював Віктор Балога, а зараз цей хакер працює в Секретаріаті Президента України.

Не можу утриматися, не навівши цей шедевр структурування посилу і подання чутки цілком. Олесь Доній. Йому слово: «Дуже прикро, що завдано такий удар по авторитету системи «Рада», бо це інтелектуальний продукт, який можна продавати за кордон, не все ж нам сировину продавати. Другий момент: я до сьогоднішнього вечора був впевнений, що це суто технічна помилка: зрештою, люди помиляються, це моє перше голосування — дуже добре, що воно не таке важливе було, — але сам помилився. Все можливо. Але зараз, в перерві цієї програми, мені подзвонив один з найкращих українських журналістів, Володимир Бойко, журналістів, які займаються антикримінальними розслідуваннями. Він повідомив, що йому відоме ім’я й прізвище хакера, він назвав це ім’я й прізвище. Це один з помічників депутатів уже кількох скликань, після того ця людина працювала в МНС у Балоги, після того перейшла в Секретаріат Президента і працює зараз у Балоги. За твердженням Володимира Бойко, Система «Рада» ламалася кілька десятків разів. Привід був — допомога цьому депутатові виступати якомога частіше. Ви знаєте, що там система реєстрації не дозволяє депутату виступати одним з перших. Це була допомога цього помічника. Я знаю і прізвище цього депутата, і прізвище помічника, але не називатиму зараз для того, щоб не ославляти на всю Україну, але Володимир Бойко готовий підтвердити в СБУ свою інформацію й дати свідчення. Я думаю, що питання вирішиться через СБУ. І четверте. А тепер найважливіше: ви знаєте, технічна це була проблема, наслідки — політичні. Я думаю, що тоді не спрацювали картки, зараз проголосуємо. Мені дуже приємно, що нарешті прийнято рішення голосувати підняттям рук. Дуже прикро лише, що воно прийняте як одноразове. Я два роки боровся з тим, щоб — поза стінами парламенту — депутати голосували самостійно, а не чужими картками. Як на мене, це один з найбільших привілеїв депутатів — не з’являтися у залі, а голосувати чужими картками. І, на жаль, дуже прикро, але ця система є і в цій Верховній Раді — і серед «біло-блакитних», і серед «помаранчевих» — у фракції «НУ—НС» відмовився тільки я здавати картку та ще одна людина. У фракції Партії регіонів, наскільки я знаю, відмовився лише Звягільський. Всі решта здають картки. На жаль, ці картки знаходяться у десятників, у сотників, і можливість використання чужих карток у неправедний спосіб — вона залишається. Я не кажу, що їх завжди використовують. А от, що така можливість є і про це всі знають — на жаль, це прикрість цієї Верховної Ради. І це найбільший удар по парламентаризму. Поки ми не подолаємо цю ганебну систему, антиконституційну систему — на жаль, парламентаризм в Україні буде незахищений, під загрозою».

«Очевидно, роль Балоги не остання», — рефреном до слів Донія звучать слова його колеги Тараса Стецьківа. Отакого…

Бардак, і ще який!.. 14 грудня Internet-сайт «ОРД» розміщує цілу притчу під назвою «Не вірю», яку присвячує втаємниченому хакеру, що принаймні з півсотні разів взламав систему «Рада» лише для того, аби записати на виступ народного депутата Кармазіна (тодішнього «патрона» талановитого системщика), «позаяк Юрій Анатолійович не любив гаяти час у черзі перед мікрофоном». «За прізвиськом «Босий», за паспортом — Євген Костенко, з якого сміялися депутати попередніх скликань», — привідкриває таємницю журналіст Володимир Бойко.

«Невдалі для Кармазіна парламентські вибори 2006 року позбавили Костенка можливості ходити до Верховної Ради. Але комп’ютерний геній не залишився без роботи — доля звела його з тодішнім міністром з надзвичайних ситуацій Віктором Балогою. Для демонстрації своїх здібностей Костенко миттєво взламав систему реагування МНС, шокувавши всіх Балогиних заступників. Нині Євген Костенко працює в Секретаріаті Президента й виконує специфічні завдання Віктора Івановича», — констатує фахівець журналістського розслідування.

На цьому інтрига не закінчується. Вже 17 грудня з’являються наступні рядки: «Ввечері 14 грудня сайт «ОРД» оприлюднив прізвище хакера, який нині працює в Секретаріаті Президента і який раніше неодноразово взламував комп’ютерну мережу Верховної Ради та Систему «Рада». Про цю публікацію негайно в прямому ефірі повідомив Олесь Доній і редакція «ОРД» з почуттям виконаного громадянського обов’язку стала очікувати, коли ж «компетентні органи» запросять автора публікації на бесіду. Але не дочекалися. Натомість через годину після появи статті було здійснено масовану хакерську атаку на наш сайт. Якщо читачі помітили — в ніч з п’ятниці на суботу сайт «лежав». Втім, атака була успішно відбита і ми продовжуємо оповідати маловідомі подробиці з діяльності деяких працівників апарату Верховної Ради та Секретаріату Президента України» [далі див. http://ord-ua.com]. Є необхідність у коментарях?..

Лідер фракції НУ—НС В’ячеслав Кириленко заявляє, що у вівторок, 18-го грудня, фракція голосуватиме за кандидатури прем’єра та всіх міністрів у повному складі. «З голосуванням по кандидатурах міністрів завтра не буде жодних проблем, це буде консолідоване голосування нашої фракції. Проблеми, які начебто виникали навколо цього питання — перебільшені», — свідчить він. Він нагадує, що вони запроторять дорогу нововведенню. Анонсує безпрецедентне явище, адже «такого способу голосування (не знаю, брати слово голосування в лапки чи ні? — Авт.) український парламент ще не бачив». Чи не бардак?..

18.12.2007, 10:00, «КамасУТРА» у Верховній Раді України. Почали, як водиться, із з’ясування — чи будемо Це робити. Традиційну перерву, на прохання НУ—НС (А, як подейкують, Юрія Єханурова, який відмовлявся брати участь у голосуванні до остаточного узгодження персонального складу уряду) оголошує Арсеній Яценюк. По закінчені перерви Голова лічильної комісії доводить до присутніх як Це робити. Отже — сидячи. А для більшого задоволення ще й на відео знімати.

Вони примушують її Те знову робити — Юлія Тимошенко на трибуні. Її промова принципово відрізняється від тієї, коли перший раз… Вона передчуває, що програла. «І вночі, і вдень, і вранці роблять все для того», — скаржиться Тимошенко. Вона заявляє, що звернеться до суду з приводу «першого разу». Вона погрожує кривдникам. Голос тремтить…

Вони починають робити Це. Один — з дурнуватою посмішкою, другий — з гаслами… Час від часу лунають оплески. Особливо гучні, коли Це робить Давид Жванія, Юрій Єхануров, Анатолій Матвієнко. Веселощі котяться залом, коли черга доходить до Олександра Омельченка. Два Івана не приймають участь у Цьому — Іван Степанович Плющ утримується, а Іван Васильович Сподаренко відсутній (у реанімації). Зал замирає. Черга за Яценюком і … шквал аплодисментів. Юля — ЗВЕРХУ!

Віктор Вірний,
політолог

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com