Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У Британії розпочались дебати щодо Лісабонської угоди

В понеділок, 21 січня, британський парламент почав обговорення законопроекту про ратифікацію Лісабонської угоди, що стосується реформування політичних інститутів Євросоюзу.

Спостерігачі припускають, що дебати (які триватимуть 2,5 місяця) можуть бути вельми напруженими і навіть призвести до чергового бунту в правлячій Лейбористській партії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Річ у тому, що британські консерватори (які вже більше 10 років перебувають в опозиції), вимагають всенародного референдуму, оскільки, на їх думку, угода є копією Євроконституції.

Правлячі лейбористи перед парламентськими виборами також обіцяли винести конституцію на референдум. Проте тепер уряд Гордона Брауна стверджує, що цього робити не потрібно, оскільки, мовляв, Лісабонська угода — це абсолютно інший документ.

Нагадаємо, Лісабонська угода була підписана представниками 27 країн-членів ЄС в Португалії 13 грудня 2007 року (від Великобританії її підписав прем’єр Гордон Браун).

Нова загальноєвропейська угода покликана замінити Конституцію Євросоюзу, яка зазнала фіаско на референдумах в Нідерландах і Франції. Після провалу Конституції, з документа були вилучені всі положення, які вели до символічного створення єдиної держави ЄС, зокрема, положення про такі символи, як прапор, гімн і герб ЄС.

У той же час договір передбачає впровадження посади президента ЄС, якого обиратимуть на 2,5 роки. Крім того, угода реформує Єврокомісію. У її склад буде введений єврокомісар зовнішньої політики. Також планується розширити повноваження Європарламенту, який отримає більше впливу на законодавчі ініціативи, особливо у галузі юстиції і внутрішніх справ.

Ратифікація цього документа всіма членами союзу прокладе шлях до реформування ЄС і, за планами, повинна завершитися до червня 2009 року, коли відбудуться вибори до Європарламенту.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com