Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Туризм — наша перспектива

ШКІЛЬНА ОЛІМПІАДА В ПРИКАРПАТСЬКОМУ ІНСТИТУТІ МАУП ПІД МАГІЧНИМ ЧИСЛОМ «7»

Вже стало доброю традицією в Прикарпатському інституті імені Михайла Грушевського Міжрегіональної Академії управління персоналом проводити шкільні Олімпіади. Не стала винятком і VII Обласна шкільна олімпіада «Перспективи розвитку туризму та курортної сфери в Карпатському регіоні», яка проводилася серед учнів 9-11 класів загальноосвітніх середніх шкіл Львівської області та м. Львова вже сьомий рік поспіль за ініціативи директора Прикарпатського інституту ім. М.Грушевського, к. ф.-м. н., адюнкт-професора Артема Ахек’яна.

Починаючи з 2002 року, за сім років проведення олімпіад з туристичного напряму в них взяло участь понад тисячу учнів з усіх міст і районів Львівської області. Ця олімпіада проводиться щороку для залучення учнів середніх загальноосвітніх шкіл Львівської області до навчання у сфері туризму, рекреації, курортної справи та краєзнавства.

Учасників олімпіади привітали члени організаційного комітету, який цього року працював в оновленому складі. Співголови оргкомітету — начальник Головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації Павло Хобзей та начальник Управління культури і туризму Львівської облдержадміністрації Галина Дорощук. Їхні заступники: голова представництва Держпідприємництва України у Львівській області, радник голови Держпідприємництва — к. е. н. Ярослав Кашуба; заступник начальника Управління культури і туризму Львівської облдержадміністрації — Андріян Кліщ; заступник начальника Головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації — Богдана Біляк; виконавчий директор ПІ МАУП, доктор наук у галузі економіки, професор — Валентин Матюхін; члени оргкомітету з проведення олімпіади: директор Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові — Марія Магунь; начальник навчально-методичного відділу — к. ф.-м. н., доцент Олена Нємкова; завідувач бюро наукової роботи ПІ МАУП — к.т.н., доцент ПІ МАУП Юрій Шульжик; завідувач відбіркової комісії — Ірина Максименко.

Сьома обласна шкільна олімпіада «Перспективи розвитку туризму та курортної сфери в Карпатському регіоні» відбувалася в два етапи. Перший (заочний) етап олімпіади проходив з грудня 2007 року по 15 січня 2008 року. У ньому взяли участь понад 200 учнів 9-11 класів середніх шкіл Львова, Борислава, Трускавця, а також Бузького, Городоцького, Дрогобицького, Жовківського, Золочівського, Миколаївського, Мостиського, Перемишлянського, Пустомитівського, Радехівського, Стрийського, Сколівського, Старосамбірського, Турківського та Яворівського районів Львівської області. Беручи участь у першому (заочному) етапі олімпіади, учні підготували реферати на запропоновану їм тематику п’яти секцій. Тематика завдань з окремо взятої секції змінюється щорічно.

За результатами рейтингових оцінок на другий етап олімпіади було запрошено 104 учасники, які набрали понад 10 балів за 12 бальною системою оцінювання для змагань у секціях «Туризм», «Краєзнавство», «Екологія довкілля», «Правове регулювання туристичної діяльності» та «Психологія туризму».

Для проведення VII Олімпіади було оновлено склад членів комісій в секціях. Зокрема, в секції «Туризм» тестові завдання перевіряли: голова Львівської обласної спілки сільського зеленого туризму, старший науковий співробітник Національного університету ім. І.Франка, доцент ПІ МАУП — Юрій Зінько та старший викладач ПІ МАУП Іванна Гонак; в секції «Краєзнавство» над перевіркою тестових завдань працювали: доцент Національного лісотехнічного університету, к. е. н., доцент ПІ МАУП — Ярослава Дідик та директор державного меморіального музею М.Грушевського у Львові — Марія Магунь; в секції «Екологія довкілля» рейтингове оцінювання тестових завдань провела ст. викладач ПІ МАУП Галина Ващенюк; в секції «Психологія в туризмі» — ст. викладач ПІ МАУП Зоряна Петролюк; секцією «Правове регулювання туристичної діяльності» керував заступник завідувача кафедри «Правознавства», адюнкт-професор, доцент ПІ МАУП Юрій Сурмяк.

Отож 2 лютого 2008 року на базі Прикарпатського інституту ім. М.Гру­шев­­ського МАУП за сприяння Головного управління освіти і науки та Управління культури і туризму Львівської облдержадміністрації відбулося урочисте відкриття другого (очного) етапу VII Обласної олімпіади з туризму.

За загальним результатом двох етапів, після копіткої роботи комісії, згідно з отриманою сумарною рейтинговою оцінкою визначено переможців. Перше місце в секції «Туризм» зайняла учениця 11 класу навчально-виховного комплексу школи-садка «Софія» (Львів) — Мар’яна Федишин. У цій секції відзначено також учнів, які зайняли два других і три третіх призових місця. В секції «Краєзнавство» перемогу здобула учениця 9 класу середньої загальноосвітньої школи №5 (м.Борислав) — Уляна Вальц (перше призове місце). Крім того, непоганий результат показали учні, які зайняли два других та три третіх перможних місця в цій секції. З найкращим рейтинговим результатом у секції «Екологія довкілля», зайнявши перше призове місце, стала учениця 10 класу середньої загальноосвітньої школи №63 (Львів) Соломія Кізима. Перше місце в секції «Правове регулювання туристичної діяльності» зайняла учениця 11 класу середньої загальноосвітньої школи №3 (м.Жовква) Ірина Звір. В секції «Психологія» присуджено друге призове місце Ірині Лисій, учениці 10 класу Угерської загальноосвітньої школи (с. Угерсько, Стрийський р-н).

Усі учні впоралися з поставленими перед ними завданнями, показали гарні знання з історії краю (міста, села, селища), екологічних проблем, туристичної діяльності, психології особистості та правознавчих питань. Окремо хочемо відзначити учнів 9, 10 та 11 класів середньої загальноосвітньої школи №63 (Львів), середніх загальноосвітніх шкіл № 2, № 5 та № 8 (Борислав), а також середньої загальноосвітньої школи №2 (м. Пустомити), які взяли найактивнішу участь в олімпіаді, надіславши на адресу ПІ МАУП реферати майже на кожну запропоновану тему (необхідно сказати, що їх було понад 30 !). Висловлюємо особливу подяку вчителям шкіл, які добре підготували своїх учнів до сьомої обласної шкільної олімпіади «Перспективи розвитку туризму та курортної сфери в Карпатському регіоні».

Всі переможці отримали грамоти, підписані співорганізаторами олімпіади (Головним управлінням освіти і науки та Управлінням культури і туризму Львівської облдержадміністрації, Прикарпатським інститутом ім. Михайла Грушевського МАУП), цінні призи, а також підручники, компакт-диски та книги за вибраною ними тематикою.

Крім того, для переможців олімпіади було встановлено пільги в оплаті за навчання. Зокрема, учням, які посіли перші призові місця, дано знижку в розмірі 50% при оплаті за навчання в першому семестрі; учням, які посіли другі призові місця — 30%; учням, які посіли треті призові місця — 25%. Крім того, всім учасникам другого (очного) туру олімпіади встановлено наступні пільги: учні 10, 11 класів запрошені на підготовчі курси зі знижкою в оплаті на 30 %, учні 9-11 класів запрошені на навчання в ПІ МАУП зі знижкою в оплаті — 15 %.

Оргкомітет олімпіади висловлює всім учасникам двох турів подяку та запрошує на подальше навчання до Прикарпатського інституту ім. М.Гру­шев­ського Міжрегіональної Академії управління персоналом.

Так тримати!

Завідувач Бюро наукової роботи ПІ МАУП,
к. т. н. Ю.Шульжик

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com