Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Косовський вузол розрубали

Учасники екстреного засідання Ради Безпеки ООН не змогли ухвалити рішення щодо Косова, яке оголосило в односторонньому порядку про свою незалежність, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Повідомляється, що засідання було скликане на прохання Росії, яка наполягає на незаконності одностороннього рішення про незалежність і називає ці дії сепаратизмом.

Як зазначив постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, одностороннє проголошення незалежності суперечить резолюції РБ ООН з Косова.

Нагадаємо, що вона була ухвалена в 1999 році і відповідно до неї управління в краї здійснюється за допомогою місії ООН.

Тим часом Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун в своєму виступі після закінчення екстреного засідання Ради Безпеки звернувся із закликом до сербів і албанців уникати зіткнень і різких заяв, які можуть спровокувати погіршення ситуації.

Проте він уникав оцінки правових дій Пріштіни і не сказав нічого, що можна було б трактувати як підтримку або засудження оголошення Косовом своєї незалежності.

Після засідання Ради Безпеки була оприлюднена заява, в якій зазначається, що сторонам, які брали участь в засіданні, не вдалося ухвалити рішення про статус краю, і порядок в регіоні повинен і далі забезпечуватися за допомогою сил ЄС і НАТО.

У свою чергу Росія і Сербія вимагають проведення 18 лютого ще одного відкритого засідання Ради, на якій очікується виступ президента Сербії Бориса Тадіча.

Нагадаємо, що влада Пріштіни вчора, в неділю, проголосила незалежність Косова в односторонньому порядку. О 16:00 за київським часом Парламент Косово почав спеціальне засідання, на якому проголосував за ухвалення декларації про незалежність краю.

«З цієї миті Косово оголошується незалежною і суверенною державою», — заявив прем’єр Косово Хашим Тачі.

У своїй політиці Косово орієнтуватиметься на рекомендації спецпредставника ООН з косівського питання Мірті Ахтісаарі, сказав Тачі. Він назвав рекомендації Ахтісаарі національним пріоритетом.

В цей час прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца, звертаючись до нації, заявив, що Сербія ніколи не визнає незалежне Косово і вважає його фальшивим державним утворенням.

У свою чергу вже низка країн висловилася з приводу оголошення незалежності краю.

Президент США Джордж Буш, виступаючи в неділю у Танзанії, де він перебуває в рамках африканського турне, сказав, що підтримує ідею проголошення незалежності Косова під спостереженням ООН.

Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер побажав Косову успіху. Очікується, що Франція одна з перших визнає незалежність краю.

Нідерланди поки не мають наміру ухвалювати рішення щодо визнання незалежності Косова, заявив голландський міністр закордонних справ Максим Ферхахен. «Найважливіше — це стабільність Балкан», — сказав він.

Естонія готова визнати незалежність Косова та встановити з ним дипломатичні відносини, заявив глава МЗС країни. Він сказав, що уряд може включити це питання до порядку денного засідання наступного тижня.

Президент невизнаної Південної Осетії Едуард Кокойти зазначив, що «у Південної Осетії та Абхазії більше політико-правових підстав для визнання їх незалежності, ніж у Косова... Впевнений, що незалежність Південної Осетії та Абхазії буде визнана найближчим часом».

Ватикан застерігає від екстремістських реакцій і насильства в Косово. «Святий Престол закликає політиків Сербії та Косова до обережності й помірності та вимагає вжити заходів проти екстремістських реакцій і можливостей насильства», — йдеться в комюніке служби друку Святого Престолу.

«Одностороннє проголошення незалежності Косова створює абсолютно нову ситуацію, за якою, природно, Ватикан стежитиме з великою увагою», — наголошується в документі.

Європейський союз закликав до збереження спокою на Балканах після одностороннього проголошення незалежності Косова від Сербії.

«Ми закликаємо всі сторони в Косові та в ширшому регіоні зберігати спокій і не піддаватися на жодні провокації», — заявив у неділю журналістам представник ЄС Йенс Местер. «Міжнародне співтовариство не терпітиме силових дій у Косові», — сказав він.

Сили НАТО в Косові продовжуватимуть виконання своїх обов’язків, якщо іншого рішення не ухвалить Рада Безпеки, заявив генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com