Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Росія не вважає голодомор геноцидом. Тоді що таке геноцид?

Постійний представник Росії при відділенні ООН в Женеві Валерій Лощинін закликає відмовитися від спроб кваліфікувати масовий голод 30-х років минулого століття як геноцид. Про це він заявив, виступаючи на сьомій сесії Ради ООН з прав людини

«Вчора на сегменті високого рівня була піднята тема так званого Голодомору - масового голоду 30-х років минулого сторіччя. Цю трагедію намагалися представити як злочин геноциду, тобто цілеспрямоване знищення однієї етнічної групи населення. Історична ж правда полягає в іншому. Жертвами трагічних подій тих років стали мільйони людей різних національностей колишнього Радянського Союзу - росіян, українців, казахів, татар, башкир», - заявив Лощинін, слова якого наводить центр новин ООН.

Лощинін при цьому підкреслив, що голод 30-х років не може бути визнаний геноцидом, як його визначає Конвенція про геноцид 1948 року, і закликав «не займатися політичними спекуляціями на теми, пов`язані із загальним, іноді трагічним, історичним минулим і не використовувати для цього довільне тлумачення норм міжнародного права».

Окрім того, що пан Лощинін рідкісний цінник, так він ще зовсім не знає усіх особливостей та юридичних аспектів Голодомору. Зазначимо, що згідно вступній частині Закону України Про Голодомор 1932–1933 років в Україні від 28 листопада 2006 року «виходячи з Рекомендацій парламентських слухань щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років, схвалених Постановою Верховної Ради України від б березня 2003 року № 607–IV, та Звернення до Українського народу учасників спеціального засідання Верховної Ради України 14 травня 2003 року щодо вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932–1933 років, схваленого Постановою Верховної Ради України від 15 травня 2003 року № 789–V, в якому Голодомор визнається актом геноциду Українського народу як наслідок сумісних дій тоталітарного репресивного сталінського режиму, спрямованих на масове знищення частини українського та інших народів колишнього СРСР». Звертаємо увагу на останні строки – «знищення частини українського та інших народів колишнього СРСР». Саме це поняття входить до словосполучення «Українській народ» у питанні визнання Голодомору геноцидом.

Згідно Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього від 9 грудня 1948 року під геноцидом слід розуміти «наступні дії, які здійснюються з наміром знищити, повністю або частково, будь – яку національну, етнічну, расову або релігійну групу як таку:

а) вбивство членів такої групи;

b) спричинення серйозних тілесних ушкоджень або розумового розладу членам такої групи;

с) навмисне створення для якої-небудь групи таких життєвих умов, які розраховані на повне або часткове фізичне знищення її;

d) заходи, розраховані на запобігання дітородінню в середовищі такої групи;

e) насильницька передача дітей з однієї людської групи в іншу».

Оскільки згідно діючому законодавству України Голодомор є геноцидом українського народу, то злочини сталінського режиму, скоєнні у 30 роках минулого сторіччя цілком підпадають під дію Конвенції.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com