Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ющенко зобов’язав Тимошенко і Яценюка стояти біля трапу

Протистояння в помаранчевій команді набуває рис абсурду. Президент Ющенко вирішив зобов’язати прем’єра Тимошенко... проводжати його з Києва під час поїздок і візитів, а також зустрічати при поверненні.

3 березня він вніс зміни до Указу «Про державний протокол та церемоніал України». Власне, зміни стосувалися додатків, де перераховано, хто має входити до складу «офіційних учасників проводів та зустрічі Президента, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра в аеропорту, на вокзалі» в разі здійснення ними візитів за кордон і поїздок по Україні.

Зміни бачаться несуттєвими, але якщо замислитися над ними, то вони комічні.

Отже, додаток 1 — перелік людей, які повинні провести і зустріти Ющенка під час державних, офіційних і робочих візитів за межі України: Голова Верховної Ради України (у разі відсутності — перший заступник Голови Верховної Ради України); Прем’єр-міністр України (у разі відсутності — перший віце-прем’єр-міністр України); Голова Секретаріату Президента України; Секретар Ради національної безпеки і оборони України; міністр закордонних справ України; міністр внутрішніх справ України; міністр оборони України; Генеральний прокурор України; голова Служби безпеки України; голова Державної прикордонної служби України; голова Державної митної служби України; голова Київської міської державної адміністрації; голова Київської обласної державної адміністрації; Керівник Державного управління справами; начальник Управління державної охорони України.

Прем’єр і раніше був зобов’язаний проводжати і зустрічати Главу держави в аеропорту. За правління Кучми це пояснювалося тим, що уряд підзвітний і підконтрольний Президенту. Після політреформи у грудні 2004 року Кабмін став підконтрольним і підзвітним Верховній Раді, однак Прем’єр все одно був зобов’язаний проводжати Президента.

Тепер же Ющенко доповнив Головою Верховної Ради і секретарем Ради нацбезпеки перелік осіб, яких він хоче бачити перед собою в аеропорту. Якщо появу Богатирьової в цьому ряду можна пояснити тим, що Ющенко очолює РНБОУ, то обов’язок Яценюка брати участь у проводах і зустрічі Президента ставить його у статус підлеглого. Тоді як він є спікером парламенту, тобто уособлює окрему гілку влади — законодавчу.

Згідно з Конституцією, подобається це Секретаріату Президента чи ні, але голова Верховної Ради здійснює «свої повноваження, передбачені Конституцією, у порядку, встановленому Регламентом Верховної Ради України». Жодної згадки про те, що діяльність голови Верховної Ради може регулюватися указом Президента, в Основному Законі немає. За такою ж логікою, голова Конституційного Суду також мав би виїжджати до аеропорту, щоб сказати «до побачення» Главі держави — як керівник третьої, судової гілки влади.

Додаток 2 стосується складу чиновників у момент проводів та зустрічі Президента у разі його поїздки не за кордон, а по Україні. Попередня редакція указу передбачала, що цю роль міг гідно виконати перший віце-прем’єр. Ющенко змінив перелік — тепер зустрічати і проводжати Президента повинен безпосередньо прем’єр-міністр.Таким чином Ющенко спробував зробити акцент, що саме він є керівником уряду.

Якщо Тимошенко не пощастило, то військовим Ющенко життя спростив. Він викреслив командувача оперативного командування Міноборони з переліку осіб, які повинні зустрічати його в разі прибуття до області.

Очевидно, щоб усе це не виглядало надто однобоко, було вирішено підсилити склад тих, хто проводжає і зустрічає Прем’єр-міністра. Ці зміни стосуються додатку 3. Тепер біля трапу Тимошенко повинен стояти не просто віце-прем’єр, а перший віце.

За неофіційною інформацією з Банкової, вони видали цей указ у зв’язку з тим, що Тимошенко іноді не приїжджає до аеропорту зустрічати Ющенка, тоді як Янукович це робив завжди, навіть у період кризи. Цікаво, що найбільшим порушником є інший чиновник. Найчастіше не проводжає і не зустрічає президента глава Київської міської адміністрації Леонід Черновецький.

У Секретаріаті Президента всі ці зміни до указу назвали «протокольним правилом, яке існувало з початку незалежної України». «Указ демонструє повагу до державних традицій. Це добра традиція — звіряти годинник владної команди перед візитом Президента за кордон, де має бути представлена єдина позиція України, і після візиту. Адже Президент відповідальний за зовнішню і внутрішню політику держави», — сказала «Українській правді» керівник головної служби інформаційної політики Лариса Мудрак.

Показово, що цей указ Ющенка, який мав номер 192/2008, до останнього моменту не було оприлюднено на сайті Президента.

Тільки після того, як указ просочився у пресу, цей документ з’явився на веб-сторінці Глави держави. За словами Мудрак, указ «відправили до Кабміну та Верховної Ради, а на сайті Президента його розмістили вже після опублікування Верховною Радою та Кабміном». Сама Тимошенко на брифінгу в Кабміні заявила, що новий указ ще не читала. «Але я завжди з великим задоволенням проведу Віктора Андрійовича і зустріну», — заявила вона. Друковане слово не передасть іронії, з якою сказала це Тимошенко. Усі присутні журналісти відчули її в голосі Прем’єра, бо прес-центр зайшовся з реготу. Схоже, тематика стосунків Ющенка і Тимошенко скотилася до двох пунктів — газових питань і боротьби за повноваження. Історія про те, як Ющенко погодився брати участь у засіданні уряду тільки за умови, що його крісло стоятиме посередині, поклала початок його протистояння з Януковичем. Тому цілком ймовірно, що причиною нинішніх негарних стосунків Ющенка і Тимошенко є те, що одного разу Прем’єра не було біля трапу.

Українська правда

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com