Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Середній палець із кігтиком…

«Вот ты думаешь, это мне дали 15 суток? Это нам дали 15 суток», — згадував безсмертний фільм Гайдая «Операция «Ы» и другие приключения Шурика» пан Черновецький. Однак задуму Банкової пані Тимошенко «не зрозуміла». Ідея Секретаріату зі створенням комісії, яка має у підсумку залишити за Черновецьким його посаду, розтала, проте впевненість не полишила Леоніда Михайловича.

Балога зорієнтувався на місці, нагадавши чинному меру про 14 нових вірних бійців-тимошенківців у Київраді, що вже дихають у потилицю «зрадникам» блоку прем’єрки, очікуючи від ЦВК рішення про реєстрацію. Наголосивши на своїй підтримці, він запропонував Черновецькому не перейматися питанням у судах, а погодитися на вибори.

Міркування протиборців лідерки БЮТ і за сумісництвом Прем’єрки доволі життєздатні, адже за одного туру виборчої «київської кампанії», доволі твердих позицій мера, гарантією яких є соціальні виплати, і за умови певної кількості кандидатів на посаду міського голови (а цим Київ завжди вирізнявся), у Леоніда Черновецького є реальні шанси бути обраним на другий термін.

«Сьогодні рівень середньої заробітної плати в столиці перевищує загальноукраїнський рівень на 80%. Київ — єдине місто в Україні, де за рахунок бюджетних коштів виплачуються надбавки до пенсій. І тільки в столиці медичні й педагогічні працівники одержують доплату до заробітної плати, яку цього року збільшать ще вдвічі», — сміливо заявляє столичний голова. Київська міська адміністрація до своїх заслуг зараховує і те, що 2007 року здано 1 400 тис. кв. м житла, з них 84,5% кв. м одержали безкоштовно черговики. «Тільки в перші місяці цього року 290 черговиків одержали безкоштовне соціальне житло. Усе це результат нашої продуманої й кропіткої праці», — наголошує Черновецький.

Отже, шоу навряд чи змінить статус-кво в Києві. Своєю чергою, переобраний столичний градоначальник віддячить Вікторові Андрійовичу на президентських виборах. Крім того, Банкова отримає козир у вигляді дорікань лідерці БЮТ щодо нехтування Конституцією, зазіхання на волевиявлення громадян тощо. Водночас «підігріє» питання про необхідність законодавчих змін щодо місцевого самоврядування, тобто знову йтиметься про нову редакцію Конституції…

Банкова не скидає з рахунку і Віталія Кличка, однак Леонід Черновецький, зрозуміло, перспективніший. До того ж і у Черновецького, і у Тимошенко один і той самий базовий електорат — психологічно залежні люди, які легко підпадають під сугестивний вплив. Аби не образилися апологети обох особистостей, додам, що є й інші їхні прибічники, зокрема матеріально залежні, для яких підтримка Юлі чи Льоні дає надію на краще.

Однак стратеги з Банкової забули про хист Юлії Володимирівни у тактичних рішеннях незручне становище використовувати з вигодою для себе, перетворювати втрати на здобуток. І лінивому від природи Ющенку доволі складно змагатися з енергійною Юлією, навіть за наявності такого успішного (а не результативного — це різні речі!) менеджера, як Балога. Юля не така. Чого тільки вартий «прорив» від Тимошенко у Верховній Раді, коли вона нестійкі ряди у НУ-НС заповнила червоним кольором від ідеологічно стійких симоненківців. Осторонь не залишилася і частина «Блоку Литвина».

Сьогодні Юлії Володимирівні друзі по коаліції із задоволенням нагадують, що «16 депутатів від БЮТ — більш як третина фракції — перебігли в більшість імені Черновецького, забезпечивши мерові на тривалий час стійку більшість у Київраді», і саме тому «стали можливими найшкідливіші для киян голосування в Київраді». І в особі депутата фракції блоку «Наша Україна» у Київській міській раді Зоряна Шкіряка закликають Блок Юлії Тимошенко та особисто народного депутата Миколу Томенка «вибачитися й покаятися перед киянами за зраду їхніх інтересів і надану корумпованому керівництву міста можливість безкарно дерибанити землю й майно столичної громади». До Томенка «Наша Україна» має претензії, адже той, за словами Шкіряка, особисто відповідальний за включення зрадників до виборчого списку та їхні дії, оскільки очолював список БЮТ на минулих виборах у Київраді, а зараз «дозволяє собі відверту брехню й наклепи на адресу політичних союзників БЮТ — партії «Наша Україна».

«Ми дуже сподіваємося, що представники БЮТ керуватимуться не логікою виборчої кампанії, яка розпочалася в Києві, а прийнятими на себе союзницькими коаліційними зобов’язаннями», — хвилюється союзник БЮТ. Їх недотримання, вважає депутат Київради, загрожує розколом демократичних сил і негативними наслідками не лише на рівні столиці, а й у масштабі всієї України. От такої!

Секретаріат наївно міркував, що надав Юлії Володимирівні бігову доріжку в один кінець, підсунувши БЮТ для голосування свою редакцію Закону про Кабмін. Аж ні. Сьогодні вона сама собі обирає ворогів і знищує їх поодинці. Почавши з оприлюднення позиції Президента і дій його команди, вона тепер наблизилася до його «спускання» — тільки витягни корок, але той міцно і надійно сидить у Секретаріаті.

Нехтування законом, що вже стало нормою в Україні, обернулося проти Віктора Андрійовича. Тому його за ним же встановленими правилами як поганого цуцика різкою щодня ганяє Юля.

Водночас слід визнати, що Юлю все ж піднапрягли. Де і коли вона проговорилася, мовляв, непогано самій піти на Київ, залишимо «за дужками». Однак наголосимо, що на посаді київського голови їй потрібен стовідсотково відданий боєць. Таким є лише ординарець Турчинов.

Можливість ходи бютівців на чолі зі своєю лідеркою на Київ неабияк налякала Банкову. А ще більше можливість ланцюгової реакції по всіх містах України. Після Черновецького і прямої загрози Добкіну на горизонті з’явився мер Сум Геннадій Мінаєв. Чого б це говорити про «галопуючу інфляцію», здорожчення життя з дня у день, про ефективність уряду Тимошенко, коли можна поговорити про політику, тим самим відвести увагу від теми Кабміну…

Однак Ющенко не витримав і передчасно зіграв козирем, заявивши, що це може призвести до нівелювання результатів волевиявлення громадян. «Ми його підмінюємо не законом, а політичною доцільністю. Склалася політична карта на тій чи іншій території не в угоду якійсь політичній силі, нам потрібно робити переобрання місцевої влади і мера, бо він не того кольору носить прапор, бо він не читає статут тієї чи іншої політичної сили. Переконаний, що це є жовта карта цьому процесу», — наголосив Глава держави. Президент зауважив, що ця дорога може призвести до політичної нестабільності в тому чи іншому регіоні.

А ще недавно, коментуючи ситуацію з призначенням позачергових виборів Київської міськради та міського голови, Гарант Конституції рюмсав, що вважає невиправданою поспішність депутатів, які не дочекалися висновків слідчих комісій. «Варто було б дочекатися заслухання звіту обох комісій, щоб ті комісії зібралися, хоча б раз, сформували свою позицію, довели її до парламенту, – констатував Віктор Андрійович. — Коли парламент приймає подібне рішення, на мій погляд, варто було б керуватися законом, який говорить, що однією з підстав можливого подібного рішення є судом доведені кримінальні порушення закону».  «Громада Києва сама в змозі вирішити, кому бути мером, керуючись виключно законом і процедурою виборів», — переконував Президент.

Те, що стає «гаряче» — факт. Про це свідчать заяви Луценка і про готовність йти на Київ, і про створення наприкінці весни на базі «Народної Самооборони» нової партії. Цю позицію термінатора здається погоджено з Банковою. Адже міністр сміливо заявляє, що він у найближчий час відвідає усі регіони України «не лише в рамках своєї службової, а й громадської активності». На його думку, «в Україні, по суті, створилася двопартійна система — з одного боку БЮТ, з іншого — Партія регіонів. Відтак виникла потреба у потужній третій силі». Міністр вважає, що саме така сила може народитися на базі «Народної Самооборони». І як же без нього обійтися?!

«Буду радий бачити там і «нашоукраїнців», які не мають за собою шлейфу бізнес-інтересів та зрад. Хотів би бачити у цій силі й Віталія Кличка. Відкрито двері і політикам, яким з тих чи інших причин некомфортно у БЮТ чи неприйнятно у Партії регіонів», — наголошує головний міліціонер країни. Він може їх багато чому навчити…

Ініційована публічність «Гарту», яку небезпідставно пов’язують з ім’ям Балоги…

Рішення про проведення дочасних виборів у столиці — перший етап до дострокових виборів Президента України. Сьогодні змагатимуться БЮТ і Секретаріат. Банкова гнобитиме Кабмін за прорахунки, БЮТ «мочитиме» ставлеників протиборчих сил (а до них належать усі, хто не з БЮТ) на місцях. ПР приткнеться по дорозі. Готуймося до референдуму і повертаймося до розмов про Нову редакцію Конституції. Приймемо нову Конституцію і заживеться краще... президентові?

Так, а якщо Партія регіонів об’єднається з БЮТ? Люмпенізація Ющенка неминуча. Ось тут у пригоді стане реорганізація СБУ і МВС, якщо встигне Віктор Іванович позбавитися від нелояльного контингенту в цих відомствах.

А тим часом Віктор Балога звертається з найкращими побажаннями до Юлії Тимошенко. «Я бажаю, щоб у Юлії Володимирівни було і здоров’я, і щастя — скільки в їх вустах правди», — виголошує Глава Секретаріату Президента.

P.S. На жаль, і ця війна за владний ресурс не принесе покращення життя пересічному громадянину, а тим більше не призведе до знищення чи самознищення псевдоеліти, адже нові паростки справжньої еліти ще не зійшли. А чи зійдуть?..

Віктор Вірний,
політолог

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com