Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Долар набирає обороти

Долар, який суттєво понизився в ціні, почав останнім часом відвойовувати колишні позиції. Так в обмінних пунктах Києва американську валюту почали купувати по 4,6 грн, а продавати за 4,65 грн, тоді як ще на початку минулого тижня долар у середньому продавали по 4,5 грн. У свою чергу, євро значно упав у ціні. Недавно його продавали в обмінниках по 7,35 грн, а тепер його ціна становить 6,95 грн.

Як відомо, падіння курсу долара позначилося на доходах українців. Уже з липня орендна плата за житло помітно збільшилася(1-кімн. квартира на Оболоні з 550 дол. підстрибнула до 650 дол.)

На думку експертів, зростання курсу долара триватиме до кінця року і найбільш відчутним воно буде в листопаді-грудні нинішнього року. Економісти вважають, що наприкінці осені — початку зими середній курс долара становитиме 4,80-4,85 чи навіть повернеться до оцінки в 5 грн, якщо ставку змінить Нацбанк (зараз — 4,85).

За словами економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, українцям у найближчі місяці варто зберігати гроші в гривнях і не намагатися заробити на курсі.

«Якщо тепер обмінювати євро на долари, то людина зазнає збитків через обмінну різницю, адже можливі коливання курсу валюти. Не варто панікувати і бігти до обмінників здавати євро. Якщо євровалюта і падатиме, то лише на кілька відсотків. Однозначно, що попит на євровалюту зросте з відпустками — осінніми і, ще більше, зимовими», — повідомив економіст.

Крім того, коливання на ринку валют викликали настороженість ріелтерів, як повідомив київський фахівець з нерухомості Віталій Бутенко: «Більшість з нас уже не беруть оплату в доларах і євро. Щоб не ризикувати, ми пропонуємо клієнту розплачуватися за наші послуги й оренду квартири тільки в гривнях. Наприклад, якщо ціна однокімнатної квартири 500 доларів на місяць, то квартирант платить хазяїну рівно 2 500 гривень».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com