Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Небесний щит держави

Повітряні Сили України по праву вважаються одним із головних носіїв бойового потенціалу Збройних Сил України і є важливим гарантом цілісності і незалежності нашої держави.

Про те, якими є сучасні Повітряні Сили ЗС України і які завдання виконує багатотисячний колектив вартових українського неба, розповідає командувач Повітряних Сил ЗС України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор військових наук, професор генерал-лейтенант Іван Руснак.

— Повітряні Сили Збройних Сил як вид Збройних Сил були сформовані на базі Військово-Повітряних Сил та Військ Протиповітряної оборони. З часу свого заснування вони успішно подолали нелегкий етап становлення і приступили до реалізації завдань, закладених у Державній програмі розвитку Збройних Сил України на 2006–2011 роки. Коротко підбиваючи підсумки минулого періоду, зазначу, що створення цього виду Збройних Сил дало змогу оптимізувати бойовий і чисельний склад Збройних Сил України.

Було сформовано три Повітряні командування — «Захід», «Південь» та «Центр», тактична група «Крим», створено систему управління, зокрема командний центр Повітряних Сил, на який 27 травня 2005 року покладено управління Повітряними Силами та черговими силами з протиповітряної оборони України.

В основу подальшого розвитку Повітряних Сил покладено всебічно продумані, виважені і забезпечені фінансово-матеріальними ресурсами заходи для досягнення їхньої оптимальної структури, визначеного рівня підготовки та матеріально-технічного забезпечення.

— Ці заходи позначилися і на боєготовності виду?

— Безперечно. І лише позитивно. Так, вдалося значно покращити стан бойової та мобілізаційної готовності військових частин та звести до мінімуму кількість «не готових». Нагадаю, що Повітряні Сили є єдиним видом Збройних Сил, який в умовах мирного часу виконує бойове завдання з охорони державного кордону у повітряному просторі та протиповітряної оборони важливих державних об’єктів. Бойові розрахунки авіаційних, зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів забезпечують недоторканість понад семи тисяч кілометрів повітряного кордону України, контроль за перельотами повітряних суден через державний кордон з дев’ятьма країнами світу. З цією метою до бойового чергування з протиповітряної оборони щоденно залучаються понад дві тисячі чоловік особового складу та 400 одиниць озброєння і військової техніки. Черговими силами здійснюється постійний контроль порядку використання повітряного простору. А їх готовність до виконання завдань неодноразово перевіряли Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України, міністр оборони України, начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України. Додам, що результати таких перевірок підтверджують боєготовність та спроможність чергових сил виконувати поставлені завдання.

З початку нинішнього року особовим складом чергових бойових обслуг Повітряних Сил Збройних Сил України виявлено 19 порушень правил використання повітряного простору та п’ять перетинів державного кордону в повітряному просторі України. Забезпечено проліт 329 літаків ВТА США та НАТО. Ці цифри говорять самі за себе.

Поступово здійснюється перехід від старої системи управління до нової. Наразі завершується структурна перебудова Повітряних Сил, спрямована на зменшення кількості ланок управління. Разом з тим розпочато виконання практичних заходів щодо досягнення сумісності у питаннях забезпечення колективної безпеки із західними партнерами та адаптація системи управління до стандартів НАТО, приєднання України до програми співробітництва з НАТО у питанні обміну даними про повітряну обстановку (ASDE/ОДПО) і виконання заходів другого етапу створення сучасної автоматизованої системи управління авіацією та ППО ЗС України. Все це також сприятиме підвищенню боєготовності Повітряних Сил.

Фактично вже сьогодні за бойовим складом, організаційною та функціональною структурами Повітряні Сили досягли параметрів зразка 2011 року. Подальше їх удосконалення відбуватиметься шляхом оптимізації чисельності, покращення якості людських ресурсів, опанування нових форм і способів застосування, оснащення новими та модернізованими зразками озброєння і військової техніки, підвищення рівня підготовки.

— 2006 рік був проголошений роком Повітряних Сил. Чи не ослабла увага вищого керівництва держави до виду після його завершення?

— У 2006 році були закладені основи інтенсифікації підготовки Повітряних Сил, що дозволило створити надійний фундамент для подальшого удосконалення системи бойового навчання військ. Зокрема, на базі аеродромів Бельбек і Миргород був проведений льотно-методичний збір винищувальної авіації з бойовими пусками ракет «повітря — повітря» вдень і вночі.

«Урожайним» був цей рік і для військовослужбовців зенітних ракетних військ, які на відмінно виконали бойові стрільби зенітними ракетними комплексами С-200 та С-300 на російському полігоні «Телемба» та ЗРК «Бук» на полігоні «Чауда» в Криму.

Підсумком 2006 року було проведення міжвидового командно-штабного навчання «Чисте небо — 2006», яке пройшло під керівництвом начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України. До речі, за кількістю сил та засобів, які залучалися, та обсягу виконаних авіацією практичних дій це навчання стало наймасштабнішим за роки існування Збройних Сил.

Високий темп, заданий 2006 роком, не знизився і протягом наступного, 2007-го. Зазначу, що більшість завдань, виконаних у цей період в ході підготовки, також проводилися уперше. Так, льотчики штурмової авіації провели підготовку за морською програмою та пуски ракет у взаємодії із силами та засобами Військово-Морських Сил. Екіпажі транспортної авіації здійснили перекидання військ і військової техніки на відстань понад 800 км та повітряного десантування в єдиному бойовому порядку.

Успішно виконано завдання бойового застосування авіації у складних погодних умовах парами та ланками бомбардувальної, штурмової і винищувальної авіації. Успішно проведено бойові стрільби підрозділами ЗРК С-300 на російському полігоні «Ашулук». Для переходу до якісних показників підготовки Повітряних Сил у 2008 році значно збільшено кількість практичних заходів порівняно з 2007 та 2006 роками.

Як ви знаєте, цього року командно-штабні, тактичні, льотно-тактичні навчання, тренування мають міжвидовий характер, з використанням усіх просторів — моря, суші і повітря. До заходів з підготовки військ залучаються не тільки бойові з’єднання та частини, а й структури забезпечення й обслуговування: арсенали, центри матеріально-технічного забезпечення, бази і склади. У цьому році заплановано взяти участь у командно-штабному навчанні «Рішуча дія — 2008» та комплексному командно-штабному навчанні «Морський вузол — 2008». Тому говорити про будь-яке зниження інтенсивності підготовки не доводиться.

— Сьогодні ведеться активна дискусія з приводу модернізації озброєння та військової техніки Повітряних Сил, прийняття на озброєння нових зразків. Наскільки складним є цей процес в умовах хронічного недофінансування?

— Насправді останнім часом відчувається значна підтримка Президента, уряду, міністра оборони, начальника Генерального штабу — Головнокомандувача Збройних Сил України щодо вирішення найболючіших проблем української армії в цілому і Повітряних Сил зокрема. Однак питання фінансування вирішити доволі важко.

Нагадаю, що сьогодні на захисті повітряного простору України знаходяться літаки третього та четвертого покоління — бомбардувальники Су-24М, винищувачі Су-27, МіГ-29, штурмовики Су-25, розвідники Су-24мр, транспортні літаки Ан-26 та Іл-76, які за своїми можливостями та тактико-технічними характеристиками не поступаються кращим зразкам бойової авіаційної техніки провідних авіаційних держав. Зенітні ракетні війська оснащені високоефективними зенітними ракетними комплексами дальньої дії С-200В та середньої і малої дальності С-300П, С-300В1, «Бук-М1».

Але забезпечення обороноздатності країни вимагає постійного удосконалення та оновлення арсеналів Збройних Сил. Це досить складне і важливе завдання, особливо зважаючи на те, що за останні десять років, наприклад, продовження термінів технічної придатності і ресурсу засобів ураження не відбувалося взагалі. Тож сьогодні, як ніколи, актуальним є питання модернізації нинішніх зразків озброєння та військової техніки, оснащення (переозброєння) авіації, зенітних ракетних та радіотехнічних військ сучасними автоматизованими системами управління, РЛС, засобами РЕБ і зв’язку, керованими авіаційними засобами враження «повітря — повітря» та «повітря — поверхня» (зокрема, великої дальності), створення автоматизованої системи управління авіацією та протиповітряною обороною Збройних Сил України. І головна роль у цьому процесі буде відведена вітчизняному виробникові.

У 2007 році одним із найважливіших заходів з підвищення бойової готовності стало проведення контрольних льотних випробувань на полігоні «Чауда» зенітних керованих ракет С-300П та «Бук М1», що дозволило продовжити їх ресурс та забезпечити потребу на сто відсотків.

На сьогодні виконано роботи з продовження ресурсу керованих авіаційних ракет. З 2008 року розпочато проведення заміни (модернізації) нинішніх РЛС на сучасні, мобільні вітчизняні. Прийнято на озброєння та закуплено новий зразок трикоординатної РЛС «Пелікан», модернізовану РЛС типу П–18МА та П-18МУ. Тривають роботи з модернізації МіГ-29, Су-25 та Л-39, розробка авіаційних засобів ураження, зі створення нової автоматизованої системи управління Повітряними Силами. Наступного року планується розпочати дослідно-конструкторські роботи з модернізації літаків Су-27, Су-24М та Су-24МР.

Незважаючи на сьогоднішні фінансово-економічні проблеми, передбачається, що Повітряні Сили стануть найбільш мобільним, науково і технологічно містким видом вітчизняного війська. Саме їм буде надаватися пріоритет у розвитку, підготовці, оснащенні та забезпеченні.

— Наскільки привабливою є служба у Повітряних Силах ЗС України та що робить командування виду задля якісного укомплектування підрозділів військовослужбовцями служби за контрактом?

— Зрозуміло, що найбільш ефективним агітатором за контрактну службу є високий рівень соціальних гарантій захисникам Вітчизни. Поряд з цим молодь повинна відчувати зацікавленість у службі і, якщо хочете, отримувати насолоду від служби в армії. А це можливо при забезпеченні інтенсивної бойової підготовки, на що також потрібні чималі кошти. Тому першим кроком у цьому напрямі з нашого боку стали обгрунтовані пропозиції щодо внесення змін до чинного законодавства, грошового та матеріального забезпечення, умов проходження служби та соціального захисту цієї категорії військовослужбовців.

Зважаючи на те, що понад 60% військовослужбовців контрактної служби не забезпечені житлом, а за наймання житла їм доводиться сплачувати щонайменше половину свого грошового утримання, у трьох авіаційних гарнізонах розпочалася робота з переобладнання будівель під казарми покращеного типу. Зокрема, у Старокостянтинові (106 місць), Озерному (62 місць) та Миколаєві (109 місць).

Завдяки вжитим заходам за десять місяців 2007 року на військову службу за контактом до Повітряних Сил Збройних Сил України прийнято 906 осіб (зокрема, 124 — з Вінницької області, що становить 14%). До речі, загальна укомплектованість посад солдатів і сержантів військовослужбовцями за контактом у військових частинах Вінницького гарнізону становить 62%. При цьому п’ять військових частин перейшли на комплектування виключно військовослужбовцями контактної служби.

Укомплектованість Повітряних Сил військовослужбовцями цієї категорії з початку року зросла на 2% і становила майже 46% від штатної чисельності посад рядового і сержантського складу. За цим показником Повітряні Сили мають деяку перевагу порівняно з іншими видами Збройних Сил.

— А яка ситуація у Повітряних Силах з житлом взагалі?

— Сьогодні кількість безквартирних військовослужбовців у Повітряних Силах становить 15 708 осіб, з них 5 256 перебувають на черзі більше десяти років, 3827 — на позачерговій черзі і ще 2 143 чоловік — на першочерговій.

Найбільш гостро житлова проблема стоїть у Київській (2 385 безквартирних) Вінницькій (2 172), Харківській (1 793), Одеській (1 523) Хмельницькій (911), Львівській (847), Полтавській (813), Черкаській (689), Миколаївській (665) областях та АР Крим (1609). У 2008 році військовослужбовці Повітряних Сил отримали близько 400 квартир. За умови виділення асигнувань та коштів на завершення будівництва об’єктів до кінця року ми розраховуємо отримати ще близько 600 квартир у різних регіонах.

— Під час свого перебування в авіаційному з’єднанні, що у Василькові, Президент України — Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України дав доручення відновити пілотажну групу «Українські Соколи». Які заходи здійснюються у цьому напрямі?

— У вирішенні цього питання рішуче налаштований Глава держави, і ми зробимо все, щоб повернути пілотажну групу до строю. «Українські соколи» — це престиж та гордість України, визнання її потужною авіаційною державою у світі. Але її відновлення це ще й престиж служби у Збройних Силах, а також можливість апробації нових тактичних прийомів застосування авіації. Президент пообіцяв домогтися фінансування групи окремим рядком. Йдеться про двісті мільйонів гривень на відновлення літаків та закупівлю авіаційного гасу.

Щоправда, розпочинати доведеться майже з нуля. Спочатку навчати молодих перспективних льотчиків на навчальних літаках Л-39, що є економічно обгрунтованим, потім пересадимо їх на винищувачі МіГ-29. Далі — питання часу. Якщо буде вирішено змінити тип літака, то це буде розглядатися вищим керівництвом. Головне — проблема зрушила з місця й отримала значну підтримку на найвищому рівні. За умов нормованого фінансування через рік-два ми будемо мати нову кваліфіковану пілотажну групу.

— Що б Ви хотіли побажати своїм підлеглим напередодні Дня Повітряних Сил Збройних Сил України?

— Переконаний, що міць будь-якої армії залежить не тільки від рівня її технічного оснащення, а й від того, в чиїх руках вона перебуває. Напередодні Дня Повітряних Сил Збройних Сил України хочу звернутися до кожного військовослужбовця — від солдата до генерала зі словами подяки за самовіддану і наполегливу працю на благо зміцнення обороноздатності нашої держави, високий професіоналізм, виявлений під час виконання тих завдань, які поставлені перед Повітряними Силами вищим керівництвом держави!

Бесіду вели
Андрій Яцик та Роман Юрчило
Сайт «Військо України»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com