Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Займатися бізнесом складніше, ніж в Україні — тільки в Африці

Україна в рейтингу Світового банку за складністю ведення бізнесу (Doіng Busіness 2009) зайняла 145 місце, опустившись на один пункт порівняно з минулим роком.

Найсприятливіші умови для ведення бізнесу — у Сінгапурі, Новій Зеландії, США й Гонконзі, які очолюють рейтинг, повідомляється у звіті СБ.

В Україні, зазначає світовий банк, цього року відбулася й позитивна зміна. Як і в АОЕ, у нашій країні в 2007—2008 році були створені кредитні бюро.

Але, за повідомленням СБ, Україна ввійшла в десятку країн, де інвестиції захищені найменше. Крім нас у цьому списку Афганістан, Свазіленд, Туніс.

Також в Україні най­більш складна система оподатковування. За цим параметром наша країна виявилася на 180 місці в рейтингу. Складніше тіль­ки в Білорусі. Хоча експерти банку й зазначають позитив у тому, що цього року Україна й Азербайджан ввели електронну систему оплати податків.

Крім того, за параметром складності сплати податків Україна опинилася на 99 місці в рейтингу. Отут нам удалося обійти Білорусь і Узбекистан. У загальному ж оплата податків в Україні займає 848 хвилин на рік, і це дуже багато. Наприклад, на Мальдівах ця процедура займає менше хвилини в рік, а в ОАЕ — 12 хвилин.

Крім того, в Україні дуже дорого збанкрутити. При цій операції підприємець втрачає 42% вартості компанії. Наприклад, у Колумбії, Норвегії, Кувейті й Бахрейні — усього 1%.

Таким чином, в Україні розпочати бізнес становить 27 днів, для цього потрібно пройти 10 процедур. За складністю розпочати бізнес Україна зайняла 128 місце (з 181).

За складністю дотримуватися інструкцій і правил — 179 місце.  За складністю наймання працівників — 100. Реєстрація майна — 140 місце в рейтингу. За складністю одержання кредиту — 28. За законодавчим захистом інвестицій — 142. Оплата податків — 180. Проблеми пов’язані з імпортом/експортом — 131 місце. Підписання контрактів — 49 місце. І, закриття бізнесу — 143 місце.

У загальному рейтингу Україна опустилася на 145 місце. Минулого року на­ша країна була на 144 місці в загальному рейтингу.

У загальному рейтингу Україна обігнала такі країни як Суринам, Буркіна Фасо, Сьєрра Леоне, Зімбабве, Ліберію, Анголу, Малі, Нігер, і деякі інші країни Африки.

Україна поступилася Філіппінам (140), Мозамбі­ку (141), Ірану (142), Кабо Верде (143), Мадагаскару (144).

Україна серед колишніх республік СРСР обігнала тільки Таджикистан (159). Росія опиналася на 120 місці.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com