Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

В Україні знизилися зарплати

Держкомстат зафіксував у серпні різке падіння реальних зарплат — на 2,8% порівняно з липнем. Найбільше зниження спостерігалось у промисловості, фінансовому секторі й сфері нерухомості, пише КоммерсантЪ-Украина в статті Зарплати зіштовхнулися із суворою реальністю.

Це перші наслідки фінансової кризи, упевнені експерти. Тепер вони очікують погіршення ситуації. Втім, введення третього етапу єдиної тарифної сітки вже з 1 вересня може загальмувати зниження номінальних зарплат.

У липні середня зарплата українців становила 1930 грн, але вже в серпні вона була на 58 грн, або на 3%, менше — 1872 грн.

Зниження зарплат у серпні — сезонне явище, пов’язане з періодом масових відпусток, але цього року  вперше за останні кілька років зарплата останнього літнього місяця виявилася навіть нижче рівня червня (1883 грн). Такого не було з 2002 року, коли Держкомстат почав публікацію щомісячних даних про середню зарплату.

Крім того, найбільшим з 2002 року виявилося зниження реальної середньої зарплати — 2,8% з урахуванням зміни споживчих цін (у серпні вони впали на 0,1%). Раніше зниження реальної зарплати становило від 0,4% в 2003 році до 2,2% в 2007 році.

Найбільше зниження середньої номінальної заробітної плати зафіксовано в промисловості: у металургії зарплати впали на 97 грн, або 3,85%, у хімічній з — на 55 грн, або 2,59%, у машинобудуванні — на 29 грн, або 1,53%. Істотне зниження середніх зарплат відбулося також у сферах операцій з нерухомістю (на 25 грн, або 1,18%) і фінансової діяльності (на 83 грн, або 2,15%). Тому експерти солідарні в оцінці головних причин зменшення зарплат, називаючи серед них кризу ліквідності й падіння обсягу промислового виробництва (у серпні — на 0,5%.

Як раніше писав журнал Кореспондент, після періоду великого росту на ринку праці очікується поява величезної кількості безробітних фахівців.

Як наголошувало видання, криза на світових фондових біржах охолодила розігрітий до межі кадровий попит. Втративши джерела фінансування, багато компаній, які працюють в Україні, вирішили почекати з реалізацією нових проектів і розширенням бізнесу. Дійшло навіть до скорочення штатних співробітників. По-перше, у компаніях, чий бізнес пов’язаний з нерухомістю й фінансами.

Нагадаємо, що  у вересні один з лідерів девелопменту в Україні, компанія XXІ століття, почала реструктуризацію бізнесу й продовжила зобов’язання по позиках. Вартість її акцій на Лондонській фондовій біржі зменшилася майже вдвічі за останній місяць. Пізніше забудовник оголосив про масові скорочення персоналу й вихід із сегментів нерухомості й логістики.

КоммерсантЪ-Украина

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com