Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Курди вийшли на демонстрації

На південному сході Туреччини в неділю, 19 жовтня, пройшли масові демонстрації курдів, які закінчилися зіткненнями з поліцією. На вулиці міст вийшли десятки тисяч людей на знак протесту проти жорстокого поводження влади з курдським лідером Абдуллою Оджаланом, який відбуває довічне ув’язнення, повідомляє «Радіо Свобода».

У турецькому місті Діярбакир демонстранти закидали камінням поліцейські патрулі. Вартові порядку застосували сльозоточивий газ і водомети, в результаті зіткнень більше десяти чоловік отримали поранення, десятки маніфестантів заарештовано.

У теж час Стамбул спростував інформацію про жорстоке поводження з лідером курдів. Міністр юстиції Туреччини Алі Шахін заявив, виступаючи на одному з центральних телеканалів: «Усі міркування про нібито жорстоке поводження з Абдуллою Оджаланом ні на чому не ґрунтуються. Журналісти, які розповсюдили таку інформацію у пресі, будуть покарані. Подібні чутки розповсюджуються, щоб дестабілізувати ситуацію в країні».

Влада попередила, що будь-які акції на підтримку Оджалана будуть попереджатись.

Нагадаємо, в березні 2007 року повідомлялося, що лідера курдських сепаратистів Абдуллу Оджалана отруїли в турецькій в’язниці, де він відбуває довічне ув’язнення.

Оджалан, якого влада Туреччини вважає винним у загибелі більше 37 тисяч людей в результаті майже 30-річного збройного конфлікту з РПК, був схоплений у лютому 1999 року в Кенії.

На суді, що пройшов на острові Імрали в Мармуровому морі в червні того ж року, він був засуджений до страти за звинуваченням у сепаратизмі й державній зраді. Згодом це покарання було замінене Оджалану на довічний вирок без права на амністію.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com