Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Латвія порахувала збитки від радянської окупації

Латвійська комісія з підрахунку збитку, заподіяного Латвії «комуністичним окупаційним режимом», підрахувала «прямі демографічні втрати від радянської окупації», передає Newsru.

Як повідомив агентство BNS керівник комісії Едмунд Станкевич, вони перевищують 10 млн. людино-років. Інакше кажучи, пояснив він, Латвія втратила національний дохід, який, умовно, може сформувати одна людина приблизно за десять мільйонів років. Отримані при підрахунках цифри показують, що 3 тис. 640 жителів Латвії, що брали участь у війні в Афганістані, втратили 5,2 тис. людино- років. При ліквідації на­слідків катастрофи на Чорнобильській АЕС більше 6 тис. чоловік з Латвії втратили близько 29 тис. людино-років. В результаті депортацій 1940 і 1949 років Латвія втратила 742 тис. людино-років, збиток вимушених біженців, що виїхали в 1940-х роках складає близько п’яти тис. людино-років. Станкевич пояснив, що проведений ряд досліджень по цих темах, при цьому виникли ряд істотних проблем. Наприклад, фрагментарні і малодостовірні дані про найістотніший період — з 1940 по 1959 роки, оскільки «радянський режим ретельно приховував злочини — депортації, арешти політичних осіб, знищення ряду небажаних осіб». У цей період неодноразово змінювалася окупаційна влада, пройшла Друга світова війна. З цим пов’язані процеси еміграції і міграції, зміна кордонів, сказав Станекевич. «Перший перепис населення відбувся лише в 1959 році. При цьому доступ до російських архівів часто обмежений або взагалі неможливий», — сказав він. Він нагадав, що у зв’язку з цим цього року відбувся семінар країн Балтії, на якому розглядалися методологія підрахунку збитків. Постраждалі країни, за його словами, повинні вести ці підрахунки за погодженою методикою, визначивши використовувані для порівняння різних періодів валюти і уніфікувавши підрахунки вартості. Станкевич додав, що в цьому році почнеться підрахунок демографічних і економічних збитків від дуже великого і швидкого припливу жителів, що зачіпають сферу житла та іншої інфраструктури для їх потреб, довгостроковий вплив на відтворення і віковий склад населення, виплату пенсій після відновлення незалежності. За підтримки комісії латвійський Держархів склав базу даних про 15 тис. 424 мешканців, депортованих 14 червня 1941 року, і про 44 тис. 271 мешканців Латвії, депортованих в 1949 році.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com