Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нам «Потрібні ентомологи!»

Події останніх місяців похитнули, здається, останній з непохитних українських міфів: про те, що наші національно усвідомлені демократи об’єднуються лише перед розстрілом. Бо коли депутат Н. публічно обіцяє «начистити хрюльник» депутатові НН., то такий екстрім ще можна пояснити тим, що обидва належать до протилежних політичних фракцій. Але коли без попередніх обіцянок публічно у залі парламенту чистять один одному, даруйте, хрюльники соратники по урядовій коаліції, то це вже, як кажуть у певних інтелігентних колах, суцільний пардиманокль.

Звідси невтішний висновок: або українські демократи не об’єднуються вже навіть перед розстрілом, або у нас цих демократів немає взагалі.

Від минулої п’ятниці маємо, здається, єдину силу, котра здатна звести докупи «любих друзів», які перетворилися на заклятих опонентів, і заклятих опонентів, котрі, виявляється, якщо придивитися — такі ж самі «любі друзі». Назва цій воістину сатанинській силі — телебачення. Конкретно — прямий ефір телеканалу «Інтер».

Хто вже з наших політиків не закликав друзів і недругів зібратися докупи в одній хаті і, відкинувши амбіції, поговорити не про те, «скільки портфелів ви нам дасте за нашу підтримку», а про те, що, приміром, робити аби терплячий народ не вивіз своїх обранців з Верховної Ради на брудній тачці, як це робили донецькі шахтарі в 1990-му зі своїми парторгами. І що? Закликали, посилали представників, навіть десь там перемовлялися в кулуарах… горохом об стінку. Ніхто не хотів поступатися. А тут один телефонний дзвіночок від менеджерів загальнонаціонального телеканалу — і вйо!..

Не будемо докопуватися, що подвигнуло наших провідників на цей сміливий вчинок — звичне марнослав’я чи інстинкт самозбереження, що нарешті спрацював. Про цей телевечір уже написали чимало і ще напишуть. Ми лише звернемо увагу на деякі думки Гаранта Конституції, сказані, можливо, під впливом емоцій, без попередніх заготовок, а тому дорогого варті.

Один із лідерів пропрезидентської партії назвав Гаранта «Батьком Нації». У відповідь Президент висловив сподівання, що йому після рукостискання з новоявленим сином не доведеться перераховувати власні пальці.

Без коментарів!

Взагалі того вечора на відміну від, скажімо, засідань РНБО Гарант говорив мало. Але влучно. Коли здійнявся лемент щодо світової кризи, котра, мовляв, в усьому винна, а ми всього лише сидимо на гілочках влади і цвірінькаємо, Президент зауважив, що світова криза тут ні до чого. Бо та криза, що в Україні, зараз у повному складі сидить у цій студії перед телекамерами. Разом із ним. Сказав — як цвяха забив.

І нарешті — репліка, що увійде в аннали українського політесу: уряд, мовляв, набрався боргів, як сільська сучка бліх. Поза сумнівами, у цьому яскравому образі відчувається не лише глибоке знання фінансового стану справ у державі, а й природна обізнаність в ентомології.

На жаль, того телевізійного вечора ніхто — ані зопалу, ані за домашньою заготовкою — не роз’яснив «маленькому українцю» одну вельми і вельми сувору обставину. Річ не в тім, хто кого з ким чи з чим порівняв. Залишимо питання політичної коректності на совісті тих, хто має її дотримуватися. І справа навіть не в тому, хто саме і скільки бліх, пробачте, кредитів набрався. А вся штука в тому, що й «ентомологічні» позики конкретних урядовців, і кредит МВФ, за який проголосували тої п’ятниці у Верховній Раді повертати будуть не ті, хто являв себе народу з телеекранів.

Підтягати паски і рахувати кожну копійку доведеться нам із вами, нашим дітям і, боїмося, що й нашим онукам. Бо в нашій українській, не залежній від здорового глузду політиці мало не від початку повелося так, що п’ють одні, а голова болить у тих, кого до цього столу й близько не підпускають.

 

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com