Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

«Я в твоєму імені живу»

В МАУП пройшов Літературно-мистецький вечір, присвячений видатному українському поету Василю Симоненку.

16 грудня у Міжрегіональній Академії управління персоналом відбулася презентація чотирьохтомного видання творів Василя Симоненка, виданого Академією.

Як відомо, в МАУП, за сприяння Центру культурологічних та етнополітичних досліджень, який очолює Василь Яременко вже декілька років видає серію книг під назвою «Бібліотека української героїки». В цій серії Академія видає унікальні речі, які в Україні практично не видаються. Це і твори Міхновського, Дмитра Донцова, двохтомник Юрія Липи, «Слово про Закон і Благодать» Митрополита Іларіона, «Повчання Володимира Мономаха дітям». Сьогодні Академія презентує – чотирьохтомник, в якому не лише поезія і проза Василя Симоненка, а все, що раніше заборонялось. Зокрема і виступи на редакційних колегіях, де молодий поет висловлював свою точку зору про українське життя про ситуацію у суспільстві.

У вечері брали участь: ректор МАУП Микола Головатий, поет Борис Олійник, автор передмови та упорядник 4-х томного видання творів В.Симоненка Василь Яременко, заслужений діяч мистецтв України Віктор Женченко, поет Анатолій Славута-Логвиненко.

Поета народжують гнів і любов – гнів і любов народили Василя Симоненка. Василь Симоненка – яскрава постать в історії української літератури, автор численних віршів, новел та кіносценаріїв - збагатив літературу майстерністю творчого методу та мелодикою художнього слова. Кожен вірш Василя Симоненка пронизаний патріотичними мотивами любові до своєї батьківщини і її безталанного народу.

«Для того, щоб стати класиком у нашій країні, треба спочатку померти, щоб потім через роки бути визнаним. Це велика трагедія нашого народу» - зазначив ректор МАУП Микола Головатий під час вступного слова перед студентами. «2005 рік було оголошено роком Василя Симоненко, у цей рік йому виповнилося б 70 років». Однак, як зазначив у передмові упорядник зібрання Василь Яременко: «У 29 поет вже пішов у вічність». Тож у збірнику, і поезія, і проза, і публікації, а також виступи поета, де він висловлював свою точку зору про українське життя, про його бачення України, про бачення літератури та преси.

Спогадами про поета поділилися зі студентством його сучасники, люди, які особисто знали Василя Симоненка і мають про що розповісти молоді. Зокрема поет Борис Олійник сказав про поета: «Він був людина безоглядної мужності. І талант його був беззаперечний. Він у своїй творчості опускався до тієї глибини, до людських рук, до жорен, які крутили ці руки, до людської гідності, до України. Він не боявся говорити, що він Українець».

У своєму зверненні Борис Олійник також подякував Академії за її про активну просвітницьку діяльність і культурно-виховну роботу.

Василь Яременко, який здійснив величезну роботу, як упорядник цього видання наголосив, що до нього увійшло все, що написав поет: і друковане, і не друковане до цього часу. Тобто це видання найповніше, зокрема тут представлені 580 поезій, перші його публікації, як журналіста. Численні рукописи і архівні матеріали Василя Симоненка будуть передані до відділу рукописів інституту літератури.

У ході літературно-мистецького вечора звучали добрі спогади, цікаві думки про поета, творчість якого актуальна, цікава і близька людям і сьогодні. На вечері звучали зворушливі поезії Василя Симоненка з вуст гостей і студентства. Серед них і один з найвідоміших його віршів:

Ти знаєш, що ти — людина?
Ти знаєш про це чи ні?
Усмішка твоя — єдина,
Мука твоя — єдина,
Очі твої — одні.

Більше тебе не буде.
Завтра на цій землі
Інші ходитимуть люди,
Інші кохатимуть люди —
Добрі, ласкаві й злі.

Сьогодні усе для тебе —
Озера, гаї, степи.
І жити спішити треба,
Кохати спішити треба —
Гляди ж не проспи!

Бо ти на землі — людина,
І хочеш того чи ні —
Усмішка твоя — єдина,
Мука твоя — єдина,
Очі твої — одні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com