Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ізраїль воює в Газі

Протягом понеділка підрозділи ізраїльської армії продовжували просування углиб житлових кварталів сектора, де, на думку командування, ховаються бойовики ХАМАС. Не зважаючи на ці зусилля, по південних регіонах Ізраїлю з Гази за день було випущено близько 30 ракет.

На сьогоднішній день палестинці втратили бли­зько 920 убитих (біль­шість з них очевидно були бойовиками, але також загинули сотні мирних громадян), близько 4 250 поранених. Через те, що ізра­їльська сторона не допускає у район конфлікту представників преси і забороняє кінозйомку встановити кількість вбитих мирних громадян наразі важко.

На цей час Ізраїль втратив 13 убитих (троє цивільних і десять військовослужбовців). Близько 135 поранених.

Арабські журналісти, що перебувають у зоні конфлікту повідомляють про те, що Ізраїль використовує заборонену зброю.

Зокрема норвезькі медики підтвердили факт використання в ході операції в секторі Гази Ізраїлем проти палестинців заборонених розривних куль останнього покоління.

У деяких поранених помічено сліди, завдані вибухом щільних інертних металів. На цій підставі медики зробили висновок, що в секторі застосовувалися новітні розривні кулі, які заподіюють набагато серйозніші поранення, ніж звичайні боєприпаси. Потрапляючи в тіло людини, вони буквально видирають шматки м’яса.

Один з норвезьких лікарів заявив, що за 30 років роботи в гарячих зонах світу він ніколи не стикався ні з чим подібним і закликав розслідувати ці факти.

Трохи раніше правозахисники з організації Human Rights Watch звинуватили Ізраїль у використанні інших заборонених боєприпасів — фосфорних. «Білий фосфор» може використовуватися для створення димової завіси, як засіб цілевказання і в запалювальнихних бомбах.

Відповідно до третього протоколу Женевської конвенції від 1983 року «Про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірні ушкодження або що мають невибіркову дію», використання фосфорних боєприпасів проти цивільних осіб і вій­сько­вих об’єктів у населених районах заборонено. Проте Ізраїль не входить до низки держав, які підписали і ратифікували протокол.

У свою чергу, ізраїльська армія заявляє, що метою операції є припинення обстрілу, який поновився в кінці минулого року, після того, як ХАМАС вирішив не пролонговувати перемир’я із ізраїльтянами.

Офіційний представник армії Ізраїлю Авіталь Лейбович заявила, що війська зміцнюють свою присутність в міських районах.

Для операції на території Гази були мобілізовані резервісти ізраїльської армії, які мають досвід військових дій. Проте влада Ізраїлю заявила, що не планує переводити наземну операцію в третю фазу, тобто здійснювати повномасштабне вторгнення в інші міста сектора.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт, у свою чергу, сказав, що «Ізраїль зачинить ХАМАС залізним кулаком, якщо той не припинить свій ракетний обстріл».

Разом з тим, один з лідерів ХАМАСу Ісмаїл Ханія в понеділок заявив, що його група близька до перемоги над Ізраїлем. «Через 17 днів після початку цієї дурної війни Газа не здригнулася. Газа не ляже», — зазначив він у телевізійному зверненні до жителів сектора.

Раніше і ХАМАС і уряд Ізраїлю відкинули резолюцію Ради Безпеки ООН, що закликає сторони до перемир’я.

Проте представники міжнародного співтовариства і далі намагаються припинити війну.

Після зустрічі з єгипетським президентом Хосні Мубараком Блер зазначив, що угода про перемир’я не за горами. «Я сподіваюся, що ми можемо скласти договір, але над ним треба дуже багато потрудитися так, щоб він був надійним», — зазначив політик.

13 січня ізраїльські війська просунулися углиб трьох районів на півдні міста Газа, розпочавши масований обстріл території. За словами мешканців Гази, танки увійшли в Таль аль-Хаву, Аш Шейх Аджлін і Зейтун далі, ніж раніше. Обстріли із землі підтримуються бомбардування з повітря, палестинські бойовики намагаються зупинити танки мінометних вогнем.

Як заявив керівник адміністрації Хамасу Ісмаїл Ханія, палестинці не збираються складати зброю та сповнені рішучості продовжувати боротьбу. За його словами, кінцевою метою Хамасу є Єрусалим. Проте Хамас залишає відкритим дипломатичний канал для «зняття блокади» і відкриття прикордонних переходів. Ханія зазначив, що Ісламський рух опору вітає будь-яку мирну іні­ціативу, яка здатна покласти кінець ізраїльській агресії. Раніше інший представник Хамас заявив, що угруповання не погодиться з мирними ініціативами, які «завдають шкоди опору». До таких належать пропозиція про дислокацію на кордоні сектора Гази іноземних миротворців, а також необхідність припинити контрабанду зброї.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com