Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як не платити за порушення

Нові правила діють і ДАІ збирає небувалі «урожаї» штрафів. Ми вирішили розібратися, як би боровся з непомірно великими штрафами водій-порушник, що не бажає платити ДАІ.

Отже, розберемо гіпотетично декілька способів, як можна уникнути відповідальності за порушення ПДД. За не пристебнутий ремінь за новими правилами слід заплатити штраф у розмірі 51-85 грн. Проте є спосіб уникнути покарання, адже згідно правил ременем безпеки необхідно користуватися при русі, а коли автомобіль зупинений бути пристебнутим необов’язково. Завжди можна відповісти, що під час руху транспортного засобу ремінь безпеки був пристебнутий, а від­стебнути його довелося у момент зупинки, для того, щоб дістати документи поки співробітник ДАІ йшов до автомобіля.

Зараз маса автівок їздить із заляпаними номерами. За умисне прикриття номерів можна заплатити 255-340 грн. штрафу. Проте і в цьому випадку можна «викрутитися». Адже карати за це не можна, оскільки відсутня провина водія. Але Правила дорожнього руху нашої країни все-таки забороняють управляти транспортними засобами з брудними номерними знаками. Отже, що ж робити якщо все ж таки зупинили. Необхідно послатися на погані погодні умови і просто протерти номерний знак. У такому разі у інспектора не буде підстав виписувати штрафну квитанцію.

Найпоширеніше порушення у нас в країні — це, мабуть, перевищення швидкості. За швидку їзду, згідно правил, доведеться викласти від 255 до 680 грн. Перш за все варто відзначити, що водій не повинен доводити свою невинність, а швидше навпаки, інспектор повинен довести провину водія. При цьому співробітники ДАІ повинні надати неспростовні документальні докази не тільки провини водій, але і самого факту здійснення ним порушення. Якщо ж це не буде доведено, то водій автоматично не може притягуватися до адміністративної відповідальності. Звичайний радар не видає ніяких документальних підтверджень, якого саме автомобіля була зміряна швидкість. Отже, його свідчення не можуть служити доказом. У випадку, якщо інспектор все-таки випише документ про сплату штрафу його можна легко оскаржити в суді. Гірше йдуть справи, якщо даїшник пред’явить фотографію автомобіля на спецприладі. В цьому випадку уникнути покарання дуже складно.

Одне з нововведень — камери фото- і відеофік­сації, що працюють в автоматичному режимі. Спів­робітники ДАІ обробляють дані і поштою розсилають квитанції на оплату. Вся фішка в тому, що квитанція приходить рекомендованим листом, і доки одержувач не розпишеться про його отримання, воно може лежати на пошті хоч цілу вічність, поки його не відправлять назад в ДАІ. Висновок простий — можна не ходити на пошту за рекомендованими листами.

Якщо на дорозі даїшник зловив автомобіліста «за руку» і все-таки виписав ухвалу про оплату, не варто відразу йти в банк і жертвувати гроші на благо улюблених даїшників. Будь-яка ухвала виписана співробітником ДАІ можна оскаржити в суді. Причиною оскарження можна називати брак доказів порушення (як у випадку з перевищенням швидкості) неправильну установку дорожніх знаків (не від­повідність державним стан­дартам України) неналежний стан дорожнього полотна і інші чинники, що змусили відступити від правил дорожнього руху.

Є ще один спосіб — просто не платити. Річ у тому, що попри погрози подвійного збільшення суми штрафу цей механізм ще не запрацював. Більш того, заяви даїшників про те, що всі штрафи доведеться сплатити при проходженні техогляду, не мають під собою ніяких підстав. Пройти техогляд може будь-яка людина, що має довіреність на автомобіль. Також варто звернути увагу на украй нестабільний економічний стан в країні, не виключено що через рік або два нинішні суми штрафів виявляться просто символічними.

 

autonews.rbc.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com