Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тетянин день — свято студентів

Традиційне студентське свято Тетянин день відзначають 25 січня. Однак небагато сучасних студентів знають історію цього свята, тобто чому саме цей день є їхнім, так би мовити, «професійним святом».

Це свято запроваджене на честь Великомучениці Тетяни, дочки заможного римлянина, яка прийняла смерть за християнську віру та доброчинність. Прадавній переказ свідчить, що Свята Тетяна жила в Римі на рубежі другого і третього століть, за часів жорстоких гонінь на християн. Її батько, знатний римлянин, таємно сповідав віру в Ісуса і виховав свою дочку в християнському дусі. Вона присвятила себе служінню Богові і загинула від рук язичників.

Як же вийшло, що християнська Свята Тетяна стала покровителькою студентів? Історія говорить, що саме у Тетянин день імператриця Єлизавета підписала наказ про заснування Московського університету і з того часу 25 січня став офіційно університетським днем, а Свята Тетяна — покровителькою вищої школи.

В четвер, 25 січня, православна церква відзначає день пам’яті покровительки вищої школи — святої мучениці Тетяни.

Традиційно Тетянин день широко святкує студентство. Для всієї студентської братії це чудова нагода відволіктися від навчання і поринути у веселощі, радісні святкування і пустощі. Неофіційним студентським святом цей день став ще у середині ХІХ сторіччя, тим більш, що у цей час закінчувалися іспити і з нього починалися студентські канікули, власне це і відзначали студенти. У ті часи святкові дійства проходили дуже урочисто — з врученням нагород, проголошенням промов і обов’язковим молебнем у церкві.

Тож, незважаючи на те, що історія свята сягає своїм корінням у давні часи, традиція відзначати цей день живе і понині. Студентська братія, яка влаштовувала пишні гуляння понад сто років тому, так само і у ХХІ сторіччі гучно і весело відзначає свято молодості, прагнення до знань, завзяття і оптимізму.

Крім того, студент ніколи не втратить шансу відпочити від навчального процесу, бо, як говорить народна мудрість: «від сесії до сесії живуть студенти весело». І це, мабуть, правильно, адже студентські роки — найкращі, і згодом студенти і студентки згадуватимуть цей час як яскраву сторінку свого життя, а своїх колег по студентській лаві, суворих і лояльних викладачів, свого ректора і декана, коменданта гуртожитку і методиста, як колоритні постаті чудових студентських часів.

І Міжрегіональна Академія управління персоналом, як один з найбільших і найяскравіших сучасних освітянських осередків відзначає цей день разом зі своїми студентами — талановитими, натхненними, наполегливими, працьовитими і не дуже, веселими і серйозними, різними, якими є маупівські студенти. Своїми думками з нагоди свята з нами поділилися студенти та працівники Академії.

Людмила Біжик, проректор з виховної роботи МАУП: «День студентства є своєрідним символом єднання університетської молоді у всі часи, гуртування у скрутних ситуаціях, і в радісні моменти, символом спільної мети і збереження академічного духу у сьогоднішні дні. Студентство як найбільш прогресивна частина людства відзначає своє свято яскраво і широко, і сучасна студентська братія, яка торує шлях у життя, долаючи всі перепони, варта поваги і захоплення».

Про те, як відзначають це свято іноземні студенти розповіла студентка Інституту міжнародних відносин та лінгвістики МАУП з Еквадору, яка до речі, має слов’янське ім’я, якому присвячений цей день: «Батьки назвали мене Таня на честь подруги кубинського лідера Че Гевари, в часи їхньої молодості він був дуже модним героєм. Та дівчина була сильна і яскрава особистість і до того ж партизанка, батькам хотілося передати мені з іменем її характер. Навчаючись в Еквадорі ми також відзначаємо день студенів, і тут підтримуємо цю традицію. Ми святкуємо дуже весело — з танцями, співами. Однак, головним у цей день є інше, ми збираємося і обговорюємо права студентства, роль студентства у сучасному су­с­пільстві, стосунки між студентами і викладачами, проблеми сучасного студентства» — підкреслила Таня Бараона.

Студенти 3 курсу Інституту міжнародної економіки та інформаційних технологій імені Святої Великої Княгині Ольги — Юлія Бігдаш, Богдан Корабльов та Дмитро Юшкін: «Ми відзначаємо обидва свята, і Міжнародний день студента, що восени, і так би мовити, традиційний — Тетянин день. Зазвичай збираємося у кав’ярні на території Академії і святкуємо... Нам здається, що сучасні студенти значно відрізняються від тих, які навчалися в часи заснування цього свята. Однак, є спільна риса, яку зберегло і сучасне студентство, а саме — відчуття взаємної допомоги і дружньої підтримки. Як і у ХІХ сторіччі сучасна університетська молодь гуртується для захисту своїх інтересів і з оптимізмом дивиться у майбутнє, адже наше майбутнє залежить лише від нас».

Марина Гарбуз, студентка МАУП: «Тетянин день — це свято молодості, свято всіх тих, хто зберігає в душі вогонь творчості та жагу знань, пошуку та відкриттів. У цей зимовий день варто з вдячністю згадати своїх викладачів, які відчинили для нас двері у Храм Науки. Радості Вам, студенти і педагоги всіх поколінь, надії та натхнення!»

З нагоди свята 25 січня в академічній каплиці на честь собору дванадцяти апостолів у МАУП відбудеться молебень пам’яті Святої Великомучениці Тетяни, який відправить отець Діонісій. У молебні візьмуть участь студенти-семінаристи з Сербії.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com