Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Провальне десятиліття

У Відні пройшла 52-а сесія комісії ООН з наркотичних засобів. Стратегія ООН у боротьбі з наркоманією провалилася, стверджують ЗМІ, посилаючись на доповідь Європейської комісії, оприлюднену вчора. Якщо бізнес наркоторговців подати у вигляді ВВП держави, зі щорічним обігом у 320 млрд доларів він опинився б на 21-му місці у світі.

Стратегія ООН у боротьбі з наркоманією провалилася, стверджує The Guardian, посилаючись на доповідь Європейської комісії, оприлюднену вчора. Як пояснює кореспондент Дункан Кемпбелл, документ опублікований напередодні чергової між­народної конференції Ко­місії ООН з наркотичних засобів, де буде вироблена політика організації в цій сфері на найближчі 10 років.

«У деяких багатих країнах ситуація дещо покращилась, але у низці інших погіршала, причому різко й істотно», — наводить видання цитату з доповіді. Політика ООН лише змі­стила проблему в інші регіони, а в більшості країн силові заходи проти міс­цевих ринків наркотиків провалилися.

«У найближчі два дні Комісія ООН з наркотичних засобів повинна сформулювати свою стратегію, але позиції делегатів сильно розходяться, і всім здається, що шанс на об’єднання довкола загальної ідеї втрачений», — пише видання.

Кореспондент поговорив з професором Тімом Родсом з Лондонської школи гігієни і охорони здоров’я в тропіках. Число наркоманів, які вводять собі наркотики за допомогою шприца, в світі досягло 15 млн, і цей вид наркоманії — причина 10% випадків ВІЛ-інфікування, повідомив той, додавши: «Особливо серйозна проблема в Росії».

The Independent вважає, що на саміті ООН, присвяченому «війні з наркотиками», назріває розкол. Основним предметом розбіжностей стало включення пункту про «зменшення шкоди», яка, зокрема, передбачає можливість для наркозалежних обмінювати використані шприци на свіжі, пише Тобі Грін.

На підтримку пом’якшувальних поправок виступають в основному країни Євросоюзу, до них приєдналися Латинська Америка, Австралія і Нова Зеландія. Традиційно проти виступали Росія і США, проте тепер, з приходом Барака Обами, від Вашингтона чекають послаблень.

Втім, незалежні експерти настроєні скептично, мовиться далі. Учасники заходу «лише бездумно проголосують за чергове десятиліття провальної політики», заявив виданню радник британського добродійного фонду допомоги наркозалежним, уточнивши, що необхідний перегляд самих цілей антинаркотичної стратегії.

Ще один матеріал в The Independent під заголовком «Росія нарешті визнала приховану героїнову епідемію». Москва визнає наявність проблеми, пише журналіст Шон Уолкер, проте провину за неї покладає на сили коаліції в Афганістані. Росія пропонує обробляти пестицидами з повітря афганські макові поля. «Немає маків — немає наркотрафіку», — наводить він слова Віктора Іванова, глави Держнаркоконтролю.

За оцінкою Іванова, йдеться в статті, наркоманів у Росії близько двох мільйонів, тобто кожен 50-й росіянин працездатного віку, що в кілька разів перевищую європейські показники. Більшість наркоманів у Росії вживають афганський героїн. Глава Держнаркоконтролю наголосив: рівень виробництва наркотиків в Афганістані сьогодні в 44 рази вищий, аніж був у 2001 році.

Тим часом незалежні експерти і правозахисники стверджують, що російська політика боротьби з наркоманією застаріла; вона націлена перш за все на переслідування наркозалежних, а не на допомогу. У Росії, наприклад, заборонена терапія із заміною героїну на метадон, а ставлення до безкоштовного обміну шприців неоднозначне.

Не в останню чергу з цієї причини країною поширюється ВІЛ — у Росії близько мільйона інфікованих. Від наркотиків щороку вмирають 30 тисяч чоловік. Така малозаселена країна ще і з природним спадом населення не може дозволити собі подібну статистику, підсумовує Уолкер.

Автор статті в італій­ській газеті La Repubblica аналізує доповідь Brook­ings Institution, доповнену дослідженням економіста з Гарвардського університету Джеффрі Майрона, убачаючи в ньому пропозицію до світу змінити політику. Що коли лібералізувати торгівлю наркотиками, позбавити наркокартелі величезних обігів, пустити доходи на контроль, профілактику, боротьбу з великою злочинністю?

Таку постановку питання Даніеле Мастроджакомо називає провокацією, вказуючи, проте, що вона народилася як наслідок гіркої констатації, що боротьба, яка велася в останнє десятиліття, обернулася розчаруванням. Якщо бізнес наркоторговців подати у вигляді ВВП держави, то ця держава опинилася б 21-му місці в світовій класифікації з обігом у 320 млрд доларів на рік, повідомляє кореспондент.

Сьогодні вранці у Відні зберуться представники 50 країн, які протягом тижня обговорюватимуть стратегію на наступні 10 років. Світ напередодні історичного повороту? — запитує автор статті.

«Зовсім ні, — відповідає він словами генерального директора Unodc, агентства ООН у боротьбі з наркотиками. — Жодна країна не підтримує заклик економістів. Ідея лібералізації наркотиків як альтернатива — шлях до поразки».

 

За матеріалами InoPressa

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com