Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Alma mater чемпіонів

3 квітня Міжрегіональна Академія управління персоналом, яка поправу отримала звання найбільшого недержавного вищого навчального закладу України, відсвяткувала свій 20-річний ювілей.

Українські політики, спортсмени, науковці, керівники державних організацій та підприємств, провідні фахівці, митці та літератори, — повний перелік тих, хто співпрацював чи співпрацює з МАУП наводити не варто. Бо занадто вже довгим буде той список. Та й чи не щотижня в дискусійному клубі Академії відбуваються зустрічі відомих українців зі студентами. Адже це приносить взаємовигідну користь. Гості діляться досвідом з молоддю. Ті ж можуть запропонувати своїм співбесідникам нові ідеї і більш сучасне бачення.

Утім, до успіху пролягав тернистий шлях. Адже у далекому 1989-му році, коли і зародилася ідея створення такого навчального закладу, мало хто розумів необхідність й перспективність зародження недержавних вищих навчальних закладів. І, зокрема, те, що у недалекому майбутньому ті ж самі промислові підприємства потребуватимуть кваліфікованих керівників. Які б не лише знали специфіку виробництва, але й могли б спрогнозувати потреби ринку та правильно організувати саму роботу співробітників.

Як згадує засновник та Голова Наглядової ради МАУП Георгій Щокін, у тому ж далекому 1989-му році, звільнившись з Держкомпраці, він спільно з колишнім товаришем по службі створив кооператив «Київський науково-впроваджувальний центр «Кадри». Головною метою якого було забезпечення фахівців-кадровиків необхідною науково-методичною літературою. Саме цей центр і став предтечею Міжрегіональної Академії управління персоналом. Нині важко уявити, але розпочинали товариші свою справу з одного орендованого стола, стільця і телефона. Але вже незабаром зрозуміли, що вони на правильному шляху. Бажаючих отримати нові знання ставало все більше. І вже незабаром постало питання про те, щоб зі своєрідного «дистанційного університету» створити справжній сучасний навчальний заклад. І ось у 1993-му році, отримавши від Міністерства освіти всі необхідні документи, навчальний заклад отримав назву Міжрегіональна Академія управління персоналом. До речі, на той час вже готували фахівців за чотирма спеціальностями — менеджменту, управління трудовими ресурсами, психології та соціології.

Нині ж в Академії здобувають освіту майже 40 тисяч студентів з 32 країн світу. Підготовка фахівців ведеться за 30 спеціальностями та 132 спеціалізаціями. А тому викладацькому складу, який є нині в МАУП, позаздрили б і провідні державні вищі навчальні заклади.

Як одна із сучасних систем, тут успішно реалізується ідея безперервної освіти: діти можуть навчатися з першого класу, здобути початкову освіту в ліцеї, потім у технікумі, згодом вступити до інституту МАУП, а відтак, обравши науковий шлях, здобувати вчені звання в аспірантурі та докторантурі. Така система навчання досить зручна, і економічно доступна.

Не відмовляються в Академії і від дистанційного навчання, завдяки Інтернету ви зможете ті знання, які вам необхідні. При цьому і лекції прослухати, і заліки скласти ви зможете «без відриву від виробництва». Утім в Міжрегіональній Академії управління персоналом пішли ще далі. Вперше в Україні тут запровадили систему «Телеуніверситет». Завдяки їй лекції з Києва можуть транслюватися на філії навчального закладу, які знаходяться в усіх обласних центрах, а також за межами України, причому зв’язок двосторонній. А отже сам викладач може бачити, чим саме займаються студенти у Львові чи Донецьку. Така методика дає змогу за певний час дати більше знань молоді. Загалом в навчальному закладі грунтовно підходять до матеріального забезпечення. Всі філії укомплектовані необхідною технікою та науково-методичною літературою, а приміщення капітально відремонтовані і відповідають всім вимогам сучасного навчального закладу. Все робиться для того, щоб молодь отримала справжні знання, а не лише «папірчик». Утім, багато залежить і від самих студентів. Адже якщо немає бажання, то й навчання у славнозвісному Оксфорді нічого в голові не залишить. Тому викладачі та працівники МАУП намагаються не лише дати академічні знання, але й подбати про естетичний та духовний розвиток. Мальовниче студентське містечко з численними парками, алеями та пам’ятниками діячам культури й історії є справжньою окрасою в мегаполісі. Академія навчає своїх студентів у сучасних корпусах, до послуг — бібліотечно-інформаційний центр з електронним каталогом та комп’ютерні зали. Тому не варто дивуватися, що студенти Академії часто-густо стають переможцями та призерами різноманітних наукових олімпіад. І не лише наукових. Серед випускників та студентів Академії — олімпійські чемпіони Ельбрус Тадеєв, Ірина Мерлені та Наталя Скакун, призери Василь Федоришин та Ігор Разарьонов. І цей список буде поповнюватися. Адже для маупівців гасло «У здоровому тілі — здоровий дух» — не просто слова. Керівництво закладу всіляко підтримує молодих спортсменів. Фактично з кожного міжнародного змагання з рукопашного бою чи боротьби студенти повертаються з медалями. А минулого року до когорти першокурсників приєднався наш відомий спортсмен Василь Вірастюк. Тож велика родина МАУП крокує вперед і радо прийме до себе всіх, хто прагне знань!

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com