Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

1,4 млрд доларів на пропаганду

Субсидії на інформаційно-пропагандистський супровід зовнішньої і внутрішньої політики Росії та формування сприятливого образу країни за кордоном в бюджеті 2009 року збільшено більш ніж на 11,52 млрд рублів (близько 350 млн доларів).

Поліпшення російського іміджу збільшується цього року на 33,4% і коштуватиме російським платникам податків 45,92 млрд рублів (близько 1,4 млрд доларів).

Основна маса цих коштів піде на субсидії державним коштам масової інформації, повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Комуністичної партії РФ.

Зокрема, значні кошти отримають два державні інформаційні агентства — РИА «Новости» та ИТАР-ТАСС — їхнє субсидування збільшиться на 77,8% і досягне 3,8 млрд рублів (близько 115 млн доларів)

Збільшуються і фінансування телевізійних каналів та радіомовлення.

Зокрема, субсидії ВГТРК (Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія) для фінансової діяльності, «пов’язаної з виробництвом програмного продукту, наповненням ним теле-радіо ефіру і для забезпечення заходів з доведення продукту до глядачів» збільшено на 2,77 млрд рублів (близько 83 млн доларів) — до 17 млрд рублів (близько 515 млн доларів)

За істотного нарощування витрат на інтернет- і телепропаганду, сильно урізані витрати бюджету на деякі державні друковані видання.

Зокрема, субсидії на фінансування редакцій журналу «Російська федерація сьогодні» і «Парламентської газети» скоротили на 9,7 млн рублів (близько 290 тисяч доларів) — до 72,8 млн рублів (близько 2,2 млн доларів)

Загалом, витрати бюджету на поліпшення іміджу за допомогою друкованої продукції знизилися на 14,5% — до 3,3 млрд рублів (близько 100 млн доларів).

Значну суму вирішено надати і на організацію мовлення іноземними мовами.

Каналу «ТВ-Новости» надали на створення і трансляцію телевізійних каналів англійською, арабською та іспанською мовами, фінансування вирішено збільшити майже вдвічі — до 7,4 млрд рублів (близько 225 млн доларів).

В цілому зусилля з «налаштування російського іміджу» можна співставити з обсягами фінансування 82 регіональних програм зайнятості з бюджету. На ці цілі в балансі країни додатково зарезервовано 43,7 млрд рублів (близько 1,32 млрд доларів).

Поки, щоправда, не ясно, яких форм набуде російська кампанія з поліпшення іміджу. Не так давно голова Комісії Ради Федерації РФ з інформаційної політики Людмила Нарусова заявила на парламентських слуханнях в Держдумі, що Росії час позбавитись від синдрому «старшого брата» щодо пострадянських країн.

Водночас на початку квітня на вулицях Києва з’явилися рекламні щити, на яких була зображена карта колишнього Радянського Союзу, в кордони якого включена і нинішня Україна. Проте замість чотирьох букв «СРСР» над 1/6 частиною суші красується напис «Проект Росія».

Ще раніше в Росії вийшли книги, в яких описується крах незалежності України та україно-російська війна.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com