Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СИМОНУ ПЕТЛЮРІ ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ

Cимон Петлюра – визначний політичний та державний діяч доби українських національно-визвольних змагань ХІX cт. До визначення ролі Симона Петлюри у державотворчому процесі долучилися науковці, спроможні показати реальний його образ, зокрема доктори історичних наук С. Литвин „Суд історії”, 2001 р., В. Сергійчук „Симон Петлюра”, 2004, „Симон Петлюра Статті. Листи. Документи, 1999 р. Наші сучасники мають визнати свого героя, якому завдячуємо за проявлений патріотизм, національну свідомість та гідність.

Життєве кредо Симона Петлюри визначалося власними його думками: „В українську державність ми віруємо, українську державність ми сповідуємо, в її неминучості ми переконані. Для нас вона є до певної міри живою реальністю, бо ідею ми носимо в серці, бо її духом, потребами овіяне все життя” (Симон Петлюра).

Ідея його боротьби за незалежність полягала у актуальному й у наші дні запитанні: „Чи ж зумієш ти, Народе Український, оцінити все, що вже зроблено ним для щастя Рідного Краю, чи ж зумієш ти віддячити своєму ліпшому Синові за всю його надлюдську працю для твого „добра”? (В.Корольов, „Народний герой Симон Петлюра”, 1919 р.)

З нагоди 130-ї річниці від Дня народження С. Петлюри за сприяння генерального директора Міжнародного бібліотечно-інформаційного центру ім. Ярослава Мудрого Бродської Л.О. та старших бібліотекарів Прокопенко Н.І., Рог Л.В. на кафедрі українознавства МАУП розгорнуто книжково-ілюстративну виставку „Шляхами боротьби і звитяг”. Гортаючи сторінки його життя і діяльності, студенти, молоді науковці мають змогу познайомитися з життям і діяльністю провідника української нації, чільника УНР, полум’яного патріота України Симона Петлюри.

 

К. Соколовська,
кандидат історичних наук, світлина Миколи Степанця

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com