Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Нова Skoda Octavia

Автомобілі Skoda давно відомі вітчизняному автолюбителю. Навіть у застійний період ні-ні та й промайне на вулицях Skoda Favorit. Треба зауважити, машина була багатьма улюблена, незважаючи на досить давню конструкцію. Навіть распредвал на моторчик 1,3 л приводив клапани штовхачами. Favorit підкуповував тим, чого не було у радянських марок - якістю збірки.

Нині Skoda належить автогігантові VAG, відповідно, використовує його останні розробки, а також перевірені часом вузли та агрегати. Що можна сказати про моделі Skoda Octavia? Платформа Volkswagen Golf. Втім, і багато іншого звідти ж. Незважаючи на вторинність конструкції, Octavia з моменту виходу вже першої моделі вельми сподобалася вітчизняному споживачеві. Трохи більше, трохи солідніше, а головне - трохи дешевше свого агрегатодавача. Якість - на рівні, забарвлення - прекрасне, нічого не деренчить, не відвалюється. Загалом, справжня іномарка, без усяких там «отрижек соціалізму».

Власник Skoda, концерн Volkswagen, як будь-який поважаючий себе виробник, не дозволить випускати напівфабрикати під своїм брендом. Взагалі, викликає подив різні моделі VAG, настільки вони несхожі одна на одну. Здавалося б, і начинка така ж, і шасі, і характеристики. Ан ні, один автомобіль - просто зразок по керованості, приносить задоволення від водіння, а інший якось ну зовсім не до душі, хоча, прибравши емоції і підкоряючи виключно тверезий розуму, розумієш - потрібна така машина.

Все-таки є в Skoda щось не від Volkswagen, трошки вона інша і зсередини, і зовні. Може, кермо іншої конфігурації, колірна гамма. Так-то все схоже, м'який бездоганний пластик, круглі ручки на центральній консолі, впору шукати десять відмінностей. Ось тільки відчуття інші. Може, механічна коробка винна, може, дещо незвичайна педаль зчеплення.

Незважаючи на довгий хід педалі зчеплення, натискається вона легко, розміщена правильно. Інші органи управління взагалі не викликають ніяких нарікань ні розташуванням, ні ергономікою, ні зручністю застосування. Омивач працює по новомодному - безліччю тонких цівок обливає відразу все лобове скло. Ззаду не виявилося ні форсунки, ні щітки склоочисника - недорога версія, на більш «упакованої» все є. Кузов один з найбільш функціональних - ліфтбек. У профіль начебто седан, а насправді - хетчбек. Завантажити можна багато, сидіння розкладаються в потрібній пропорції. Загалом, все дуже функціонально.

Найцікавіше, звичайно, - «їздові дисципліни». Свого часу дуже вразив на ходу Volkswagen Passat. Сподобався всім. Octavia дещо інша, але відчуття майже такі ж позитивні. От тільки моторчик б трохи потужніший. Хоча і з 1.4 TSI Skoda - агрегат дуже спритний. Хороша тяга на низах, 6-ступінчаста коробка зі зближеними передачами дозволяє їхати дуже динамічно. Взагалі, силова передача у Octavia - те, що треба. І головна пара, і 6-ступінчаста МКПП з вдало підібраними передавальними числами. Volswagen вичавив абсолютно все, до останньої краплі, зі свого двигуна. Молодці! Рідко кому подібне вдається. Відповідно, Octavia TSI сприймається дуже динамічним автомобілем, а по суті таким і є. Хороший розгін, будь крейсерська швидкість на вибір (6 ступенів, як-не-як). Обгони, прискорення - все можна, тільки встигай «встромляти» потрібну передачу.

Налаштування шасі - окрема «пісня». Практично зразок і по енергоємності, і по керованості, і по комфорту (в німецькому розумінні цього слова). Поведінка машини в будь-яких умовах зрозуміла і передбачувана. Ніяких завалів в поворотах, несподіваних заметів - потихеньку в душу проникає впевненість, що автомобіль вивезе з будь-якої ситуації. Перебрав зі швидкістю на вході - відпустив газ, хочеш спрямити траєкторію - додаєш. Рульове управління зрозуміле і адекватне - невелика близьконульова зона, виразний зворотний зв'язок, реактивна дія на кермі. Ідеально збалансована машина. Дивно те, що до спорту сімейний автомобіль Skoda Octavia не відноситься. А разваговка відмінна, сюди б потужніший мотор! Нехай той же TSI від Volkswagen Golf GT. Упевнений, відчуття від водіння були б ще краще. А підвіска переварить і 200, а може і більше "конячок", аж надто запас для сімейного седана великий. Ще один величезний плюс, який вдалося виявити, - надзвичайно скромне споживання палива. Стрілка витрати ніби приклеїлася до одного й того ж місця.

Автолюбителі вже давно оцінили по достоїнству Skoda, на дорогах із завидною періодичністю зустрічаються як і Octavia перших випусків, так і остання розробка концерну. Поряд із загальновідомими моделями Volkswagen продукція дочірнього підприємства Skoda користується стійким попитом. Довелось побувати в свій час в Чехії. Яких автомобілів на дорогах тільки немає! І старі Renault, і Peugeot, і Ford, навіть «Волги» і «Жигулі». Дуже багато машин з іноземними номерами, ще б пак - Чехія приваблює туристів з усіх країн і континентів. Але якщо бачиш новий місцевий автомобіль - в 90% випадків це Skoda. Або Octavia, або Fabia. Мабуть, уряд цієї держави якимось чином стимулює покупку саме своїх машин, так що вони стають доступні населенню з середнім достатком. Про якість збірки і комплектуючих говорить те, що ці моделі повсюдно трудяться в таксі, а комерційне цілодобове їх використання ще раз підтверджує надійність і практичність марки.


Периодически возникает необходимость в покупке запчастей шкода на левом берегу в Киеве как для планового ТО так и непредвиденого ремонта. На авторазборке в Бортничах вы найдете полный ассортимент автозапчастей для всего модельного ряда автомобилей SKODA.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com