Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Молдова піде до НАТО?

Правляча коаліція планує національний референдум з атлантичної інтеграції країни.

Нова молдавська влада, конфігурацію якої визначають колишні опозиційні партії, має намір провести всенародний референдум з інтеграції країни в НАТО. Про це заявив лідер Ліберально-демократичної партії Молдавії Володимир Філат, якого готують в спікери парламенту. Реалізація такої перспективи похитне позиції Москви в регіоні, що грунтуються на збереженні Молдавією нейтрального статусу.

НАТО не повинна перейти через річку Прут, до якої — Румунія, за якою, — Молдавія. По суті, на такій умові, що є перешкодою для подальшого просування НАТО на схід (Румунія — член Північноатлантичного альянсу), останні два роки трималися російський-молдавські відносини. Не дарма ще рік тому президент, лідер правлячої Партії комуністів Владимир Воронін на всіх європейських перехрестях голосно нагадував: Молдавія — нейтральна держава, і при цьому пропонував європейським лідерам стати гарантами статус-кво. У Євросоюзі з цією позицією погоджувалися, але гарантій не давали: навіщо, якщо основним гарантом нейтралітету є молдавська Конституція? Але як з’ясувалося, Воронін не дарма намагався заручитися гарантійними листами в ЄС. На зміну комуністам йде ліберально-демократична влада, яка вважає за можливе змінити Конституцію і до основного пріоритету зовнішньої політики — інтеграції в ЄС, додати ще один — вступ до НАТО.

Принаймні лідер ліберальних демократів Володимир Філат повідомив газету Timpul («Час»), що через два-три роки правляча коаліція може провести національний референдум з приводу можливого вступу Молдавії в НАТО. А до того — розповідатиме населенню, що таке НАТО і на чому заснована ворожість до нього частини громадян. Таким чином, пояснив заступник голови Ліберал-демократичної партії Олександр Тенасе, атлантична інтеграція Молдавії стає її пріоритетом, правда довгостроковим.

В той же час СНД втрачає привабливість для Кишинева. Володимир Філат пояснює це тим, що «Співдружність — мертвонароджений інститут», зустрічі на вищому рівні в якому зводяться до дегустації вин. У жовтні молдавська столиця прийматиме глав держав СНД, і, хтозна, чи не доведеться саме Філату пригощати гостей в знаменитих молдавських винних підвалах. Річ у тому, що його кандидатуру обговорюють як найбільш вірогідну на пост спікера парламенту. У парламентській республіці, якою є Молдавія, це посада номер один. Те, що одна з партій парламентської коаліції, що отримала назву Альянс «За європейську інтеграцію», — Демократична залишила своїм гаслом збереження членства в СНД, на думку Філата, не є показовим — «участь Молдови в Спів­дружності допоки носила формальний характер».

На користь зміни пріоритетів говорить і статистика: за останні півроку експорт Молдавії в країни Співдружності знизився і став менше експорту в країни ЄС. Вперше за роки незалежності республіки.

Тим часом експерти не виключають, що у курсу нової влади на інтеграцію в НАТО можуть бути серйозні перешкоди. За словами директора кишинівського Інституту суспільної політики Аркадія Барбароша, уряд сьогодні вимушений брати кредити у комерційних банків, щоб виплачувати зарплати бюджетникам. «Новій владі швидше за все доведеться займатися не інтеграцією в ЄС і НАТО, а шукати можливості платити зарплати і пенсії», — зазначає Барбарош в інтерв’ю виданню Бессарабские новости. На думку експерта, криза може бути використана Партією комуністів, що програла на недавніх виборах парламенту об’єд­наній опозиції: «Досить дати парламентській коаліції сформувати уряд і покласти на нього всю відповідальність за ситуацію в країні, і вже наступного року на чергових дострокових парламентських виборах правлячий альянс програє». Положення в молдавській економіці, за словами Барбароша, дуже складне. До того ж, як повідомляють статоргани, в нинішньому році на третину знизилися грошові надходження від молдавських гастарбайтерів в Росії і Європі. Раніше вони переводили на батьківщину більше 1 млрд дол. — половини молдавського бюджету. В уряді країни не приховували, що молдавські робітники за кордоном практично тримали на плаву економіку країни. Нова молдавська влада такої під­тримки буде позбавлена.

Тим часом в Тирасполі уважно стежать за формуванням влади в Молдавії. «Міністр закордонних справ» невизнаної ПМР Володимир Ястребчак сказав, що тут чекають розв’язки президентської ін­триги в Кишиневі. Придністров’ю так чи інакше доведеться продовжувати діалог з Кишиневом. Правда, його суттю, на думку Ястребчака, залишиться цивілізоване розлучення, а не пошук шляхів до об’єднання двох берегів Дні­стра, все одно «краще говорити, ніж воювати». В той же час, за його словами, в Тирасполі не чекають від зміни молдавської влади нічого нового: «Те, що при комуністах лежало в столах, тепер буде вийнято», зокрема ідея інтеграції в НАТО і об’єд­нання з Румунією. За твердженням Ястребчака, молдавський парламент, наприклад, ще в 2005 році прийняв закон, що передбачає мілітаризацію Молдавії, а також Придністров’я, яка повинна проводитися в рамках натівської програми «Партнерство в ім’я миру».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com