Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Пиво: лікує чи руйнує?

Іспанські учені стверджують, що жінки, які п’ють більше пива, мають міцніші кістки.

Як показало дослідження, в якому взяли участь майже 1700 жінок, у тих з них, хто регулярно вживає алкоголь, кістки щільніші, ніж у непитущих.

Проте, на думку команди дослідників, причиною цього, швидше за все, є не стільки алкоголь, скільки особливі хімічні речовини рослинного походження — так звані фітогормони.

В той же час медики попереджають, що надмірне вживання алкоголю негативним чином позначається на здоров’ї кісток.

Учені намагаються знайти рецепт, який допоміг би жінкам зберігати здоров’я в літньому віці, — відомо, що після клімаксу жіночі кістки стають крихкішими.

Автори дослідження — група учених з Естремадурського університету — не рекомендують вживати пиво як засіб, зміцнюючий скелет, проте стверджують, що речовини, що містяться в пиві, так звані фітоестрогени, заслуговують на проведення подальших досліджень.

Для участі в експерименті були відібрані жінки, середній вік яких склав 48 років.

За допомогою ультразвуку вчені виміряли щільність кісток в їх пальцях, а потім спробували встановити залежність набутих значень від віку, ваги і кількості споживаного алкоголю.

У «мало» і «помірно» п’ючих жінок, що вживають до 280 грамів алкоголю в тиждень, кістки були в кращому стані, ніж у непитущих.

Ці дані, в деякому розумінні, підтверджують результати дослідження, раніше проведеного в одній з найбільших лондонських лікарень, згідно яким споживання алкоголю, — в кількості не більше восьми умовних одиниць алкоголю в тиждень — корисно для здоров’я.

Проте експерти під­креслюють, що межа між «здоровою» дозою алкоголю і кількістю, що завдає шкоди здоров’ю, може бути дуже тонкою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com