Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Про важливість сну

Трудоголіки помиляються, вважаючи, що, відіспавшись у вихідні, можна компенсувати постійне недосипанння протягом робочого тижня.

Ученими з Північно-західного університету Ілінойса було доведено, що дефіцит сну, що накопичується, не можна компенсувати за один раз. Накопичена втома приводить до депресії, дратівливості, ожиріння і зниження результатів роботи.

Наш організм влаштований так, що після ночі безсоння він прагне заповнити недолік сну протягом наступної ночі. Якщо цей механізм зламати вольовим зусиллям, з’являється «хронічний недосип». На прикладі щурів дослідники вивчили наслідки постійного недосипання. Професор Фред Турек констатує у піддослідних тварин, позбавлених повноцінного сну, руйнівні фізичні і психологічні трансформації.

Статистика свідчить, що якщо в 1960-і роки люди спали приблизно по 8 годин на добу, то зараз — близько 6 годин. Хронічне недосипання приводить до накопичення зайвої ваги, галюцинацій і депресії, говорить професор Рассел Фостер з Оксфордського університету. При цьому чоловік втрачає творчий потенціал — здатність вигадувати щось нове. Працездатність недосипаючих людей істотно знижується.

Понад те, доктор Фостер переконаний, що «необхідно припинити вважати сон надмірністю, що віднімає у ділової людини частину активного життя». За словами професора, позбавляючи себе сну, людство перетворюється на «націю зомбі».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com