Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

З теплом будуть проблеми?

Ю.Тимошенко заявила, що уряд рекомендує Національній комісії з регулювання електроенергетики не підвищувати ціни на природний газ для підприємств теплокомуненерго. За її словами, президент України блокує кредитування підприємств теплокомуненерго для розрахунків за природний газ з «Нафтогаз України». Нацбанк дає 20 млрд на рефінансування приватним банкам і не дає 1,2 млрд грн на таку ж процедуру для Ощадбанку. На думку Юлії Тимошенко, один телефонний дзвінок президента може змінити ситуацію на краще. Найгірша ситуація з розрахунками на газ спостерігається у східних регіонах України. Прем’єр-міністр закликала представників Партії Регіонів сприяти подоланню кризи платежів у областях, де вони мають владні повноваження. Хоч як би там було, але маленьким українцям треба бути готовим до гіршого варіанту.

У Рівненській області готуються до підвищення тарифів на комунальні послуги з 1 січня 2010 року. Про це в понеділок на прес-конференції заявив глава Рівненської обласної державної адміністрації Віктор Матчук.

«У нас ця процедура вже запущена, чим вона завершиться — подивимося, оскільки ми поки не можемо з упевненістю сказати, за якою ціною ми будемо одержувати газ з початку опалювального сезону», — сказав Матчук.

При цьому губернатор звернув увагу на те, що підвищення ціни на газ для населення анонсувалося з 1 вересня 2009 року, а для підприємств теплокомуненерго — з 1 жовтня.

Тепер мова йде про те, що тарифи не будуть підвищуватися до кінця року. «Ми знаємо, як швидко в нас може мінятися ситуація в одну або іншу сторону, тому попередньо процедури запущені, щоб скоротити час ухвалення остаточного рішення», — відзначив Матчук, додавши, що остаточне рішення спрогнозувати не може ніхто.

У свою чергу глава Вінницької ОДА Олександр Домбровський відзначив: «Ми знаємо, що до кінця року ціна на газ для комуналки мінятися не буде. Але ми не знаємо, яка ціна буде з 1 січня, і для того, щоб збалансувати тариф з 1 січня, нам цією проблемою потрібно починати працювати вже сьогодні».

Крім того, губернатори нагадали Кабміну про необхідність завершити процес клірингових розрахунків до початку опалювального сезону.

Матчук нагадав про те, що на початку літа прем’єр Тимошенко запропонувала підприємствам теплокомуненерго під гарантії уряду взяти кредит в «Ощадбанку» на погашення заборгованості за газ. «Підприємства ТКЕ по всій Україні підготували необхідні документи і передали в «Ощадбанк», але жоден з них до сьогоднішнього дня не отримало ні копійки кредитних коштів», — заявив губернатор. «На селекторній нараді у прем’єра це питання, інші питання ставилися, але відповідь, як правило, зводилася до того, що не працює Верховна Рада чи винен президент», — зазначив він.

«Процес заблокований, до початку опалювального сезону залишилися лічені дні і готовність до початку опалювального сезону, на жаль, не гарантує його своєчасний початок», — сказав він.

Матчук також нагадав, що в бюджеті на 2009 рік була закладена ціна газу для бюджетних організацій 1900 грн. (за тис. куб.м.), а потім заднім числом ця сума була збільшена до 2600 грн.

«До сьогоднішнього дня в областях не компенсована ця різниця в тарифі. У результаті у нас ситуація, коли не тільки немає живих грошей для повних розрахунків у ІV кварталі за тепло, а в нас немає навіть бюджетних призначень, тобто ми не можемо брати в борг це тепло», — сказав він.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com