Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Модернізувати навчальний процес

Нині в наших газетах чимало уваги приділяється стану освіти в країні. Особливо ж популярні матеріали про проблеми, новації, навчання та виховання студентської молоді у вищих навчальних закладах. Але чомусь не так часто можна побачити публікації про філії цих закладів. Хоча саме у фі­ліях, як правило, більше труднощів у роботі педагогів, у становленні та розвитку студентства. А тому сьогодні наш гість директор Білоцерківської філії МАУП Володимир РуденкО. Він кандидат педагогічних наук, доцентом, автором багатьох наукових праць, Заслуженим працівником освіти, досвідченим педагогом, має за плечима 35 років освітянської роботи, а цього року став лауреатом премії Укранської Академії наук і обраний дійсним членом цієї академії.

— Володимире Павловичу, я знаю, що ви третій рік очолюєте Білоцерківську філію МАУП, в чому полягає особливість набору студентів у цьому році? Де вони проходять практику?

— Ще зазделегідь до набору студентів ми проводили відбіркову роботу у школах нашого міста і школах Білоцерківського району. Зустрічаємося з випускниками шкіл, проводимо з ними співбесіди, щоб вони мали уявлення про ці професії, якими оволодіють після закінчення нашого вузу, а також визначили свій правильний вибір щодо будь-якої професії взагалі. Цього року у нас під час вступних іспитів було 2,5 абітурієнта на місце. Вважаю, що це досить високий показник.

Щодо практики, то проходять її в управлінських и робітничих організаціях, а також в одному з найбільших підприємств міста у ЗАТ «Росава». Таким чином, студенти мають змогу отримати досвід щодо менеджерського напрямку роботі з кадрами, з працівниками колективу, у вивченні технологій на практиці.

В результаті з 25 наших випускників п’ятеро лишилися працювати на цьому підприємстві. Філія підтримує щільні наукові зв’язки з тими організаціями і підприємствами, на базі яких проходять апробацію, наукові розробки, чи ведуться госпрозрахункові дослідження. Так, наприклад, наші студенти дуже гарно зарекомендували себе під час практики на заводі «Термопак», регіональному «Бізнес-Центрі», на виробничому об’єднанні «Трібо». Нас знають і співпрацюють з нами також члени, «Ліги підприємців міста». Всі наші випускники працевлаштовані, крім тих що продовжили своє навчання за фахом уже в самій Міжрегіоальній академії в Києві.

— Чи є сьогодні у ваших студентів можливість реалізувати_свої здібності у науці, а також у мистецтві?

— Нині у нашій філії, вже стали традиційними циклами тематичних бесід, круглих столів і наукових читань, присвячених проблемам української історії і культури, української мові та літератури, окремим питанням геноциду українського народу, історії і діяльності УПА, а також, козацтва та з краєзнавчої тематики. Викладачі протягом року брали участь у роботі наукових конференцій з різною тематикою, щодо українознавства, культури, релігії і соціології. Викладач Ірина Леонідівна Винар виступила з цікавою доповіддю, «Прадавні клейноди — сучасні символи Білої Церкви». У жовтні минулого року було проведено презентацію посібника «Мудрість навчання», автором якого є кандидат педагогічних наук, доцент Григорій Сергійович Корда. Але найбільшу увагу у нас приділяють активізації наукової думки у студентів. У нас планово проводяться студентські наукові конференції і семінари, наші студенти залюбки беруть участь у фахових конкурсах та олімпіадах. Так, наші вихованці стали учасниками всеукраїнських конкурсів і Міжнародного -знавців української мови ім.Петра Яцика, Всеукраїнського конкурсу «Молода економіка» тощо. Приємно відзначити, що наші студенти: Мирослав Надюк, Анна Оверченко та Володимир Бур вибороли призові місця у першому етапі Всеукраїнської студентської олімпіади. Наші студенти організовують і проводять заходи до Різдва, Міжнародного жіночого дня, до Дня знань, до Дня козацтва, Дня студента тощо. Звичайно, що в цьому їм допомагають наші педагоги і заохочують їх до цього. Так, наприклад, минулого року на музичному конкурсі української авторської пісні «Студентська осінь — 2008» наші студенти Інна Журавкіна і Андрій Панченко вибороли відповідно друге і третє місце.

Для того, щоб ми наочно знали про внесок кожного студента в громадське життя коллективу, у нас введено тестування громадської активності. Найкращих ми висуваємо на премію міського голови і премію Київської облдерждміністрації. Отже, нам замало, щоб студенти просто відвідували лекції і мали гарні оцінки. Наша мета, щоб вони отримали глибокі знання, щоб отримали певний досвід на практиці у засвоєнні майбутньої професії, зробили свій внесок у наукове життя колективу, а також виявили свої здібності з особистих захоплень, спорту, літератури, мистецтва. У нас часто проводяться культурно-розважальні вечори, а також творчі вечори, на яких студенти можуть показати свої музичні та вокальні здібності. У нас часто організовуюся зустрічі видатними діячами літератури та мистецтва, місцевими письменниками та журналістами. До речі, студенти й самі охоче виступають у місцевій пресі зі своїми матеріалами про наукове і громадське життя нашої філії. Вони є постійними учасниками заходів, які організовують і проводять працівники Відділу у справах сім’ї та молоді міськвиконкому. Студенти випускають настільні газети з нагоди свят та визначних дат, вони залюбки беруть участь у міських конкурсах творчої молоді. Так, минулого року у міському конкурсі читців, присвяченого творчості відомої патріотки і поетеси Олени Теліги, наша студентка Інна Журавкіна посіла друге місце.

— А які нові предмети викладатимуть цього року?

— Цього року в нашій філії введено три нових предмети: «Історія християнської церкви», «Історія християнської моралі» і «Регілієзнавство». Причому, їх викладає настоятель Церкви Святої Покрови Божої Матері, отец Миколай. До речі, це дуже освічена і моральна людина, він має дві вищі освіти: закінчив філологічний та історичний факультети педагогічного інституту. Свій шлях почав сільським вчителем, а потім став директором школи. Але ж з часом зрозумів, що його покликання — це служба нашій Християнській Цер­кві. Він сам батько двох дітей, а через це не є відчуженим від сімейних проблем. Тому з нашими студентами він швидко знайшов спільну мову і завоював спільне довір’я. Сподіваюся, що його при­хід, допоможе викладачам виховувати наших студентів працьовитими, чесними, справедливими, прищепити їм найкращі моральні якості нашої нації.

— Володимире Павловичу, а які у вас плани і мрії щодо майбутнього?

— Наша найголовніша мета — це постійно йти вперед і якомога швидше засвоювати та впроваджувати все нове на практиці. Нині ми переходимо на Болонську систему навчання: і чим швидше її засвоюємо — тим швидше адаптуємося до даного процесу. Плануємо покращити технологію навчання, завдяки комп’ютеризації. Мрію про те, щоб на нашій базі мати свою наукову школу, щоб кожного року готувати одного або двох кандидатів наук, щоб наша філія стала інститутом МАУП у Білій Церкві.

Ці мрії мають реальні підстави для здійснення. У зв’язку з ти що в нас кожного року збільшується кількість студентів, нам дуже бажано розширити навчальні площі. Це створить стабільність у нашій роботі і стане запорукою успіху.

— Дякую, Володимире Павловичу, бажаю, щоб ваші плани і мрії якомога швидше здій­снилися, а ваші випускники зарекомендували себе справжніми фахівцями не лише на місь­кому й обласному, а і на Всеукраїнському рівні.

 

 

Таїна Братченко

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com