Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Щоб пам’ятали...

Пам’ять жертв комуністичних репресій вшановували в урочищі Дем’янів Лаз на Івано-Франківщині. Кілька тисяч людей зійшлися на віче-реквієм до місця, де двадцять років тому, вперше в Україні, перепоховали останки понад півтисячі людей, розстріляних НКВС. На місці перепоховання також відкрили меморіальний музей.

У вересні 1989 року члени товариства «Рух», попри тиск з боку влади, провели розкопки в Дем’яновім Лазу, то результати виявились вражаючими. У трьох ямах покоїлись останки 524 людей, які вмерли мученицькою смертю за свободу України.

На щастя, у ті часи лишалося ще багато свідків кривавої трагедії поблизу Івано-Франківська. Вони пам’ятали, де і як страчували в’язнів Станіславської тюрми. 

Доглядач щойновідкритого музею «Дем’янів Лаз» Ю.Куйбіда і нині не може забути розкопок 1989 року. Відкривши поховання, дослідники вжахнулися, адже тільки тоді побачили, в яких муках вмирали невинні люди.

Тоді тисячі людей зібралися вшанувати пам’ять українців, закатованих у Дем’яновому Лазу. За наступні роки дослідники трагедії Дем’янового Лазу провели грунтовну дослідницьку роботу. Їм не лише вдалося встановити імена майже усіх розстріляних у червні 1941 р., але й оприлюднити  імена працівників НКВС, які катували та вбивали людей.  

Нагадаємо, що коли у 1939 році Червона армія прийшла на західноукраїнські землі головним їхнім завдання було придушити патріотичні настрої, що панували на цих землях. За розпорядженням Лаврентія Берії — тодішнього наркома ВС СРСР, почалися масові репресії. Була утворена ціла мережа тюрем. Без суду та слідства туди звозили людей, що наче створювали загрозу режиму. Кількість в’язнів у декілька разів перевищувала вміс­тимість тюрем. Жорстокі катування мали на меті зломити фізичний та моральний дух людини. Широко використовувалися катування на електричних стільцях.

У 1941 році Червона армія гарячково залишала Станіслав. Протягом трьох днів до Дем’янового Лазу із цілої Галичини звозили та розстрілювали людей — жінок, дівчат, дітей, старих та молодих. Мовчать з цих питань спадкоємці справи Леніна-Сталіна. Бо це не теоретичний диспут і правда очі коле.

Загалом на Прикарпатті виявлено близько 70 поховань жертв тоталітарного комуністичного режиму. Вічна пам’ять відомим і невідомим мученикам за Україну...

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com