Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Робота для студента: головне знати, де шукати

Cтудентські роки — це час пошуку себе і майбутньої професії. Кожному хочеться зрозуміти, що його чекає попереду, як розпочати «будівництво» своєї кар’єри.

На відміну від тих, хто вже залишив стіни вузів і мусить думати про постійну роботу, у студентів є можливість попрацювати в різних компаніях. Строк роботи в одному місці може бути не тривалим, але, зазвичай, цього досить, щоб зрозуміти, чи не помилилися ви дверима і чи підходить вам ця професія і ця компанія.

Щоб уникнути гіркого розчарування, не варто розглядати роботу лише і тільки як можливість заробітку. Які ж шляхи до працевлаштування, підробітку, застосування талантів і здібностей з’явилися у сучасного вихованця Alma Mater?

Працювати повний робочий день чи по вільному графіку студент може тільки на 4-5 курсі, після того як отримає дозвіл вільного відвідування занять, а також студент заочної форми навчання. Деякі починають працювати і з молодших курсів. А що ж робити всім іншим?

При Міжрегіональній Академії управління персоналом діє Центр організації практики, працевлаштування студентів та роботи з випускниками, який покликаний сприяти працевлаштуванню студентів та випускників Академії.

Серед основних функцій Центру можна виділити такі як: надання консультацій з питань пошуку роботи, допомога у складанні резюме, підбір вакансій, розсилка резюме, розміщення оголошень про нові вакансії на інформаційних стендах інститутів Академії та на web-сторінці (www.maup.com.ua); надання інформації про спеціалізовані видання, пов’язані з пошуком роботи (газети «Работа и Учеба», «VIP-вакансии» тощо), спеціалізовані сайти по працевлаштуванню (www.riu.coin.ua, www.startjob.com.ua, www.career.ua, www.job.ukr.net тощо).

Отримання диплому з вищої освіти — це лише перший крок на шляху до професійної кар’єри. Пошук місця праці, яке б задовольнило студента чи випускника, не є таким легким, також очікування працедавців є різні. Місцем, де перетинаються інтереси студентів і випускників, які шукають роботу, та працедавців, які шукають працівників, є Центр організації практики, працевлаштування студентів та роботи з випускниками.

Іноді, буває, що самий легкий і короткий шлях до успішної кар’єри — спілкування з викладачами та професорами. Саме вони дають корисні рекомендації, оскільки бачать успішність студента в навчанні, і знають, що від нього можна очікувати. Особливо актуальна співпраця зі своїм науковим керівником практики для того, щоб влаштуватися на роботу за спеціальністю вже сьогодні, навчаючись навіть на денному відділенні.

Менеджери, економісти, юристи, психологи, політологи і студенти всіх інших спеціальностей, які проходять практику від Академії чи по особистому бажанню, повинні використовувати будь-яку можливість попрацювати в державних та недержавних організаціях, навіть без фінансової винагороди. Адже перший крок — розпочати працювати — найбільш тяжкий і необхідний. Практика для студента — це перший досвід роботи, використання набутих теоретичних знань, ближче знайомство з обраною професією.

Питаннями організації практики в МАУП займається Центр організації практики, працевлаштування студентів та роботи з випускниками. Серед основних державних та недержавних організацій, де студенти Академії проходять практику, можна виділити такі: АО «Незалежна Київ­ська адвокатська група»; ВАТ «Державний ощадний банк України»; ВАТ «Інтербанк»; ВАТ КБ «Хрещатик»; Головне управління з питань цінової політики Київської міської державної адміністрації; ДП завод «Арсенал»; ДП «Київський молодіжний центр праці»; ЗАТ СК «Партнер»; ЗАТ «СК Українська страхова група»; ЗАТ «Страхова група «ТАС»; Інститут педагогіки і психології НПУ ім. Драгоманова; Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України; Інститут соціології, психології та управління; Київський міський центр зайнятості; Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді; Міжнародний Соломонів університет; Підприємство громадської організації; ПП «Глобус Україна»; ПП «Пантер Груп»; Районні у м. Києві державні адміністрації; Районні у м. Києві державні виконавчі служби; Соціологічний центр «Оргкомітет»; ТОВ «Анкор ЛТД»; ТОВ Аутсорсингова компанія «Сова»; ТОВ «Зірка»; ТОВ «O.K.»; ТОВ «Софт технології»; ТОВ «Український промисловий банк»; ТОВ «United Business Corporation»; Торгово-промислова палата України; Туристичний готель «Дружба»; Українсько-Польське СП «Укрдіамсіл»; Управління праці та соціального захисту населення; Фінансові управління районних у м. Києві державних адміністрацій; Центр міжнародної безпеки і стратегічних студій; Центр у справах сім’ї, жінок «Родинний дім» тощо.

Відповідальних, здіб­них, цілеспрямованих студентів очікує перспектива працевлаштування в тих організаціях, де вони практикувалися. Якщо студент хоче знайти лише підробіток, то не можна не згадати про роботу влітку, як в нашій країні, так і за кордоном. Існує безліч організацій, що займаються обміном, сезонним працевлаштуванням. За кордоном можна жити і працювати в сім’ї, збирати овочі та фрукти, вчити мови. В нашій країні влітку біль­шість співробітників йдуть у відпустку — і тоді видавництва, великі компанії беруть студентів на тимчасову роботу. Найбільш відповідальні часто там залишаються.

Якщо студент займає­ться професійно спор­том, можна влаштуватися ін­структором в спортивні клуби.

Також на ринку праці серед вакансій для студентів виділяють такі як: продавець-консультант, промоутер, менеджер з продажу, секретар-референт, помічник керівника, оператор call-центра, кур’єр, розповсюджувач оголошень, консультант з маркетингових досліджень, інтерв’юер, різноробочий тощо.

Розумні та відповідальні студенти, що мають успіхи в навчанні, можуть займатись репетиторством, написанням контрольних робіт, рефератів, курсових робіт, дипломних проектів на замовлення. Якщо студент добре володіє іноземними мовами та комп’ютерними технологіями, є можливість займатися перекладом та набором текстів, роботою з програмами Access, Excel, Photoshop тощо. Є, навіть, можливість підробляти web-дизайнером — створювати логотипи, web-сторінки та web-сайти. Якщо у вас добре виходить обробляти інформацію, спробуйте зайнятись моніторингом ЗМІ (преси, телебачення, Інтернет) тобто, читати газети, дивитись новини, виокремлюючи стратегічну лінію подій. Основні навички, які необхідні для такої діяльності: аналітичне мислення, вміння літературно оформити свої думки.

Отже, як бачимо, для студентів є широкий простір для діяльності. Головне, вміло поєднувати освіту з роботою, без шкоди для навчання. Якщо пощастить, можна влаштуватися за фахом, або ж заробити на хорошу додаткову освіту чи на відпочинок.

Для отримання професійної консультації з питань працевлаштування звертайтесь до Центру організації практики, працевлаштування студентів та роботи з випускниками за адресою: м.Київ, вул. Фрометівська 2, Міжрегіональна Академія управління персоналом, корпус № 18, каб. 8. Директор Центру — Ксенія Іванівна Ловецка тел. 496-97-65, внут. тел 11-95

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com