Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Знову безкоштовна

Кабінет міністрів скасував власне розпорядження №420 від 14 квітня про впровадження платних послуг у державних і комунальних медустановах. В уряді пояснюють це неплатоспроможністю населення в період економічної кризи. Тим часом, ще 30 квітня дія розпорядження №420 була припинена президентом Віктором Ющенком унаслідок його невідповідності положенням Конституції, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Кабінет міністрів оприлюднив розпорядження №1232, яким скасував дію розпорядження «Про деякі заходи з поліпшення медичного обслуговування громадян» від 14 квітня. Згідно з документом, державним і комунальним установам охорони здоров’я дозволялося надавати громадянам за їхнім бажанням на платній основі ліжко-місце підвищеного комфорту і медпрацівника для персонального догляду.

Медустанови також могли за відповідну плату здійснювати консультації, діагностику, лікування і відбір біологічного матеріалу для клініко-діагностичних досліджень за межами лікарні. Крім того, вони отримали можливість у неробочий час здавати в оренду приміщення і медичне устаткування іншим медустановам, що мають ліцензію.

Протягом місяця міні­стерства охорони здоров’я і економіки повинні були розробити методику обчислення вартості послуг. Проте вже 30 квітня президент Ющенко своїм указом зупинив дію цього розпорядження. На думку глави держави, впровадження платних послуг, зокрема, порушує норми Конституції.

Проте, у Кабміні запевняють, що дія розпорядження №420 була скасована за ініціативою уряду, а не у зв’язку з квітневим указом президента. «Ми проаналізували ситуацію і вирішили відкласти введення платних послуг у зв’язку з поточними проблемами в економіці», — заявив міністр Кабінету міністрів Петро Крупко.

На його думку, в умовах обмеженої платоспроможності населення наповнювати бюджет за допомогою таких заходів недоцільно, а платні медпослуги в держустановах повинні впроваджуватися спільно з комплексним реформуванням системи охорони здоров’я. «Ця реформа (системи охорони здоров’я) відкладається також у зв’язку з кризовою ситуацією», — сказав Крупко.

Самих медиків скасування платних послуг не стурбувало. «Якщо хворий хоче платити, він може звернутися в приватну клініку, яких у країні достатньо. Державні лікарні повинні надавати безкоштовні послуги, як написано в Конституції, а у населення повинен бути вибір, до якого лікаря йти», — заявив головний лікар Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» Володимир Поворознюк. Він додав, що його установи квітневе розпорядження Кабміну не торкнулося.

Не відчули дію розпорядження №420 і в Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. «Ніяких платних послуг у нас не впроваджували, ми безкоштовно надаємо медичну допомогу всім охочим», — повідомив головлікар лікарні Олександр Ткаченко.

Слід зазначити, що населення України щорічно переплачує 1 млрд доларів через необґрунтовано завищені ціни на ліки. Про це після завершення розширеного засідання колегії Генпрокуратури повідомила заступник генпрокурора України Тетяна Корнякова.

За її словами, Генеральна прокуратура обіцяє посилити контроль за роботою Державної інспекції з контролю за цінами, яка має припиняти необґрунтоване підвищення вартості ліків.

«Будемо жорстко контролювати Держінспекцію з цін, і будемо вимагати, щоб вони робили перевірки і притягали до відповідальності всіх тих, хто порушує цінову політику в Україні», — сказала вона.

Заступник генпрокурора зауважила, що 90% імпортних ліків не оподатковуються, а на більшість ввезених партій немає сертифікатів походження.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com