Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Слухання по Косово

У Міжнародному суді в Гаазі розпочалися слухання про законність проголошення незалежності Косова.

Слухання відбудуться на підставі звернення генерального секретаря ООН Пан Гі Муна. Глава ООН попросив зробити консультативний висновок про відповідність нормам міжнародного права проголошення незалежності Косова 17 лютого 2008 року. Усього у слуханнях візьмуть участь представники 30 держав, зокрема США, Росія, Франція і Великобританія.

Нагадаємо, ініціатором звернення Пан Гі Муна стала Сербія. Міжнародний суд в Гаазі почав розгляд позову Сербії про легітимність незалежності Косова 17 квітня. Офіційний Белград попросив з'ясувати, як може частина території міжнародно-визнаної держави проголосити незалежність без згоди центральної влади.

17 лютого 2008 парламент Косова в односторонньому порядку прийняв декларацію про незалежність краю від Сербії і оголосив про формування суверенної держави Республіка Косово.

У середині березня, після багатостороннього обміну дипломатичними випадами і масових протестів прихильників і противників незалежності Косова, ситуація загострилася до краю: у районі Косовської Митровиці, переважно населеної сербами, спалахнули заворушення, в яких поранення різного ступеня тяжкості отримали понад сто людей.

У червні 2008 року набула чинності нова конституція Косова, одноголосно прийнята парламентом 9 квітня 2008 року. А в січні Косово оголосило про створення власних збройних сил.

Незалежність краю визнали США, Японія і більшість країн Євросоюзу. Росія, Китай, Іспанія відмовилися визнати самопроголошену державу.

У жовтні цього року Генсек ООН Пан Гі Мун в доповіді про поточну ситуацію в Косово заявив, що в регіоні «можливий сплеск міжетнічного насильства».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com