Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Наукових доказів шкоди немає

Жодних наукових доказів, що вакцинація проти грипу пригнічує імунітет, і наш організм стає більш сприйнятливим до вірусу, немає. Про це на прес-конференції на тему: «Особливості українського грипу, або Ціна паніки» заявив лікар-імунолог, доцент кафедри дитячих інфекційних захворювань та імунології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л.Шупика Федір Лапій, повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Ф.Лапій зазначив, що коли пропонує опонентам вакцинації надати доказову базу, тобто навести дані про дослідження, які підверджують факт зниження імунітету після вакцинації проти грипу і схильність до більш тяжкого перебігу захворювання, то їхні твердження виявляються черговим міфом.

Лікар навів як приклад, що в таких країнах, як США, Туреччина, Росія, де оголошено епідемії грипу, щеплення проти нього проводяться. «Виходить, що тільки в українців може знижуватися імунітет після вакцинації проти грипу, на відміну від усіх інших народів, які населяють цю планету», — сказав Ф.Лапій.

Він ще раз озвучив свою точку зору, що вакцинація повинна проводитися незалежно від того, оголошена епідемія грипу чи ні. Однак, за його словами, варто наголошувати на тому, що ефективний імунітет після щеплення проти грипу виробляється протягом 2-3 тижнів. Якщо людина зустрілася з вірусом раніше, то вакцинація може не запобігти захворюванню, тобто протягом цих двох-трьох тижнів вона може бути незахищеною. Тому в нашій кліматичній зоні щепитися проти сезонного вірусу грипу рекомендують у жовтні, щоб у людей сформувався імунітет. «Якщо ви не встигли вакцинуватися в жовтні, це можна зробити будь-коли, але бажано якомога раніше», — підкреслив лікар.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com